Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Σταϊκούρας: Συνεχίζεται η στήριξη εργαζομένων σε αναστολή

Σταϊκούρας: Συνεχίζεται η στήριξη εργαζομένων σε αναστολή

Το κράτος θα βοηθήσει τον Μάιο τους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές ή δεν θα προχωρήσουν σε άρση της αναστολής εργασίας, τόνισε ο υπ. Οικονομικών. Οι θέσεις για την πρώτη κατοικία και τις ρυθμίσεις 100 δόσεων.

Προσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ στα νέα δεδομένα της σταδιακής άρσης των περιορισμών στην οικονομία, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στον Real Fm.
«Όταν ένας επιχειρηματίας μάς ζητήσει πίσω τους εργαζόμενούς του, τότε αυτοί θα πληρώνονται από την επιχείρηση», είπε ο υπουργός, για να προσθέσει ότι «για όσες επιχειρήσεις δεν ανοίξουν ή για τους εργαζόμενους για τους οποίους δεν θα γίνει άρση αναστολής εργασίας, το κράτος θα είναι εκεί για να βοηθήσει».
Μάλιστα, όπως προσέθεσε, το κράτος θα κάνει πολλά περισσότερα με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, οπότε αν ένας εργαζόμενος απασχολείται λιγότερες ώρες, το κράτος θα έρθει να καλύψει τη διαφορά.
Στο χρονοδιάγραμμα των πληρωμών επιδομάτων, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι έχουν ήδη καταβληθεί τα επιδόματα σε 686.000 εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή και αύριο θα πληρωθούν επιπλέον 105.875 δικαιούχοι.
Για τις 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες «θα προσπαθήσουμε να πληρωθούν την Πέμπτη ή το αργότερο Δευτέρα-Τρίτη, εξαιτίας της αργίας της Πρωτομαγιάς. Εχουν ήδη υποβάλει αίτηση στη σχετική πλατφόρμα 547.092 άτομα και περιμένουμε άλλες 50.000».
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή ανέφερε ότι θα ενταχθούν πάνω από 90.000 επιχειρήσεις με πληρωμές το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας το φαινόμενο επιχειρήσεων που δήλωσαν αύξηση τζίρου τον Μάρτιο αλλά αιτήθηκαν ενίσχυσης.
Για το επίδομα στους εργαζομένους επιστημονικών κλάδων σημείωσε ότι το σύστημα έχει δεχτεί 180.353 αιτήσεις και θα ανοίξει εκ νέου για να δηλώσουν και οι υπόλοιποι, ώστε να γίνουν πληρωμές την επόμενη εβδομάδα.
Σε ό,τι αφορά την προστασία της α' κατοικίας, αναγνώρισε πως όπως συνέβη και το 2019 δεν ήταν από τις πιο εύκολες συζητήσεις με τους θεσμούς. «Το ισχύον σχήμα ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα, έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και θα αποδείξουμε ότι την κατάλληλη στιγμή λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα, με κοινωνική ευαισθησία».
Ερωτηθείς για διευκολύνσεις σε σχήματα ρυθμίσεων όπως αυτά των 100 δόσεων ώστε να μη χαθούν, ουσιαστικά προανήγγειλε διευκολύνσεις καθώς, όπως είπε, «μετά την περίοδο των αναστολών δεν θα ζητήσουμε προφανώς πληρωμές τριών μηνών εφάπαξ. Θέλουμε να διατηρήσουμε την κουλτούρα πληρωμών, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα βγαίνουν στη σέντρα, αλλά όσοι δεν μπορούν, θα βοηθηθούν».
Ο Χρ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε αν υπάρχει κίνδυνος νέου μνημονίου και απάντησε ότι δεν είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης ούτε του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας: «Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε την κρίση είναι ακριβώς για να αποφύγουμε ένα μνημόνιο». Ο υπ. Οικονομικών κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι οι προτάσεις της οδηγούν σε μνημόνιο. Όπως είπε, «το συνολικό κόστος των προτάσεων ΣΥΡΙΖΑ είναι 25 δισ. ευρώ, όταν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 20 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα με τη μαξιμαλιστική του λογική σε μνημόνια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: