Δευτέρα 8 Ιουλίου 2013

Φόρος Απαλλαγής Πλουσίων

Δευτέρα, 08 Ιουλίου 2013 08:23

Φόρος Απαλλαγής Πλουσίων

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)
Φόρος Απαλλαγής Πλουσίων
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να προωθεί έναν φόρο ακινήτων ο οποίος θα υπολογίζει το βάρος ανά ακίνητο και όχι συνολικά για την περιουσία του καθενός εξ’ ημών, θα πρόκειται για το δεύτερο πολύτιμο δώρο προς τους έχοντες (πολύ) μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Γράφει:  
Μετά την κατακόρυφη μείωση στον φόρο εισοδήματος από ενοίκια για τους εισοδηματίες με αποδοχές άνω των 20-30.000 ευρώ τον χρόνο, τώρα έρχεται και η κατακόρυφη μείωση στον φόρο κατοχής.
Τον λογαριασμό, θα πληρώσουν, ποιοι άλλοι, οι μικροιδιοκτήτες: Ουσιαστικά μονιμοποιείται το χαράτσι της ΔΕΗ καθώς θα επιβάλλεται φόρος ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου από το 1ο ευρώ. Αφορολόγητο δεν θα υπάρχει ενώ φόρος θα επιβάλλεται και στα αγροτεμάχια ανάλογα –και πάλι- με την επιφάνειά τους.
Οι πληροφορίες θέλουν τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια παραλλαγή του χαρατσιού ελαφρώς προσαυξημένου για τα ακίνητα που βρίσκονται στις ακριβότερες περιοχές της χώρας. Όσο …εντυπωσιακό και αν ακούγεται να επιβάλλεται φόρος που φτάνει στα 29 ευρώ ανά τετραγωνικό τόσο αντίστροφα προοδευτικός είναι αυτός ο φόρος πράξη.
Εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση για φόρο κατοχής ο οποίος θα κυμαίνεται από 2,5 έως 29 ευρώ ανά τετραγωνικό για ένα νεόδμητο διαμέρισμα, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στη φτωχογειτονιά, θα πληρώνει 0,5% της αξίας του ακινήτου ως φόρο κατοχής ενώ ο ιδιοκτήτης ακινήτου στις πολύ ακριβές περιοχές της χώρας (Ψυχικό, Φιλοθέη κλπ) το 0,34%. Έχει ο ιδιοκτήτης ακινήτου στη Δραπετσώνα και στο Πέραμα μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα από τον ιδιοκτήτη ακινήτου στο Ψυχικό;
Και δεν είναι μόνον αυτό. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που επιβαλλόταν μέχρι τώρα, είχε τη λογική να επιβαρύνει περισσότερο αυτούς που συγκέντρωναν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έτσι, οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων συνολικής αξίας άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, μπορούσαν να πληρώσουν φόρο κατοχής για ένα τμήμα της περιουσίας τους, ο οποίος θα υπολογιζόταν με συντελεστή ακόμη και 1%. Τι θα συμβεί από το 2014; Θα αυξάνουν την περιουσία τους και θα φορολογούνται για το επιπλέον κομμάτι με συντελεστή 0,3 έως 0,5%. Ισχύει δηλαδή ο εξής παραλογισμός: Μπορεί ο ιδιοκτήτης 10 διαμερισμάτων στη Φιλοθέη, να φορολογείται με χαμηλότερο συντελεστή από τον ιδιοκτήτη ενός διαμερίσματος στον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών.
Χαράς ευαγγέλια για τους λίγους μεγαλοιδιοκτήτες οι οποίοι θα έχουν έκπτωση φόρου άνω του 50% αλλά και το «ελευθέρας» να συγκεντρώσουν όσα ακίνητα θέλουν. Άλλωστε, έρχεται και το φορολογικό νομοσχέδιο να καταργήσει τον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων και να πιστοποιήσει ότι τα εισοδήματα από ακίνητα του 2013 θα φορολογηθούν  με συντελεστή 11% ή 33% αντί για 45% που φορολογούνταν μέχρι και το 2012.
Τι λέει το Σύνταγμα; Να πληρώνει ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του; Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Δεν υπάρχουν σχόλια: