Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Κ. Μητσοτάκης: Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:44

Του Δημήτρη Γκάτσιου


Την παράταση κατά τρεις μήνες, μέχρι το τέλος Ιουλίου, της προστασίας της πρώτης κατοικίας ανακοίνωσε, από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Capital.gr.

"Κατά τη δοκιμασία του ιού κανείς Έλληνας δεν θα δει το σπίτι του να κινδυνεύει. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα παραταθεί για τρεις μήνες ακόμα. Έως το τέλος του Ιουλίου του 2020. Και αυτό παρά τους αδιέξοδους ελιγμούς της προηγούμενης κυβέρνησης", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, επεσήμανε πως, αμέσως μετά τον Ιούλιο, θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει με ασφάλεια στο 2021. "Θα προβλέπει την επιδότηση των δανειοληπτών από το κράτος. Το πρόγραμμα αυτό θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο και πέρα από τη στήριξη σε όλους θα επιβραβεύει για πρώτη φορά και συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί οικονομικά από τον ιό. Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία μίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων...", σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός, την ίδια στιγμή, έφερε στην πρώτη γραμμή νέες κινήσεις για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Έτσι:

- Μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, το κράτος θα συνεχίσει να χορηγεί το έκτακτο επίδομα σε όσους μένουν εκτός εργασίας ή οι δραστηριότητές τους παραμένουν ανενεργές. Το ίδιο θα ισχύσει και για τα επιδόματα προς τους ανέργους και τους μακροχρόνια ανέργους.



- Όσοι επιστρέφουν στην εργασία τους, αλλά σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου και τζίρου, θα δουν τις αποδοχές τους να στηρίζονται από την πολιτεία. "Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις που καλούνται να επαναλειτουργήσουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον...", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

- Θα υπάρχει ενίσχυση και των εργαζομένων πέρα από τη στήριξη των ανέργων. "Αυτό είναι επιβεβλημένο, προκειμένου να στηρίξουμε την απασχόληση, ειδικά σε αυτήν την κρίση που μειώνει δραστικά τη ζήτηση προϊόντων και υπηρεσιών", ανέφερε.

Νέα δέσμη μέτρων. "Θα μοιραστούμε δίκαια το βάρος της κρίσης"
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Ολομέλειας, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα φέρει στο προσκήνιο νέα δέσμη μέτρων που θα ξεκινήσουν τον Μάιο και θα ανακουφίσουν όσες επιχειρήσεις θα δουν τον τζίρο τους να μειώνεται. Ταυτόχρονα, στον ορίζοντα προβάλει και ένα σχέδιο-εξπρές για την τόνωση του τουρισμού. "Θα συνεχίσω να μιλώ στη γλώσσα της αλήθειας. Δεν θα κρύψω ότι οι δυσκολίες που μας περιμένουν μπορεί να είναι εξωγενείς, αλλά θα είναι σοβαρές. Οφείλουμε, λοιπόν, να μοιραστούμε δίκαια το βάρος τους, με τη σκέψη στον πολίτη, αλλά και στο συμφέρον της χώρας. Δεν υπάρχει ισχυρή Ελλάδα, χωρίς δυνατούς Έλληνες, όπως δεν υπάρχει ατομική προκοπή χωρίς συλλογική ευημερία...", είπε.

Ο πρωθυπουργός έθεσε σε θέση πρωταγωνιστική τη στρατηγική της κυβέρνησης που θα οδηγήσει σε μία αναπτυξιακή ώθηση.

"Η τρικυμία και η ύφεση θα είναι μεγάλη και παγκόσμια. Δε θα αφορά μόνο την Ελλάδα, όπως η μεγάλη περιπέτεια που πέρασε η χώρα το 2015, όταν η παγκόσμια οικονομία έτρεχε με ρυθμό μεγάλης ανάπτυξης και εμείς υποχρεωθήκαμε σε τρία χρόνια ύφεσης και καθήλωσης. Αυτή τη φορά η ύφεση θα αφορά όλους. Κάτι που σημαίνει ότι και οι λύσεις της επόμενης ημέρας θα πρέπει να είναι συμμετρικές και συνολικές. Και μάλιστα με μία ξεχωριστή δυναμική για τα κράτη που στάθηκαν όρθια και έδρασαν αποτελεσματικά στη δοκιμασία που προηγήθηκε... Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη θα είναι και η Ελλάδα, γιατί αυτή τη φορά δε θα είναι μόνη, αλλά αντίθετα πρωταγωνιστεί στην έξοδο από την κρίση. Η χώρα βγαίνει από την πανδημία με νέα όπλα, τα οποία σφυρηλατήθηκαν στον τροχό της...", τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της παρέμβασής του, φάνηκε αισιόδοξος για το μέλλον της οικονομίας, καθώς η χώρα πορεύεται χωρίς το βάρος των υπερβολικών πλεονασμάτων, με την αξία των ομολόγων της να αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ το κράτος εξακολουθεί και σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. "Η οικονομία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα, το κράτος όμως κατάφερε να χρηματοδοτήσει και την υγεία και να στηρίξει εισοδήματα, απασχόληση, αλλά και επιχειρήσεις… Όλα αυτά αποτελούν μία ασφαλή αφετηρία για τη φάση που διανύουμε τώρα. Στην αρχή της πανδημίας προτεραιότητα ήταν η ζωή των Ελλήνων. Τώρα, ο στόχος είναι η υγεία των συμπολιτών μας να μπορεί να απλωθεί και στην οικονομία... Η επιτυχής αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης μπορεί να γίνει το θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την ανάταξη της οικονομίας μας και είναι κρίμα που κάποιοι λίγοι ευτυχώς θεωρούν την επιτυχία αυτή επιτυχία μόνο της κυβέρνησης. Αυτό δείχνει μόνο μικρότητα...", συμπλήρωσε.

Απαντήσεις για το περιλάλητο…μαξιλάρι
Δίνοντας σαφείς απαντήσεις στην κριτική της Κουμουνδούρου, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το… μαξιλάρι δημιουργήθηκε για να… κοιμηθεί επάνω του η κοινή γνώμη, καθώς έτσι βαφτίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση το δημόσιο ταμείο, μαζί με τα 15,7 δισεκατομμύρια, τα οποία πρέπει και μένουν παγωμένα ως ενέχυρο μίας αξιοπιστίας που κάποτε η χώρα δε διέθετε.

"Το ερώτημα είναι εάν αυτοί που μας ζητούν να ξοδέψουμε περισσότερα μαζί και αυτό το δεσμευμένο απόθεμα, τι θα σήμαινε αυτό για την επόμενη ημέρα και για την πιθανότητα η χώρα μας να βρεθεί σε ένα αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης...", σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτές τις κρίσιμες εβδομάδες πότε ζητούσαν, εκ του ασφαλούς, να δαπανηθούν 29 δισεκατομμύρια ευρώ, πότε 36 δισεκατομμύρια σε ένα…εξαιρετικά φιλόδοξο σχέδιο, τις λεπτομέρειες του οποίου δεν έχει αποκαλύψει η αξιωματική αντιπολίτευση.



"Αυτό το οποίο κάνετε είναι να ποτίζετε ένα φυτό που δεν υπάρχει πλέον. Γιατί το… λεφτόδεντρο μαράθηκε οριστικά το 2015. Και όσο λίπασμα κι αν θέλετε να του προσθέσετε, δεν θα πετάξει ξανά πάλι βλαστάρια... Αυτά που προτείνετε, υπονομεύουν την προσπάθειά μας να έχουμε συνεχή πρόσβαση στις αγορές με χαμηλό επιτόκιο. Αλλά και διάφοροι λαϊκισμοί περί επιτάξεων που ακούστηκαν και σε αυτήν την αίθουσα μόνο επιπτώσεις και πρόσθετο κόστος προκαλούν... Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να επιτάξουμε τις ιδιωτικές κλινικές, τις οποίες η κυβέρνηση κρατούσε απλά σε ενεργή ετοιμότητα. Είχαμε πει πρώτοι ότι, εάν χρειαστούμε τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα, έχουμε όλα τα νομοθετικά εργαλεία, για να μπορέσουμε να τον επιστρατεύσουμε άμεσα. Ευτυχώς, αυτή η κινητοποίηση δε χρειάστηκε... Εάν είχαμε ακολουθήσει τη δική σας συνταγή, θα είχαμε πληρώσει περί τα επτά εκατομμύρια σε αχρείαστες αποζημιώσεις…", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του:

- Μια κρίση που αφορούσε πρωτίστως την υγεία μετατράπηκε σε επιταχυντή μεταρρυθμίσεων στο σύνολο του Κράτους. Η νέα ψηφιακή δημόσια διοίκηση, η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, η νέα δομή της πολιτικής προστασίας Μπορεί να ήταν ανέκαθεν κυβερνητικές επιλογές. Η σύμπραξη πολιτείας και ιδιωτών σε στόχους. Μπορεί αυτά να αποτελούσαν προγραμματικές μας δεσμεύσεις Όμως η μάχη κατά του ιού τις κατέστησε επείγουσες δράσεις και δημιουργήθηκε ένα θετικό κεκτημένο για το σήμερα αλλά και ένα κεφάλαιο προόδου για το αύριο...

- Οι πολίτες πιστεύουν ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση και δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον. Αυτό είναι μία εθνική κατάκτηση, η οποία δεν έχει κομματικό χρώμα. Την πιστώνεται όλη η χώρα. Την πιστωνόμαστε όλοι μαζί και θα είναι μεγάλη κατάκτηση για το πολιτικό σύστημα να μην επιτρέψουμε στους εαυτούς μας η τοξικότητα του παρελθόντος να αμφισβητήσει αυτήν την εθνική ενότητα. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς... Αυτό περιμένουν και θα μας κρίνουν όλους αυστηρά. Και την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε έναν ουσιαστικό και τεκμηριωμένο διάλογο. Όλα αυτά τα επιζητώ. Η κυβέρνηση επιζητεί τη δημιουργική κριτική. Αυτό, όμως, που δεν πρόκειται να επιτρέψουμε είναι να γίνουμε συμμέτοχοι σε ένα νέο παιχνίδι λασπολογίας, επίρριψης ευθυνών, στοχοποίησης προσώπων και αμφισβήτησης ανθρώπων, οι οποίοι προσέφεραν στο κοινό καλό χωρίς να φορούν κανένα κομματικό καπέλο. Μόνο από διάθεση να υπηρετήσουν και να βοηθήσουν τη χώρα μας...

- Η πατρίδα μας, εκτός από χώρα παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, μπορεί να γίνει και υπόδειγμα υπέρβασης των συνεπειών της. Η προστασία του εισοδήματος και η ενίσχυση της απασχόλησης, με ανάπτυξη που θα προκύψει μέσα από νέες επενδύσεις, παραμένουν οι στόχοι μας. Οι ρυθμοί για την επίτευξη αυτών των στόχων πρέπει να είναι ακόμα πιο γρήγοροι. Όσο πιο σκληρή προβλέπεται η κρίση που διαγράφεται, τόσο εμφατική μπορεί να είναι και η αναγέννηση που θα την ακολουθήσει Αρκεί να υπάρχει σχέδιο και όρεξη για δουλειά. Η κυβέρνηση απέδειξε ότι διαθέτει και τα δύο. Και θα τα μετουσιώσει σε μέτρα προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις, τα οποία θα ξεδιπλώνονται στο χρόνο με μέθοδο και συνέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: