Η λύση με την πραγματική ημερομηνία αναστολής
Μετά βεβαιότητας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το τελευταίο 3ήμερο υπήρξε μια έντονη διεργασία στους κύκλους του υπουργείου και εξετάστηκαν όλες οι πιθανές λύσεις για την αντιμετώπιση – στο παρά πέντε ή και στο και πέντε» του τεράστιου προβλήματος που είχε δημιουργηθεί στην αγορά με το θέμα της πραγματικής ημερομηνίας της αναστολής εργασίας παρότι στελέχη του Υπουργείου πριν από κάποιες ημέρες θεωρούσαν το θέμα λήξαν και απολύτως «ξεκάθαρο».
Με αφορμή λοιπόν τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν στην ΑΠΔ,θα δοθεί έστω και τώρα η λύση διαμέσου προσθήκης πεδίου «ημερομηνία αναστολής» στην ΑΠΔ όπου πλέον αυτό το πεδίο θα είναι ισχυρό ως προς την ορθή (και πραγματική) ημερομηνία υποβολής και από την πλευρά του υπουργείου δεν θα υπάρχει αντιστοίχιση με την ημερομηνία που υπάρχει στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Αυτό άλλωστε είχε προτείνει εξαρχής με 2 παρεμβάσεις – προτάσεις το e-forologia.
Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι έστω και την ύστατη ώρα, λύνεται το μείζον θέμα που υπήρχε τόσο με την ημερομηνία λήξης της αναστολής και την επιστροφή των εργαζομένων στην εργασία όσο και με τα κενά διαστήματα που ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει μια εργασία που δεν έγινε ποτέ.

Η ενιαία ΑΠΔ με «έξυπνο» νέο (παλιό) τύπο αποδοχών

Μάλιστα, αλλαγή προέκυψε και στο θέμα της ΑΠΔ η οποία θα είναι ενιαία (δεν θα υπάρξει ξεχωριστή ΑΠΔ) για τον μήνα Μάρτιο καθώς η λύση για την υποβολή του διαστήματος αναστολής θα δοθεί μέσω νέου τύπου αποδοχών. Βέβαια αξίζει να σημειωθεί ότι η μηχανογράφηση του ΕΦΚΑ αντιμετώπιζε σοβαρό θέμα λόγω του ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμοι (διψήφιοι) τύποι αποδοχών* και με άμεση παρέμβαση του διοικητή του ΕΚΦΑ κου Χάλαρη (που είναι άριστος γνώστης της πληροφορικής) θα χρησιμοποιηθεί υφιστάμενος τύπος αποδοχών που είναι ανενεργός και συγκεκριμένα ο τύπος 18 που αφορούσε πληρώματα μεσογειακών πλοίων (όπως και ο 19).
*ήδη χρησιμοποιούνται και οι 99 διαθέσιμες θέσεις για τους τύπους αποδοχών και οποιαδήποτε αλλαγή για προσθήκη 3ψήφιων κωδικών θα άλλαζε όλη τη γραμμογράφηση της ΑΠΔ και θα δημιουργούσε σοβαρά τεχνικά θέματα
Η επιστημονική ομάδα της EpsilonNet και του e-forologia, ήταν απολύτως ενήμερη για όλες αυτές τις διεργασίες και προσπάθησε να συνδράμει παρέχοντας όλη την τεχνογνωσία που κατέχει

Βέβαια το ερώτημα είναι το γιατί να φτάσουμε ως εδώ για την ημερομηνία αναστολής…

Απορίας άξιο είναι το γιατί να φτάσουμε ως εδώ με το θέμα της ημερομηνίας αναστολής ενώ αυτή η λύση είχε προταθεί επίσημα από την επιστημονική ομάδα της EpsilonNet από τις 25 Μαρτίου και επαναλήφθηκε με επιπλέον παρέμβαση του e-forologiaστις 30 Μαρτίου; Γιατί να πρέπει όλοι μας να κοντεύουμε να σαλτάρουμε; Αλλά κυρίως γιατί κάποιος προσπάθησε να μας πείσει ότι μια πλατφόρμα είναι πάνω κι από το εργατικό δίκαιο;
Κι εδώ δικαίως πολλοί θα πουν: μα εγώ υπολόγισα, μα εγώ έστειλα ήδη ΑΠΔ, μα εγώ άκουσα τις θέσεις του υπουργείου και πλήρωσα τους εργαζόμενους για το νεκρό διάστημα που υπήρχε μεταξύ της πραγματικής ημερομηνίας αναστολής και αυτής που τελικά έγινε η δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Εμείς από την πλευρά μας βέβαια δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσουμε να λογοδοτήσει κάποιος σε εμάς. Εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενημέρωσης, να προβάλλουμε τα σωστά και τα λάθη και να εντείνουμε τις παρεμβάσεις μας και κάποιες φορές (όπως τώρα) να βρίσκουμε ευήκοα ώτα.
Στο σημείο αυτό, θα ήθελα ονομαστικά να πω δυο λόγια για την προσπάθεια της διοίκησης του ΕΦΚΑ για να διευκολύνει κάποιες διαδικασίες (όπως η ΑΠΔ, όπως η ασφαλιστική ενημερότητα μη μισθωτών, όπως η ηλεκτρονική έκδοση συντάξεων κ.λ.π.) και να συγχαρώ προσωπικά τον διοικητή του ΕΦΚΑ κο Χρήστο Χάλαρη ο οποίος εδώ και 1 εβδομάδα κατέβαλλε μεγάλες προσπάθειες για να διευκολυνθούν οι λογιστές/φοροτεχνικοί ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά του στην επίλυση του θέματος της ημερομηνίας αναστολής διαμέσου της ΑΠΔ. Βέβαια για να δώσει λύσεις, έπραξε το αυτονόητο. Συνομίλησε και άκουσε τον λογιστή/φοροτεχνικό, ενώ ζήτησε και τη δική μας άποψη σε ασφαλιστικά αλλά και τεχνικά θέματα.
 πηγή: e-forologia