Το γερμανικό μοντέλο του «Kurzarbeit», που εφαρμόστηκε κατά κύριο λόγο στην πρόσφατη οικονομική κρίση στην Γερμανία, βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι για την επόμενη ημέρα της πανδημίας. Το μοντέλο βασίζεται στην λογική επιδότησης των εργαζομένων που καλούνται να δουλέψουν σε ευέλικτα και μειωμένα ωράρια, ώστε να αναπληρώνουν ένα τμήμα του χαμένου μισθού τους.
Όπως έγραψε το «Έθνος της Κυριακής», παράλληλα και διαδοχικά με την παράταση των αναστολών, πιθανότατα από τον ερχόμενο Ιούνιο, αναμένεται να μπουν στο «κάδρο» και άλλα εργαλεία κρατικής παρέμβασης στην αγορά εργασίας, ευρύτερου χρονικού ορίζοντα.
Ένα από τα βασικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι για το δεύτερο 6μηνο του 2020, μαζί με άλλα εναλλακτικά μοντέλα, είναι η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, βάσει του οποίου το κράτος θα συμπληρώνει το μισθό των εργαζομένων που θα μπαίνουν σε ευέλικτα σχήματα απασχόλησης – όπως σε μερική ή εκ περιτροπής εργασία – ώστε να περιορίζεται η απώλεια των μισθολογικών τους απολαβών.
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως η κρατική επιδότηση θα μπορούσε να καλύπτει το 40% – 60% των απωλειών από την μείωση του μισθού λόγω της αντίστοιχης μείωσης του ωραρίου απασχόλησης.
Το μέτρο δεν αποκλείεται να «πατήσει» πάνω σε αντίστοιχα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία (μοντέλο Kurzarbeit), καθώς προβλέπεται να ενταχθεί στο κοινοτικό Ταμείο – ομπρέλα για την απασχόληση «SURE» και στον συλλογικό κουμπαρά των 100 δις. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί δηλαδή κατά κύριο λόγο από κοινοτικά κονδύλια.
Στόχος είναι η συγκράτηση των απολύσεων και η διατήρηση με κρατική επιδότηση των θέσεων εργασίας, στο μοντέλο : μειωμένο ωράριο και επιδότηση για την αναπλήρωση του μειωμένου μισθού. Το μέτρο δεν αποκλείεται να «τρέξει» ως τα τέλη του 2020, σε συνάρτηση πάντα με την πορεία της πανδημίας. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας το φθινόπωρο, κάτι που εντείνει τους φόβους για τα «κρούσματα» που θα κληθεί να διαχειριστεί η ελληνική οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί πως 470.000 επιχειρήσεις στην Γερμανία αιτήθηκαν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα του Kurzarbeit το Μάρτιο, με συνέπεια 9 εκατομμύρια Γερμανοί εργαζόμενοι, το 20% του γερμανικού εργατικού δυναμικού να επηρεάζεται από το πρόγραμμα. Το 2019 μόλις 1.300 επιχειρήσεις είχαν αιτηθεί την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Πλέον στον μηχανισμό του Kurzarbeit έχουν μπει ή σχεδιάζουν να μπουν σύμφωνα με το Bloomberg και κολοσσοί της γερμανικής βιομηχανίας όπως η Volkswagen, η BMW, η Daimler, η Puma, η Lufthansa.
Οι εργαζόμενοι που μπαίνουν σε μειωμένα ωράρια και χάνουν σημαντικό τμήμα του μισθού τους επιδοτούνται από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Εργασίας της Γερμανίας, που πληρώνει και τα επιδόματα ανεργίας, ώστε να καλυφθεί ένα τμήμα της απώλειας των εισοδημάτων τους. Το πρόγραμμα καλύπτει έως και 60% των απωλειών του μισθού, ενώ η επιδότηση φτάνει έως και το 67% για όσους εργαζόμενους έχουν και παιδιά. Τους μισθούς πληρώνει ο εργοδότης ο οποίος επιδοτείται από το κράτος.