Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός – Τα εργασιακά στη νέα ΠΝΠ του Μαΐου

Κορωνοϊός – Τα εργασιακά στη νέα ΠΝΠ του Μαΐου

02/05/2020
Κορωνοϊός - Τα εργασιακά στη νέα ΠΝΠ του Μαΐου
Διατάξεις για την ανάκληση αναστολής συμβάσεων και γενικά για τα εργασιακά, εκτός των άλλων, περιέχονται στη νέα ΠΝΠ της 1ης Μαϊου 2020, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α’ 90/1-5-2020 με τίτλο “Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.”

Ποιες είναι οι κυριότερες διατάξεις
Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας (άρθρο 10ο)
Μόνο οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, μπορούν να παρατείνουν την αναστολή μέχρι το 60% των συμβάσεων εργασίας που ήδη έχουν τεθεί σε αναστολή. (δεν αναφέρεται σε θέση νέων εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης).
Σε περίπτωση υπέρβασης του παραπάνω ποσοστού, (60%) ο εργοδότης υποχρεούται να  καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων που υπερβαίνουν το ποσοστό αυτό.
Η παράταση της αναστολής μπορεί να φτάσει έως 30 ημέρες και όχι πέραν της 31/5/2020
Για τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, συνεχίζεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί και η αναστολή λειτουργίας τους.
Οι εργαζόμενοι των οποίων παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, θα πάρουν κρατική ενίσχυση αναλογικά με τις ημέρες της παράτασης.
Οριστική ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας (άρθρο 11ο)
Μόνο οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις  των εργαζομένων τους, μπορούν να προβαίνουν σε ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με την προϋπόθεση ότι η αναστολή έχει διατηρηθεί τουλάχιστον 15 ημέρες και το ποσοστό των συμβάσεων των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν θα είναι κάτω από το 40% του συνόλου των συμβάσεων που έχουν τεθεί σε αναστολή.
Οι συμβάσεις των εργαζόμενων των οποίων ανακαλείται η αναστολή δεν μπορούν να τεθούν ξανά σε αναστολή.
Οι εργαζόμενοι των οποίων ανακαλείται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους  είναι δικαιούχοι οικονομικής ενίσχυσης κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής. (πως θα γίνει αυτό; Θα επιστραφούν τα χρήματα που έχουν ληφθεί; Αναμένουμε διευκρινήσεις)
Προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας (άρθρο 12ο)
Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή αλλά και οι επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, μπορούν να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους μόνο για έκτακτες, κατεπείγουσες, μη αναβαλλόμενες και ανελαστικές ανάγκες. Για το διάστημα αυτό οι αποδοχές καταβάλλονται από τον εργοδότη.
Οι εργοδότες πριν από την έναρξη παροχής της έκτακτης εργασίας πρέπει να το δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
Μετά τη λήξη της προσωρινής ανάκλησης της αναστολής της σύμβασης εργασίας συνεχίζεται κανονικά η αναστολή της σύμβασης εργασίας μέχρι τη συμπλήρωση όλου του χρονικού διαστήματος της αναστολής
Έκτακτα και προσωρινά μέτρα ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας (άρθρο 13ο)
Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει προσωρινά με κρατική εντολή ή πλήττονται σημαντικά βάσει ΚΑΔ, μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους.
Η ως άνω προσαρμογή του ωραρίου των εργαζομένων πραγματοποιείται με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.
Άρθρο 14ο. Αναφέρεται στη διαδικασία διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού για το 2020

Παράταση ισχύος κανονιστικών όρων ΣΣΕ και ΔΑ (άρθρο 15ο)
Παρατείνεται έως και 30 Ιουνίου 2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων, των οποίων η τρίμηνη παράταση ισχύος, έληξε από την 29  Φεβρουαρίου 2020 έως και  30  Απριλίου 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια: