Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Οι ζώνες άμυνας της κυβέρνησης στην 1η κατοικία

Οι ζώνες άμυνας της κυβέρνησης στην 1η κατοικία

Οι σχεδιασμοί για ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου τον Ιούνιο και το χρονικό «κενό» στους πλειστηριασμούς. Οι κινήσεις για στήριξη πληττόμενων από την πανδημία και η εξαγορά ακινήτων από κρατικό φορέα.

Σε πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν οι αποφάσεις για την παράταση ή μη του ισχύοντος πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο εκπνέει την ερχόμενη Πέμπτη.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε δημόσιες δηλώσεις του έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν αποκλείεται ακόμα και μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επανακατέθεσε την περασμένη εβδομάδα την τροπολογία για παράταση του ισχύοντος πλαισίου έως το τέλος του έτους, αλλά οι θεσμοί σε τεχνοκρατικό επίπεδο παρέμειναν έως την τελευταία επικοινωνία της περασμένης Πέμπτης αμετακίνητοι: το ισχύον πλαίσιο πρέπει να τελειώσει στις 30 Απριλίου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση επέμεινε μέχρι την τελευταία ώρα στην ανάγκη να παραταθεί το ισχύον πλαίσιο έως το τέλος του έτους, τονίζοντας τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Η μοναδική «υπαναχώρηση» από την πλευρά των θεσμών αφορούσε σε εξαιρέσεις μόνο για όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό. Πώς ορίζονται οι «κορωνό-πληκτοι» στο σκεπτικό των θεσμών δεν έχει αποκρυσταλλωθεί…
Με δεδομένο ότι στην παρούσα φάση πλειστηριασμοί δεν γίνονται, θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς πως με την εκπνοή του ισχύοντος πλαισίου στις 30 Απριλίου, πρακτικά δεν αλλάζει τίποτα, πέραν του ότι δεν θα μπορούν πλέον να γίνονται αιτήσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας για ρύθμιση και καταβολή κρατικής επιδότησης. Μπορεί επίσης να θεωρήσει κανείς πως όσοι ήθελαν να κάνουν χρήση του ισχύοντος πλαισίου το οποίο αρχικά εξέπνεε στο τέλος του 2019, θα έχουν σπεύσει ήδη.
Οι «παγωμένοι» πλειστηριασμοί όμως δεν θα ισχύσουν για πάντα. Από τον Ιούνιο, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στο σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών λόγω κορωνοϊού, οι πλειστηριασμοί θα επιστρέψουν.
Δημιουργείται έτσι ένα «ειδικό» χρονικό παράθυρο πιέσεων, καθώς σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο θα ψηφιστεί τον Ιούνιο και έχει συμφωνηθεί να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2021.
Το νέο πτωχευτικό έχει σταλεί υπό μορφή νομοσχεδίου στους θεσμούς και εντός της εβδομάδας αναμένεται η απάντησή τους. Εισάγει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ουσιαστική καινοτομία. Οι οφειλέτες ρυθμίζουν τα χρέη τους και εφόσον δεν μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στη ρύθμιση, πτωχεύουν, ρευστοποιείται η περιουσία τους και διαγράφονται τα χρέη τους. Ειδικά, όμως, για τα «ευάλωτα» νοικοκυριά θα προβλέπεται η δυνατότητα να απευθυνθούν στο κράτος και να ζητήσουν από το δημόσιο να αγοράσει την πρώτη τους κατοικία. Στη συνέχεια θα μπορούν να νοικιάζουν για ελάχιστο διάστημα 12 ετών το «σπίτι τους» και εφόσον στο μεσοδιάστημα ή και αργότερα αποκτήσουν την οικονομική δυνατότητα, θα μπορούν να το αγοράζουν και πάλι.
Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση θα ανοίξει τα χαρτιά της. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε το Σάββατο (στο OPEN) «περιμένετε λίγες ημέρες, ούτως ή άλλως δεν έχει λήξει η προθεσμία». Πρόσθεσε, δε, ότι «κάθε πράγμα πρέπει να γίνει στην ώρα του, έχουμε αποδείξει όμως ότι λειτουργούμε με κοινωνική ευαισθησία και αυτή τη φορά, αυτό θα αποδείξουμε. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές στο τραπέζι, μου αρέσει να συναποφασίζουμε με τους θεσμούς, αλλά εκεί που βλέπουμε να υπάρχουν ενστάσεις, αντιδράσεις, ενεργούμε κατάλληλα. Αυτό κάναμε με τον ΕΝΦΙΑ, με τις 120 δόσεις, αυτό θα κάνουμε και με την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας».
Κάλεσε, ωστόσο, τους «συμπατριώτες μας να συνεχίζουν να ρυθμίζουν τα δάνειά τους», αναφερόμενος σε 200.000 δάνεια που έχουν ρυθμιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: