Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Το βαρύ δεύτερο φορο-εξάμηνο του 2020

Το βαρύ δεύτερο φορο-εξάμηνο του 2020


Του Σπύρου Δημητρέλη
Ένα βαρύ, ίσως το βαρύτερο των τελευταίων δεκαετιών, φορολογικό εξάμηνο περιμένει τους φορολογούμενους φέτος. Εκτός από τις τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις που κατέβαλαν κάθε χρόνο, καλούνται πλέον να καλύψουν και φορολογικές υποχρεώσεις του πρώτο εξαμήνου του έτους οι οποίες έχουν ανασταλεί. Σε κάθε περίπτωση, για αυτό το βαρύ δεύτερο φορολογικό εξάμηνο, θα έρθουν ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις.
Πιο συγκεκριμένα, το δεύτερο εξάμηνο του έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν:
-Τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πρόκειται για ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων και ευρώ και θα αρχίσει να εξοφλείται τον ερχόμενο Ιούλιο. Μα βάση όσα προβλέπονται σήμερα ο φόρος θα εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, Ιούλιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο. Στο τραπέζι του υπουργείο Οικονομικών υπάρχει σενάριο που προβλέπει ότι ο φόρος θα εξοφληθεί σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, από τον Ιούλιο έως και τον Φεβρουάριο 2021.
-Τον φετινό ΕΝΦΙΑ. Ο φόρος θα βεβαιωθεί εντός του Αυγούστου και θα ανέλθει συνολικά στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Για την ελάφρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν πληγεί από την κρίση λόγω του μέτρου της μείωσης των ενοικίων εξετάζεται το ενδεχόμενο να χορηγηθεί έκπτωση 5% - 10% για όσους εξοφλήσουν τον φόρο εφάπαξ, εντός της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης. Ο φόρος θα εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο 2021.
-Τα τέλη κυκλοφορίας 2021. Τα τέλη ανέρχονται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθούν έως το τέλος του έτους.
-Οι φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου για τις πληττόμενες από την κρίση του κορονοϊού επιχειρήσεις οι οποίες ανεστάλησαν έως τις 31 Αυγούστου. Οι υποχρεώσεις αυτές, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα μπορούν να εξοφληθούν σε πολλές δόσεις. Η λύση που εξετάζεται είναι για αυτές τις φορολογικές οφειλές να γίνει αναβίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων έτσι ώστε να βοηθηθούν οι φορολογούμενοι να μοιράσουν το σχετικό φορολογικό βάρος σε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: