Κυριακή 21 Ιουλίου 2019

Άσε και κάτι να βρει ο ……. έλεγχος Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης




Άσε και κάτι να βρει ο ……. έλεγχος

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΥ

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Εκτός από τον καύσωνα  και τα ακραία  καιρικά φαινόμενα που είχαν σαν αποτέλεσμα ανείπωτη καταστροφή,  οι φορολογούμενοι  έχουν να αντιμετωπίσουν  τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, που τελειώνουν στις 29 Ιουλίου 2019.

 Επίσης  αναμένουμε  τα νέα φορολογικά μέτρα , όπως έχουν ήδη εξαγγελθεί αλλά δεν θα έχουν άμεση εφαρμογή , εκτός ίσως από τις αλλαγές μείωση του  ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά θα μας επηρεάσουν, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης, από 1 Ιανουαρίου 2020.

Φορολογική αναμόρφωση

Πολλοί συνάδελφοι με ρωτούν, ακόμη και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ – Ν.4172/2013) αλλά και του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ Ν.4172/2013),  τι πρέπει να κάνουν με τους πελάτες τους που δεν θέλουν να τους κάνουν φορολογική αναμόρφωση.

Τους επαναλαμβάνω απλά ότι πρέπει να δώσουν στους φορολογούμενους να καταλάβουν ότι οι λογιστές είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο, γιατί η μη πραγματοποίηση φορολογικής αναμόρφωσης μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ίδιους τους λογιστές – φοροτεχνικούς.

Ανακριβής δήλωση

Σύμφωνα με τον Ν.4174/2013, ο φορολογούμενος που καταθέτει ανακριβή δήλωση, πέρα από τον συμπληρωματικό φόρο και τις προσαυξήσεις (0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης)  καλείται να πληρώσει και επιπλέον πρόστιμα.

Σύμφωνα με το άρθρο 58 του ΚΦΔ:

«1. Αν το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση φορολογική δήλωση υπολείπεται του ποσού του φόρου που  προκύπτει με βάση το διορθωτικό προσδιορισμό φόρου που πραγματοποιήθηκε από τη Φορολογική Διοίκηση, ο φορολογούμενος υπόκειται σε πρόστιμο επί της διαφοράς ως εξής:

Διαφορά φόρου
Ποσοστό Προστίμου
Πάνω από 5% έως 20%
Ποσοστό 10% της διαφοράς
Πάνω από 20% έως 50%
Ποσοστό 20% της διαφοράς
Πάνω από 50%
Ποσοστό 50% της διαφοράς
Πίνακας . Ποσοστό προστίμου του άρθρου 58

Για παράδειγμα αν ο φορολογικός έλεγχος γίνει μετά από τριάντα δυο μήνες από την υποβολή της δήλωσης και η διαφορά είναι 20.000 ευρώ, ο φορολογούμενος με τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα θα κληθεί να πληρώσει  73,36% , επιπλέον επιβαρύνσεις.

Στο παράδειγμα μας οι προσαυξήσεις θα είναι  της τάξης των 4.672,00 ευρώ (20.000,00 χ (0,73% χ 32 μήνες)), το πρόστιμο 10.000,00 ευρώ (20.000,00 Χ 50%) και η συνολική επιβάρυνσης 14.672,00 ευρώ.

Βέβαια δεν είναι μόνο τα πρόστιμα που ελλοχεύουν αλλά και το ότι όταν σε φορολογούμενους  προκύπτουν  μεγάλες διαφορές, μετά τα πρόστιμα ακολουθεί και ο φορολογικός έλεγχος με τις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Υποχρεώσεις των λογιστών –φοροτεχνικών.

Σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρου 38 του Ν.2873/2000 προκύπτει ότι:

«3. Ο λογιστής φοροτεχνικός είναι υπεύθυνος για την ορθή μεταφορά των οικονομικών δεδομένων από τα στοιχεία στα βιβλία, για την ακρίβεια των δηλώσεων ως προς τη συμφωνία αυτών με τα φορολογικά και οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία. Επίσης, είναι υπεύθυνος για την ορθή φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων με τις δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται και τις οποίες παραθέτει αναλυτικά σε κατάσταση που συνυποβάλλεται με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Το περιεχόμενο της κατάστασης αυτής υπόκειται σε έλεγχο σύμφωνα με το άρθρο 66 του Κ.Φ.Ε.. Τέλος, με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δηλώνεται ότι κατά τη διαρρεύσασα διαχειριστική περίοδο έχουν υποβληθεί ορθά όλες οι δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου εισοδήματος και απόδοσης των έμμεσων φόρων.

Για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής, ο λογιστής φοροτεχνικός υπογράφει τις δηλώσεις της παραγράφου 2, καθώς και τα συνυποβαλλόμενα έντυπα ή καταστάσεις, όπως αυτά καθορίζονται κάθε φορά με τις οικείες αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών. Επίσης, κατά την υποβολή των δηλώσεων οι λογιστές φοροτεχνικοί αναγράφουν υποχρεωτικά το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας τους ή της έδρας του επαγγέλματός τους, κατά περίπτωση, τον Α.Φ.Μ., την αρμόδια Δ.Ο.Υ για τη φορολογία τους, τον αριθμό μητρώου της άδειας άσκησης επαγγέλματός τους και την κατηγορία της άδειάς τους.»

Ο λογιστής  - φοροτεχνικός έχει την υποχρέωση να κάνει φορολογική αναμόρφωση στις δαπάνες του άρθρου 23 του ΚΦΕ, αλλά και τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την διοίκηση με τα έγγραφα, ΠΟΛ.1113/2.6.2015 «Εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες επιχειρηματικές δαπάνες του Κ.Φ.Ε. (ν. 4172/2013)»,  ΠΟΛ 1094/2016 «Συμπλήρωση της ΠΟΛ.1113/2015 εγκυκλίου μας, σχετικά με τις εκπιπτόμενες και μη δαπάνες.» και ΠΟΛ.1219/2018 «Χρόνος έκπτωσης ασφαλιστικών εισφορών (Ε.Φ.Κ.Α) από τα ακαθάριστα έσοδα μη μισθωτών.»

Η ευθύνη του δεν επεκτείνεται πέρα από αυτές τις δαπάνες , εκτός βέβαια αν γνωρίζει πράγματα και καταστάσεις και θέλει να προστατεύσει τον πελάτη του , π.χ. ότι μια δαπάνη δεν πραγματοποιείται προς το συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της.

Τυχόν Βεβαίωση από την επιχείρηση απαλλάσσει τον λογιστή από την ευθύνη;

Σύμφωνα με το άρθρο 60 του ΚΦΔ (Ν.4174/2013):

«Κάθε πρόσωπο που παρεμποδίζει ή αποπειράται να παρεμποδίσει τις ενέργειες και την εκτέλεση καθηκόντων της Φορολογικής Διοίκησης κατά την άσκηση των εξουσιών της σύμφωνα με τον Κώδικα ή υποθάλπει ή υποκινεί άλλο πρόσωπο ή συνεργεί με άλλο πρόσωπο για τη διάπραξη παράβασης του Κώδικα υπόκειται στα ίδια πρόστιμα που υπόκειται ο φορολογούμενος.»

Ακούμε συχνά από τους επιχειρηματίες, « μη κάνεις φορολογική αναμόρφωση και θα σου δώσω μια βεβαίωση ότι αναλαμβάνω την ευθύνη».

Η μη εφαρμογή των οδηγιών που έχει δώσει η φορολογική αρχή αποτελεί από μόνη της συνέργεια στην φοροδιαφυγή και επιφέρει την πληρωμή προστίμου ίδιου με αυτό της επιχείρησης και στο λογιστή.

Η «βεβαίωση» του επιχειρηματία, απλά επιβαρύνει την θέση του λογιστή, γιατί φαίνεται ξεκάθαρα η συνέργεια του.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΛΟΙΠΟΝ!!!

Για λίγα ευρώ το μήνα δεν μπορούμε να παίξουμε με την άδεια μας, το εργασιακό μας μέλλον και το ψωμί της οικογένειας μας.


Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: