Σε 100.000 επιχειρήσεις αναμένεται να πιστωθεί την επόμενη εβδομάδα, εφόσον συναινέσουν και οι ίδιες με τους όρους, το κρατικό δάνειο συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Από τις 139.000 επιχειρήσεις που υπέβαλαν αίτηση χορήγησης του χαμηλότοκου δανείου, 39.000 δεν «πέρασαν» τα κριτήρια, καθώς διαπιστώθηκε ότι είχαν μεγαλύτερο τζίρο συγκριτικά με το περυσινό έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετές μικρές επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία εμφάνισαν υψηλότερο τζίρο το πρώτο τρίμηνο του 2020 συγκριτικά με τον τζίρο του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Οπως ήταν λογικό αυτές θα μείνουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής στην παρούσα φάση και θα μπορέσουν εφόσον ο τζίρος του Απριλίου είναι χαμηλότερος να λάβουν το δάνειο από το ελληνικό Δημόσιο.
Εφόσον και οι 100.000 κάνουν δεκτούς τους όρους που θα προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών (αναμένεται να εκδοθεί τις προσεχείς μέρες) θα λάβουν κατά μέσον όρο το ποσό των 10.000 ευρώ. Βέβαια, το ποσό που θα λάβει κάθε επιχείρηση θα εξαρτηθεί από συγκεκριμένα κριτήρια που όπως προαναφέρθηκε θα αναλύονται στην απόφαση που θα εκδοθεί τις προσεχείς μέρες
Όπως λένε πηγές του υπουργείου, στη λήψη αυτών των δανείων προηγούνται:
  • όσοι απασχολούν πολλούς εργαζόμενους
  • όσοι δεν έθεσαν το προσωπικό τους σε αναστολή για να λάβουν 800 ευρώ
  • όσοι είδαν κάθετη πτώση των εισπράξεών τους στο α΄τρίμηνο της χρονιάς.
  • επιχειρήσεις σε κλάδους με προστιθέμενη αξία για την οικονομία.
Τα κρατικά αυτά δάνεια θα έχουν περίοδο χάριτος 1 χρόνο και συνολική περίοδο εξόφλησης 5 χρόνια, με σχεδόν μηδενικά επιτόκια. Θα εξοφληθούν στο σύνολό τους ή μερικώς (για όσους δεν καταφέρουν να ανακάμψουν) έως το 2025.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να πιστώσει στις αρχές Μαΐου τα ποσά στις επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν από το σύστημα
Το πλεονέκτημα της δράσης είναι ότι τα κεφάλαια κίνησης θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς τις χρονοβόρες διαδικασίες των τραπεζών.  Αυτά τα δεδομένα θα εμφανιστούν στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, όπως επίσης οι όροι των δανείων π.χ. το επιτόκιο και όσοι συμφωνούν απλώς θα κλικάρουν και θα πιστώνεται το ποσό στον λογαριασμό τους.
Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό των ωφελούμενων, μέσω του πληροφοριακού συστήματος Taxis.