Η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα να υποδέχεται πολλούς ξένους επισκέπτες/τουρίστες, που μπορούν να γίνουν ακόμη περισσότεροι τα επόμενα χρόνια.
 Γράφει ο Dr Money*
[…]Η βραχυχρόνια εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση ενός διαμερίσματος ή κατοικίας μέσω των διαδικτυακών υπηρεσιών διαμοιρασμού ακινήτων (διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η airbnb) είναι ένας τρόπος που ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες σκέφτονται.  
[…]Όμως, το ερώτημα που απασχολεί πολλούς ενδιαφερόμενους είναι αν η ενοικίαση μέσω airbnb ή άλλης ψηφιακής πλατφόρμας συμφέρει.
Είναι προφανές πως το κενό ακίνητο επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη του με φόρους και άλλες επιβαρύνσεις.Eπομένως,  η ενοικίαση μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, π.χ. της airbnb, μοιάζει ελκυστική.[…]

Τι  θα πρέπει όμως να ξέρουμε γενικότερα και ειδικότερα για τα οικονομικά μιας ενοικίασης μέσω της airbnb κ.τ.λ.;

Κατ’ αρχάς ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να γνωρίζει ότι η επιτυχία του εγχειρήματος βασίζεται στις κριτικές που θα γράφουν οι τουρίστες/επισκέπτες στη σελίδα, όταν φεύγουν από το διαμέρισμα.Αρκούν μία ή περισσότερες αρνητικές κριτικές για να πάει στράφι η προσπάθεια καθώς οι νέοι επισκέπτες θα στραφούν σε άλλα διαμερίσματα.Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να είναι ειλικρινής αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκεται το ακίνητο προς ενοικίαση, π.χ.  αληθινές φωτογραφίες, την τοποθεσία κ.τ.λ.Εξυπακούεται ότι ακίνητα με θέα και κοντά σε σταθμούς μέτρο έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.Όμως, πιο καθοριστικός παράγοντας σε μια τέτοια προσπάθεια είναι η καθαριότητα.  Κάθε δύο μέρες τουλάχιστον θα πρέπει να γίνεται καθαρισμός, αλλαγή σεντονιών κ.τ.λ.Η airbnb ζητά το διαμέρισμα να παραδίδεται απολύτως καθαρό.Ας έλθουμε όμως στα οικονομικά του εγχειρήματος .
Ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα χρειασθεί πιθανόν να ανακαινίσει ή να «φρεσκάρει» για πιο οικονομικά, π.χ. βάψιμο, το διαμέρισμα προς ενοικίαση.Επίσης, ο ιδιοκτήτης ίσως χρειασθεί να αγοράσει κάποια έπιπλα, σεντόνια κ.τ.λ.Όλα αυτά ενέχουν ένα αρχικό κόστος που ποικίλλει και θα πρέπει να αποσβεστεί.Η airbnb χρεώνει επίσης 3% προμήθεια επί του συμφωνηθέντος ποσού. Επίσης, το ποσό φορολογείται για όσους μπουν στο μητρώο και δηλώσουν τις σχετικές συμβάσεις, καθώς αρκετοί δεν το κάνουν
.Επίσης, τα κοινόχρηστα, ο καθαρισμός, το φως, το νερό, το τηλέφωνο, η ασφάλεια πυρός επιβαρύνουν τον ιδιοκτήτη.
Θα πρέπει να κατανοηθεί ότι οι τουρίστες δεν κάνουν οικονομία και επομένως οι λογαριασμοί θα είναι φουσκωμένοι, π.χ. air conditioning.
Yπάρχει επίσης το κόστος του καθαρισμού, που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κάνουν οι ίδιοι.
Εναλλακτικά, υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης που το αναλαμβάνουν μαζι με άλλες υπηρεσίες  αντι προμήθειας 20% επί της μίσθωσης. […]
*Αποσπάσματα από τη στήλη Dr. Money που δημοσιεύεται στο www.euro2day.gr