Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019

Απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι στο Μάτι - Την Παρασκευή κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο

Απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ οι πυρόπληκτοι στο Μάτι - Την Παρασκευή κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο




Από τη σημερινή ενημέρωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα:

«Η κυβέρνηση ξεμπλοκάρει 31 εκατ. ευρώ που λιμνάζουν εδώ και ένα χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων. Αυτό το ποσό θα κατευθυνθεί ως εξής:

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και  σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για τον σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ.
3. Για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή, θα διατεθεί ποσό 20 εκατ. ευρώ.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων που χρονίζουν και την παροχή στήριξης στους πληγέντες, εκδίδεται σήμερα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με τρία βασικά σημεία:

Περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει γρήγορες κινήσεις για δράσεις υψηλής προτεραιότητας, αξιοποιώντας τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό ενός οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

Συγκροτείται ειδικός φορέας, μη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία με αποστολή την κατάρτιση σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Στον φορέα αυτό θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ.Γ. της Κυβέρνησης.

Ανατίθεται στο Τ.Ε.Ε. να χαράξει ένα νέο, πρότυπο χωρικό Σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή, ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Στόχος είναι να γίνει μέσα σε ένα χρόνο, έργο που κανονικά θα χρειαζόταν μια πενταετία.

Αναφορικά, τώρα, με τις προγραμματικές δηλώσεις και το κυβερνητικό έργο. Μετά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, η Κυβέρνηση έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή, με όραμα, σχέδιο και πρόγραμμα για την Πατρίδα μας.

Η εντολή του λαού, στις 7 Ιουλίου υπήρξε σαφής: Να αλλάξουμε πορεία, ερχόμενοι σε ρήξη με το παρελθόν. Προφανώς και οι ιδεολογικές διαφορές δεν καταργούνται. Μετατοπίζονται όμως τα σύνορά τους και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες. Με την πρόοδο, τάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που θέλουν μια καλύτερη ζωή, μέσα από επενδύσεις που φέρνουν δουλειές, ισχυρή ανάπτυξη και τελικά μεγαλύτερο εισόδημα για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα Κυβέρνηση θα μετρηθεί με τα προβλήματα. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία και αυτός είναι ο ρόλος της.

Στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου, τα πρώτα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στη Βουλή είναι τα ακόλουθα:

1. Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Αυτό περιλαμβάνει την αποκομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την επιλογή γενικών διευθυντών στην ιεραρχία με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο, τη σύσταση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και μια σειρά από άλλες διατάξεις που θα κάνουν το κράτος πιο λειτουργικό, πιο επιτελικό. Θα κατατεθεί στη Βουλή την Τετάρτη 24/7, θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Πέμπτη 25/7 και θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

2. Το δεύτερο θα είναι το νομοσχέδιο με τις πρώτες άμεσες μειώσεις φόρων και συγκεκριμένα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019 κατά 22% μεσοσταθμικά και τη βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων. Αυτό θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Παρασκευή 26/7 και θα ψηφιστεί μέχρι τις 30/7 ή το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου.

3. Το τρίτο νομοσχέδιο είναι διυπουργικό και περιλαμβάνει μια σειρά από διατάξεις διαφόρων Υπουργείων για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ, τις διορθωτικές παρεμβάσεις στους Ποινικούς Κώδικες, την κατάργηση του άσυλου βίας και ανομίας στα Πανεπιστήμια, την οργάνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις Υπουργείων, με σκοπό την άμεση προώθηση του κυβερνητικού έργου. Θα κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 29/7, θα εισαχθεί στην αρμόδια Επιτροπή την Τρίτη 30/7 και θα ψηφιστεί έως την Πέμπτη 8 Αυγούστου.

Αναφορικά με τις μειώσεις φόρων: Η πρώτη άμεση μείωση φόρου είναι αυτή του ΕΝΦΙΑ, που θα τη δουν οι πολίτες στα εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν σε λίγες μέρες. Ισχυρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεσαίες περιουσίες, η μείωση που νομοθετούμε εμείς είναι ίδια με τη μείωση που είχαν εξαγγείλει εκείνοι. Δεν είναι έτσι. Πρόκειται ξανά για fake news. Και θα σας δώσω μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Για μια ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε εμείς - με το νομοσχέδιο που σας είπα ότι θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- είναι 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ήταν 17,05%.
Για περιουσία από 100.000 έως 120.000 ευρώ η μείωση που προτείνουμε είναι 20%, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε μείωση 11,99%.
Για περιουσία από 120.000 έως 140.000 ευρώ η μείωση που γίνεται με τη δική μας πρόταση είναι 20% και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 8,23%.
Για περιουσία από 140.000 έως 160.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε είναι της τάξης του 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περιοριζόταν στο 5,33%.
Για περιουσία από 160.000 έως 180.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε είναι της τάξης επίσης του 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να καταλήγει μόνο στο 3,01%.
Άρα, είναι σαφές ότι οι μειώσεις που προτείνουμε εμείς για τη μεγάλη μάζα της μεσαίας τάξης είναι πολύ μεγαλύτερες.
»


Πηγή: Δελτίο τύπου - Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΣΤΕΛΙΟ ΠΕΤΣΑ

https://www.taxheaven.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: