Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Σε πλειστηριασμό 15.000 πρώτες κατοικίες

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ

Σε πλειστηριασμό 15.000 πρώτες κατοικίες

Σε πλειστηριασμό 15.000 πρώτες κατοικίες
Σε διαβούλευση βγαίνει από το υπουργείο Ανάπτυξης προς τους κοινωνικούς φορείς, τις επόμενες ημέρες, σχέδιο που περιλαμβάνει μείωση των κοινωνικών κραδασμών που θα προκύψουν από την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από 1-1-2014 με περίοδο χάριτος σε όσους χρωστούν δάνεια τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και σκληρά μέτρα για όσους σε μια λογική στάσης πληρωμών από το 2008-2009 δεν πληρώνουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων, παρά το ότι δηλώνουν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», το υπουργείο Ανάπτυξης μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει τους άξονες, αλλά και θα καταδείξει και τις κοινωνικές ομάδες που θα επηρεαστούν άμεσα από το ξεκίνημα των πλειστηριασμών στα σπίτια και οι οποίες προσδιορίζονται σε 10.000 έως 15.000 περίπου δανειολήπτες ακινήτων.

Κεντρικός άξονας αυτού του σχεδίου είναι να δοθεί χάρη σε όσους οφείλουν δόσεις δανείων για τα τελευταία τρία χρόνια, δηλαδή από το 2011 και μετά, οπότε και η κρίση κορυφώθηκε.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο πατά στη λογική πως «η τριετία είναι ένα λογικό διάστημα να οφείλει κάποιος χρήματα για το ακίνητό του, καθώς μεγαλύτερο διάστημα σημαίνει συστηματική αποχή από τις υποχρεώσεις ενός δανειολήπτη».

Βέβαια, κάτι τέτοιο δε σημαίνει πως τα χρήματα αυτά χαρίζονται ή παραγράφονται, απλώς οι εν λόγω δανειολήπτες θα σώσουν για ένα διάστημα τα σπίτια τους και θα πάρουν μια παράταση για να τα αποπληρώσουν λίγο αργότερα.

Επίσης, ο σχεδιασμός του υπουργείου αναφέρεται σε διαχωρισμό όσων δανειοληπτών προσπάθησαν με κάποιο τρόπο να πληρώσουν έστω και μικρότερο μέρος των δόσεων ή τουλάχιστον «δεν εξαφανίστηκαν πλήρως από τα γκισέ των τραπεζών» όπως δήλωσε στην εφημερίδα στέλεχος της ομάδας που επεξεργάζεται το πλάνο.

«Η λογική μας είναι ξεκάθαρη. Δε μπορεί κάποιος να δηλώνει εισοδήματα άνω των 50.000, 60.000 ή ακόμη και 100.000 ευρώ, να διατηρεί για παράδειγμα ακίνητο επιφάνειας 100, 150 ή ακόμα και 200 τ.μ. και να μην επικοινωνεί καν με την τράπεζα για να διευθετήσει μέρος έστω των υποχρεώσεών του από το 2008, οπότε και ξεκίνησε το μέτρο της προστασίας της α΄ κατοικίας. Το μέτρο προστασίας της κατοικίας δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί και από κοινωνικές ομάδες που απλώς βολεύτηκαν και δεν πληρώνουν αν και έχουν δυνατότητες ακόμη» τόνισε η ίδια πηγή.
Βουτιά έως 20% στις τιμές των ακινήτων μετά την άρση απαγόρευσης των πλειστηριασμών
Η μείωση της αξίας των οικιστικών ακινήτων, λόγω της αναμενόμενης άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014, θα αγγίξει περίπου το 20%, εκτιμούν οι ειδικοί, σε μια περίοδο που η αγορά ακινήτων έχει «βουλιάξει» από την έλλειψη ζήτησης και την υπερφορολόγηση.

Η επικείμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, η μεταβατική ισχύς της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, η πιθανή καθυστέρηση της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων από 1/1/2014 και η διατήρηση του ΕΕΤΗΔΕ μέσω της ΔΕΗ και για το 2014, δεν μπορούν να δημιουργήσουν βιώσιμες συνθήκες ουσιαστικής αντιστροφής του αρνητικού κλίματος στην αγορά ακινήτων.

Όπως επισημαίνει η εταιρεία, πιστοποιημένων εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων GLP Values ΑΕ,σύμφωνα με το Βήμα online, οι μειώσεις στις τιμές από την αναπροσαρμογή του ΦΠΑ αναμένεται να κυμανθούν κοντά στο 5% και δεν μπορούν να επηρεάσουν τις μισθωτικές αξίες, πόσω μάλλον τις αγοραίες αξίες των εμπορικών ακινήτων που στεγάζουν επιχειρήσεις εστίασης.

Η GLP Values ως εκ τούτου εκτιμά ότι οι όποιες μεταβολές θα είναι οριακές, ιδιαίτερα για τα προβεβλημένα εμπορικά ακίνητα.

Σχετικά με τη σχεδιαζόμενη άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, δεν αναμένεται να επιφέρει τις επιπτώσεις που πιθανόν να αναμένει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λόγω της υπερπροσφοράς κατοικιών προς εκπλειστηρίαση.

Και αυτό διότι έχει αλλάξει η εικόνα του τραπεζικού συστήματος αφού πριν από δυο-τρία χρόνια, όταν υπήρχαν πάνω από δώδεκα τράπεζες, δεν μπορούσε να υπάρχει κοινή πολιτική εφαρμογής των πλειστηριασμών.

Σήμερα, όμως, με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υπάρξει πιο ενιαία και ισορροπημένη εφαρμογή του μέτρου αφού οι τράπεζες μέσω των οικονομοτεχνικών μελετών μπορούν να μετρήσουν ακριβέστερα τον αντίκτυπο από την έναρξη εφαρμογής των πλειστηριασμών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες του τμήματος ανάλυσης της GLP Values και έχοντας αναλύσει δειγματοληπτικά το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που συνδέονται με δάνεια πρώτης κατοικίας, καθώς και τις τρέχουσες αξίες του 2013 σε σχέση με το 2008, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι η πρόσθετη μείωση της αξίας των οικιστικών ακινήτων λόγω εφαρμογής των πλειστηριασμών θα κυμανθεί από 12% ως 21%.

Επιπλέον, εφόσον η τρόικα δεν πεισθεί για τη βιωσιμότητα της επιβολής και απόδοσης του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ), υπάρχει πιθανότητα παράτασης του ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») και για το 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: