Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2017

ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Τι δείχνουν οι αριθμοί

ΑΥΤΟΓΚΟΛ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

  | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ08:00 |
  0  0 Google +0  0
    
Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ η εξόντωση της μεσαίας τάξης είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ήταν κυβερνητική επιλογή. Εβαλαν τον έναν φόρο μετά τον άλλο σε όσους συνεχίζουν κόντρα στην κρίση να κερδίζουν κάποια αξιόλογα εισοδήματα εμφανίζοντάς τα μάλιστα στην Εφορία, προκειμένου να στηρίξουν τους οικονομικά εξαθλιωμένους με ένα κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους αναζητώντας ένα αριστερό άλλοθι στο Μνημόνιο. Επιδόματα και μποναμάδες φτώχειας αντί για δουλειές, ανάπτυξη και μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για όλους.
Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, υπό το βάρος των φόρων, η ελληνική οικονομία δεν κατάφερε να σηκώσει κεφάλι. Η ύφεση έδωσε βροντερό «παρών» τόσο το 2015 όσο και πέρυσι. Η συντριβή της μεσαίας τάξης, όπως αποδεικνύεται από τα παραδείγματα τα οποία επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», έπαιξε καθοριστικό ρόλο, καθώς ο πλέον αδύναμος κρίκος στην προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας ήταν η συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο: αν φόροι και εισφορές απαιτούν πλέον έως και το 60% του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία, χωρίς να υπολογίζονται οι επιβαρύνσεις από την έμμεση φορολογία, τι μένει για κατανάλωση πέρα από τα απαραίτητα;

Τα παραδείγματα. Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2015 ένας ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ, που κατοικεί σε ιδιόκτητο διαμέρισμα και διαθέτει αυτοκίνητο 2.000 κυβικών μετά τον λογαριασμό που πλήρωσε στην Εφορία και το ασφαλιστικό του ταμείο, είχε στην τσέπη 28.227 ευρώ. Ενα καλό μηνιάτικο 2.352 ευρώ.
Δύο χρόνια αργότερα, αν υποθέσουμε ότι συνεχίζει να έχει το ίδιο εισόδημα και να δηλώνει το ίδιο εισόδημα στην Εφορία, θα πρέπει να περάσει τον μήνα με 1.289 ευρώ. Τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί πριν καν τα δει, εφόσον συνεχίζει να ανήκει στην κατηγορία των «έντιμων και συνεπών φορολογουμένων» τους οποίους μνημόνευσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Φορολογία εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρος πολυτελούς διαβίωσης, καθώς και ασφαλιστικές εισφορές απαιτούν το 69% του εισοδήματός του. Από τα 50.000 ευρώ, τα 34.528 ευρώ πηγαίνουν σε Εφορία και ΕΦΚΑ και στην τσέπη του μένουν 15.472 ευρώ. Σχεδόν τα μισά από όσα κέρδιζε το 2015, πριν από την λαίλαπα των φόρων και των εισφορών. Η επιβάρυνση έχει εκτοξευθεί κατά 12.755 ευρώ.
Στους μεγάλους χαμένους της μεσαίας τάξης συγκαταλέγονται και οι μισθωτοί οι οποίοι επιχειρούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με μία παράλληλη απασχόληση και αμείβονται με μπλοκάκι. Στη ζώνη των 40.000 ευρώ, η επιβάρυνση είναι εφιαλτική. Το 2015, μισθωτός με παράλληλη απασχόληση και συνολικές αποδοχές 40.000 ευρώ κάλυπτε φόρο εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας και φόρο πολυτελούς διαβίωσης με περίπου το ένα τέταρτο του εισοδήματός του. Από τα 40.000 ευρώ του έμεναν 29.402 ευρώ τον χρόνο ή 2.450 ευρώ τον μήνα. Δυο χρόνια αργότερα καλείται να πληρώσει σε φόρους και εισφορές το ένα τρίτο του εισοδήματός του (34,4%) και το μηνιάτικο, εφόσον παραμένει έντιμος και συνεπής, έχει μειωθεί κατά 263 ευρώ. Η επιβάρυνση σε σχέση με το 2015 έχει αυξηθεί κατά 3.164 ευρώ.
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΥΠΕΡΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΚΑΙ «ΒΛΕΠΟΥΝ» ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΔΑΡΟΥΣΕΣ

Λίγες ώρες μετά τον Γιώργο Χουλιαράκη και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ομολόγησε κυνικά πως η κυβέρνηση στραγγαλίζει τη μεσαία τάξη από επιλογή, με στόχο να δημιουργήσει δημοσιονομικό «μαξιλάρι» ώστε να «πουλήσει» μετά κοινωνική ευαισθησία μοιράζοντας μέρισμα

Υπερφορολογούν και «βλέπουν» σαρανταποδαρούσες
  0  0 Google +0  0
    
Την ίδια ακριβώς στιγμή που η κυβέρνηση αγωνιά για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος και την κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων δικαιούχων, παραδέχεται κυνικά ότι η υπερφορολόγηση ήταν δική της επιλογή και συνειδητά στραγγάλισε τη μεσαία τάξη! Η ωμή αυτή παραδοχή έρχεται μάλιστα από τα πιο αρμόδια χείλη: το ηγετικό δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών.
Τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο Γιώργος Χουλιαράκης, με διαφορά λίγων ωρών, εις επήκοον βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, παραδέχθηκαν ότι η υπερφορολόγηση που πνίγει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως τη λεγόμενη μεσαία τάξη αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να δημιουργηθεί μάλιστα το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» που της επιτρέπει να διανείμει κοινωνικό μέρισμα και να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία απέναντι στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού.
«Μας λέτε ότι δεν είναι λύση να υπερφορολογούμε και μετά να το μοιράζουμε. Αυτό είναι σωστό. Δεν είναι λύση. Δεν θα τη διάλεγα», είπε απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση επί του προσχεδίου του προϋπολογισμού.
Επιχειρώντας δε να αμβλύνει τις αντιδράσεις από την τοποθέτησή του, ισχυρίστηκε ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον, διότι το ΔΝΤ δεν μετρά την απόδοση των μέτρων που έχουν ήδη επιβληθεί και δεύτερον, διότι δεν συνυπολογίζει τα έσοδα που έχει - κατά τον ίδιο - επιτύχει η κυβέρνηση από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Κατ' αυτόν τον τρόπο, προσπάθησε να επιρρίψει τις ευθύνες για την αφαίμαξη των συνεπών φορολογουμένων στις πολιτικές των δανειστών και όχι στην κεντρική γραμμή της κυβέρνησης.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε, απαντώντας στις επικρίσεις για το υπερπλεόνασμα, ότι περίπου 450 εκατ. ευρώ προέρχονται από τις ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου (σ.σ.: όχι από αυξημένες εισφορές, όπως επίσης ισχυρίστηκε, αλλά λόγω ενίσχυσης της απασχόλησης) και άλλα 400 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τα αδήλωτα εισοδήματα. Δεν κατάφερε, ωστόσο, να φανεί πειστικός για το συνολικό ποσό του 1,1 δισ. ευρώ στο οποίο υποστήριξε ότι θα φτάσει η υπεραπόδοση του πλεονάσματος.

Η τιμωρία. Συνεχίζοντας μάλιστα τις σκέψεις του περί υπερφορολόγησης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε χωρίς περιστροφές πως συμφωνεί με τον Γιώργο Χουλιαράκη, ο οποίος είχε προηγηθεί στη συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής, αναγνωρίζοντας στη δική του ομιλία πως το 2017 και το 2018 η κυβέρνηση τιμώρησε με τη φορολογία τους συνεπείς πολίτες και ιδίως τη μεσαία τάξη. «Συμφωνώ, ο κ. Χουλιαράκης είπε και επαναλαμβάνω και εγώ ότι είχαμε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο που δεν είχαμε έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τσακαλώτος.
Τι ακριβώς είχε παραδεχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών; «Η αλήθεια είναι ότι η φορολογική επιβάρυνση για το 2017 και 2018 είναι μεγάλη για τους έντιμους και συνεπείς φορολογουμένους, τη μεσαία τάξη και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι συνειδητή επιλογή που πήρε η κυβέρνηση για να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα και τις οικογένειες με ανέργους κ.λπ. Αυτό, οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν το έκαναν», ήταν η δική του εξομολόγηση.
Αίσθηση, εξάλλου, προκάλεσε χθες και η τοποθέτηση Τσακαλώτου για τις επενδύσεις, καθώς ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι στις κατά καιρούς επαφές του με τους επενδυτές και ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, ουδείς τού έθεσε ζήτημα μείωσης των φορολογικών συντελεστών. «Ακουσα ότι η φορολογία σκοτώνει την ανάπτυξη και άρα θα είμαστε σε φαύλο κύκλο. Δεν είναι αυτό που λένε οι επενδυτές. Εκανα πολλές επαφές σε Παρίσι, Λονδίνο, ΗΠΑ, αλλά κανείς επενδυτής δεν μου μίλησε για το ύψος φορολογίας», είπε χαρακτηριστικά. Πριν από λίγες ημέρες, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε υποσχεθεί πως οι επενδύσεις στην Ελλάδα θα είναι τόσο πολλές, ώστε θα αναγκαστούμε να... διώξουμε όσες περισσεύουν.

ΛΟΓΟΠΑΙΓΝΙΑ. Εκείνο που χαρακτήρισε πάντως την ομιλία του υπουργού ήταν το λογοπαίγνιό του, το οποίο άφησε άναυδους τους βουλευτές. Αφού έκανε λόγο για καταστροφολογία της αντιπολίτευσης που ευνοεί την κυβέρνηση, προχώρησε σε μια δικής του εμπνεύσεως παρομοίωση για να απαντήσει στην κριτική της ΝΔ: «Βάλατε τόσο χαμηλά τον πήχη που ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 πόδια και κρατώντας σακούλες από ψώνια στα Lidl θα περνά από πάνω», είπε, με τους περισσότερους να κοιτάζονται και να αναρωτιούνται τι ακριβώς θέλει να πει...

Αντιπολιτευτικά πυρά. Λανθασμένη χαρακτήρισε τη συνταγή της υπερφορολόγησης που ακολουθεί η κυβέρνηση η Ντόρα Μπακογιάννη, υποστηρίζοντας ότι «έτσι, το μόνο που κάνουμε είναι να φέρνουμε προϋπολογισμούς που ανακυκλώνουν τη φτώχεια και τη μιζέρια». Μάλιστα, η βουλευτής  της ΝΔ, σχολιάζοντας τη δήλωση Χουλιαράκη ότι ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η φορολογική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης, προκειμένου να επωφεληθούν τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, παρατήρησε ότι η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης είναι καταστροφική: «Εδώ διαφωνούμε ιδεολογικά, εμείς δεν την πιστεύουμε αυτή τη φορολογία και παρότι πιεστήκαμε ως κυβέρνηση από την τρόικα, εφαρμόσαμε άλλο μείγμα πολιτικής και μειώσαμε τις δαπάνες για να μειώσουμε τη φορολογία», είπε και κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση ότι πολεμάει την ανάπτυξη, ακολουθώντας λάθος συνταγή.
«Κοινωνικά άδικη, αναποτελεσματική, ανερμάτιστη και αδιέξοδη» χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ο εισηγητής της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, εγκαλώντας την για την επιλογή της υπερφορολόγησης των πολιτών, αλλά και τους δανειστές που αποδέχθηκαν αυτή την πρόταση. «Η κυβέρνηση βαφτίζει το κρέας ψάρι», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι εκείνη παρουσιάζει επίπλαστα τις νέες περικοπές των εισοδημάτων ως διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: