Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο Ειδικός Φόρος στο κρασί και οι παράπλευρες απώλεις που προκάλεσε Τι λέει στα Φορολογικά Νέα ο αντιπρόεδρος του ΣΜΟΕ, Γ. Παπαργυρίου

Ο Ειδικός Φόρος στο κρασί και οι παράπλευρες απώλεις που προκάλεσε
Τι λέει στα Φορολογικά Νέα ο αντιπρόεδρος του ΣΜΟΕ, Γ. Παπαργυρίου
18 Οκτ 2018 - 08:56
Picture 0 for Ο Ειδικός Φόρος στο κρασί και οι παράπλευρες απώλεις που προκάλεσε
Του Γιώργου Λαμπίρη

Σειρά προβλημάτων έχει φέρει στην επιφάνεια για τους οινοποιούς ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί τα τελευταία χρόνιασ. Όπως λέει στα Φορολογικά Νέα, ο οινοποιός και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος, Γιάννης Παπαργυρίου, ο φόρος δεν έχει καταργηθεί – καθότι δεν έχει τέτοια αρμοδιότητα το ΣτΕ – και ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν θα καταργηθεί και μελλοντικά.

«Παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, είχε παραδεχτεί πως ο φόρος είναι άδικος και αναποτελεσματικός,  σημειώνοντας ότι θα πρέπει να καταργηθεί, κάτι τέτοιο δεν συνέβη», επισημαίνει ο κύριος Παπαργυρίου.

Πρόσφατα, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΣΜΟΕ, «κυκλοφόρησε η φήμη ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν είχε υπολογιστεί προσδοκώμενο έσοδο από τον Ειδικό Φόρο στο κρασί». Κατά τον ίδιο, το τοπίο παραμένει ασαφές γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα, δεδομένου ότι το προσχέδιο δεν έχει την τελική μορφή του κρατικού προϋπολογισμού. «Επομένως θα γνωρίζουμε πραγματικά τι έχει συμβεί, εφόσον κατατεθεί ο προϋπολογισμός στη Βουλή τις επόμενες ημέρες».

Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε στην αγορά

Όπως αναφέρει ο κύριος Παπαργυρίου, πολλοί οινοποιοί έχοντας ην εντύπωση ότι καταργείται ο ΕΦΚ, ανέστειλαν τη διαδικασία πώλησης κρασιού το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αναμένοντας την κατάργησή του. Πλέον η αγορά έχει αρχίσει να εμφανίζει σημάδια εξισορρόπησης, ενώ έχει ξεκινήσει και πάλι η διακίνηση ποσοτήτων οίνουν στην αγορά. «Σε κάθε περίπτωση όμως η αβεβαιότητα σκοτώνει την αγορά», τονίζει με νόημα ο κύριος Παπαργυρίου. «Το ζήτημα είναι ότι τα νέα κρασιά που έχουν οινοποιηθεί κυκλοφορούν αυτή την περίοδο στα ράφια. Το πρόβλημα είναι ότι το τελωνείο μας υποχρεώνει να πληρώσουμε και την τελευταία δόση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τη φετινή χρονιά, για όσους έχουν συστήσει φορολογική αποθήκη. Ταυτόχρονα, υποχρεώνουν τους παραγωγούς να προβούν σε δήλωση των ποσοτήτων παραγωγής και να καταβάλουν κανονικά το φόρο».

Η υποχρέωση ογκομέτρησης

«Επιπλέον προκύπτουν περιφερειακά ζητήματα όπως είναι η υποχρέωση ογκομέτρησης των δεξαμενών από ειδική εταιρεία, κόστος που θα επιβαρύνει τον παραγωγό και ανέρχεται σε 3.000-4.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα κόστος δυσβάσταχτο», προσθέτει ο οινοποιός. «Συν τοις άλλοις αγοράζουμε βαρέλια και επομένως θα πρέπει να γίνει ογκομέτρηση και στα βαρέλια, κάτι που δεν είναι εφικτό, διότι το κάθε ένα από αυτά έχει διαφορετική χωρητικότητα, όντας χειροποίητο».

Το πρόβλημα για όσους δεν διαθέτουν φορολογική αποθήκη

Ο ίδιος σημειώνει πως όταν θεσπίστηκε ο νόμος για τον ΕΦΚ, o  υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε δεσμευτεί πώς θα απαλλάσσονται οι εξαγωγές και οι επαγγελματικές παραδόσεις. «Όσοι δημιούργησαν φορολογική αποθήκη, όντως δεν χρεώνονται για τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Όσοι όμως δεν έχουν δημιουργήσει φορολογική αποθήκη, θα πρέπει να καταβάλλουν τον ΕΦΚ για το σύνολο της παραγωγής, και στη συνέχεια να διεκδικήσουν την επιστροφή  τους από το κράτος. «Ελάχιστοι οινοποιοί όμως προβαίνουν σε αίτηση επιστροφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι και σε εμένα οφείλονται περίπου 4.000 ευρώ, τα οποία ουδέποτε διεκδίκησα».

Τι θα γίνει με την επιστροφή του φόρου για τα αποθέματα

Για όσους μάλιστα διαθέτουν αποθέματα και έχουν καταβάλλει τον ειδικό φόρο για προηγούμενα έτη, υποστηρίζει ότι προκύπτει ζήτημα σε περίπτωση κατάργησης του φόρου, και τονίζει θα πρέπει να επιστραφούν στους δικαιούχους τα συγκεκριμένα ποσά. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στην απόφαση του Επικρατείας, δεν γίνεται καμία αναφορά περί αναδρομικότητας. «Τα ποσά αυτά θα πρέπει να συμψηφιστούν ή να επιστραφούν στο φορολογούμενο. Παρόλ’ αυτά δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη», αναφέρει ο κύριος Παπαργυρίου.

«Έχουμε πενταπλάσιο φόρο σε σχέση με τη Γαλλία»

Καταλήγει λέγοντας ότι, «Κατά την άποψή μου, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει το κράτος ειδικό φόρο στο εθνικό μας προϊόν. Είναι σαν να επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης στο λάδι. Η μοναδική χώρα της Ευρώπης που συμβαίνει κάτι ανάλογο, είναι η Γαλλία, με τον ΕΦΚ να είναι 4 σεντς/λίτρο, ενώ στην Ελλάδα η αναλογία είναι 20 σεντς/λίτρο. Ο φόρος είναι πενταπλάσιος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: