Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: οι όροι επιδότησης δανείου σε επιχειρήσεις

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ξεκινάει να διαθέτει από την  Τρίτη 28 Απριλίου 2020, το νέο δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου.
Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανακοίνωσε ότι είναι στη διάθεση των επιχειρήσεων το νέο πρόγραμμα παροχής δανείων με επιδότηση επιτοκίου από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, σημειώνοντας αναλυτικά ότι:
Ενεργοποιείται στις  28/4/2020, προς όφελος των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19, το δικαίωμα υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης, με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια ,η νέα διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ), ολοκλήρωσε τον σχεδιασμό, την νομική προετοιμασία και τις αναγκαίες διαπραγματεύσεις με το σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων ώστε να δοθεί στην διάθεση των πληττόμενων επιχειρήσεων.
Στόχος του προγράμματος είναι η άμεση, μακρόχρονη και ουσιαστική υποστήριξη της χρηματοδοτικής ρευστότητας των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία. Για τον σκοπό αυτό, οι συνεργαζόμενες τράπεζες, οι οποίες με εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες θα χορηγούν, κατόπιν αξιολόγησης, Δάνεια Κεφαλαίου Κίνησης προς τις Μικρομεσαίων επιχειρήσεις που έχουν υποστεί αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας CoViD-19.
Σημειώνεται ότι το επιτόκιο αυτών των δανείων επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ βασικό κριτήριο για την λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη.
Ύφος Δανείου
Το ύψος κάθε δανείου διαμορφώνεται ως εξής:
  • Έως 50% του κύκλου εργασιών της επιχείρησης όπως αυτός αποτυπώνεται στο Ε3 ή στην εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ ή στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του οικονομικού έτους που προηγείται της ημερομηνίας αίτησης ή
  • Έως το 50% των παραγγελιών τρέχοντος έτους.
Προκειμένου για νεοϊδρυόμενες επιχειρήσεις χρηματοδοτείται με επιδοτούμενο επιτόκιο, έως το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους ή το 80% των επί πιστώσει αγορών.
Σε περίπτωση που τα ανωτέρω μεγέθη δεν είναι διακριτά, το δάνειο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% των ιδίων κεφαλαίων.
Διάρκεια Δανείου και περίοδος Χάριτος
Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση (εφάπαξ ή από την πρώτη τμηματική εκταμίευση ) του δανείου.
Ορίζεται δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες.
Κατά την διάρκεια της περιόδου χάριτος καταβάλλονται μόνον τόκοι.
Επιτόκιο
Το επιτόκιο για τα κεφάλαια του δανείου που συνεισφέρει η κάθε Τράπεζα, στη χρηματοδότηση κάθε Μικρομεσαίων επιχείρησης, καθορίζεται από την Τράπεζα σύμφωνα με την ισχύουσα πολιτική της και τους γενικούς όρους της Δράσης.
> Το επιτόκιο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 8%, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο αυτό επιδοτείται (δύο πρώτα έτη). Για το διάστημα αυτό το επιτόκιο του δανείου θα παραμένει σταθερό.
>Το επιτόκιο κάθε δανείου για τα δύο πρώτα έτη, θα επιδοτείται κατά 100% από πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.
>Δεν επιδοτείται τυχόν εισφορά Ν. 128/75 καθώς και ενδεχόμενοι τόκοι υπερημερίας.
>Μετά τη λήξη των δύο ετών, οι τόκοι θα καταβάλλονται από την επιχείρηση.
Διαδικασία υποβολής
Κατά την υποβολή του αιτήματος θα πρέπει:
α) Η επιχείρηση, να διαθέτει έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ και να ακολουθήσει την εξής διαδικασία:
  • Υποβάλλει αίτημα χρηματοδότησης ηλεκτρονικά στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στο δικτυακό τόπο www.ependyseis.gr.
  • Στο αίτημα επιλέγει την Τράπεζα από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί.
  • Η Τράπεζα θα επιβεβαιώσει τον ΚΑΔ βάσει των στοιχείων που θα προσκομίσει η επιχείρηση και συνεπώς την ορθότητα της επιλεξιμότητας.
β) Η επιχείρηση, να διατηρήσει για όλη τη διάρκεια των δύο ετών που λαμβάνει επιδότηση επιτοκίου τον ίδιο τουλάχιστον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.
Προϋποθέσεις λήψης και διατήρησης
  • Ο έλεγχος της διατήρησης από την επιχείρηση του ίδιου αριθμού εργαζομένων που απασχολούσε στις 19.03.2020 βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ για δύο έτη, θα πραγματοποιείται από την ΕΑΤ στις 31 Ιανουάριου για τα έτη 2021 και 2022 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, ηλεκτρονικά μέσω του Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα ενημερώνονται ανάλογα οι Τράπεζες.
  • Προϋπόθεση λήψης του ποσού των επιδοτούμενων τόκων είναι η επιχείρηση, κατά τον χρόνο εκταμίευσης των επιδοτούμενων τόκων όπως αυτός ορίζεται στη δανειακή σύμβαση, να μην εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές από τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
Για περισσότερες πληροφορίες επί του προγράμματος, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται:
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: tepix.covid@etean.com.gr και στο τηλ. 210 7450400
  • Στις συνεργαζόμενες Τράπεζες
Για την υποβολή αιτήματος, οι επιχειρήσεις, υποβάλλουν τα στοιχεία τους στο δικτυακό τόπο  www.ependyseis.gr  και ακολούθως υποβάλλουν το αίτημα τους στην τράπεζα της επιλογής τους.
Συνεργαζόμενες Τράπεζες:
Alpha Bank,
Eurobank,
Εθνική Τράπεζα,
Τράπεζα Πειραιώς,
Τράπεζα Αττικής,
Παγκρήτια Συν. Τράπεζα,
Συν. Τράπεζα Χανίων,
Συν. Τράπεζα Ηπείρου,
Συν. Τράπεζα Θεσσαλίας,
Συν. Τράπεζα Καρδίτσας
Υπουργείο Ανάπτυξης
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης  το νέο δανειοδοτικό προϊόν παροχής κεφαλαίων κίνησης, με πλήρη επιδότηση επιτοκίου, από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έρχεται σε συνέχεια των κυβερνητικών πρωτοβουλιών και στο πλαίσιο του σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για άμεση και ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία Covid-19.
Με εξαιρετικά σύντομες διαδικασίες, οι τράπεζες θα προχωρήσουν στη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης προς τις επιχειρήσεις που έχουν τεθεί σε αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 και οι οποίες διαθέτουν έναν από τους επιλέξιμους ΚΑΔ που έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών. Το επιτόκιο αυτών των δανείων θα επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, με βασική προϋπόθεση για την επιδότηση επιτοκίου να είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά τα δύο πρώτα έτη της διάρκειας επιδότησης του δανείου.
Δηλώσεις
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε: «Η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχει φέρει ο Covid-19. Για αυτό και παρέχουμε άμεσα ένα εξαιρετικά ευέλικτο χρηματοδοτικό εργαλείο χρηματοδότησης των επιτοκίων των επιχειρήσεων για δύο χρόνια, έτσι ώστε να διατηρήσουμε ζωντανές τις θέσεις εργασίας και ζωντανές τις επιχειρήσεις. Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή από τις τράπεζες του συγκεκριμένου δανειοδοτικού εργαλείου».
Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε:
«Αυτό το νέο δανειοδοτικό προϊόν αποτελεί μία ακόμη στοχευμένη κίνηση για την επί της ουσίας στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους που πλήττονται από τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημία του Covid-19. Όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που θα διατεθούν στην αγορά, μαζί με την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, πρόκειται να δώσουν μια ουσιαστική «ανάσα» στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να μείνουν ζωντανές και λειτουργικές σήμερα και να προχωρήσουν την επόμενη μέρα της κρίσης σε μια δυναμική επανεκκίνηση.
Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τη διοίκηση, το προσωπικό και τα στελέχη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που κατάφεραν να ετοιμάσουν, σε πραγματικά πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό το πολύ σημαντικό προϊόν, το οποίο μαζί με το Ταμείο Εγγυοδοσίας που θα βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου διαθέσιμο στην αγορά θα αποτελέσουν σημαντικές πηγές πρόσβασης των επιχειρήσεων στη ζωτικής ανάγκης ρευστότητα».
Οι αιτήσεις για το νέο δανειοδοτικό προϊόν, προς τις Τράπεζες, ξεκινούν αύριο, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το προϊόν, τις προϋποθέσεις λήψης αυτού, καθώς και τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο τηςΕλληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: