Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Η τελική ρύθμιση για το φόρο στα ακίνητα

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΙΝΟΜΙΚΩΝ

Η τελική ρύθμιση για το φόρο στα ακίνητα

Η τελική ρύθμιση για το φόρο στα ακίνητα
Ρεπορτάζ Κώστας Τσαχάκης.
Έτοιμο είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και θα αντικαταστήσει το “χαράτσι” που εξοφλείται μέσω της ΔΕΗ.
Βάσει του σχεδίου θα βεβαιωθούν συνολικά φόροι 4,15 δις ευρώ στην ακίνητη περιουσία με στόχο οι τελικές εισπράξεις να ξεπεράσουν τα 2,9 δις ευρώ.
Ειδικότερα στα βασικά του σημεία το σχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:
-Υπολογισμό του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από τα 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.
-Επιβολή φόρου και σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.
-Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2250 ευρώ το τ.μ. χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα . Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με στρεμματικό φόρο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα , αγροτεμάχια , καλλιεργήσιμες εκτάσεις , βοσκότοποι κ.α.
-Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε “ακριβές” περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.
-Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων οι οποίοι για να γλιτώσουν το “χαράτσι” της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησης τους.
-Ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο.
Όλες οι παράμετροι του σχεδίου θα τεθούν επί τάπητος κατά την διάρκεια του επόμενου ελέγχου από την τρόικα τον Σεπτέμβριο.
Θα πρέπει να τονιστεί πως η τρόικα έχει διαμηνύσει -κάτι που προκύπτει τόσο από την έκθεση του ΔΝΤ όσο και από αυτήν της Κομισιόν- πως αν δεν είναι αποτελεσματικός ο νέος φόρος τότε θα παραμείνει και το 2014 το “χαράτσι” της ΔΕΗ.
Επίσης έχει ζητήσει να βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,15 δις ευρώ προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα εισπραχθούν μέσα στο 2014 πάνω από 2,9 δις ευρώ και δεν θα προκύψει “τρύπα” στα φορολογικά έσοδα.
Κι αυτό γιατί οι εμπειρογνώμονες της τρόικας εκτιμούν ότι το ποσοστό εισπραξιμότητας του Ενιαίου Φόρου θα είναι πολύ χαμηλό (περί του 65% όσο δηλαδή είναι και το ποσοστό στον ΦΑΠ) σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό εισπραξιμότητας που έχει καταγραφεί στο Έκτακτο Τέλος μέσω της ΔΕΗ και το οποίο προσεγγίζει το 85%.
Πιο αναλυτικά ο φόρος σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, λοιπά κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα θα υπολογίζεται χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές.
Για κάθε συντελεστή θα αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ο φόρος θα προκύπτει πολλαπλασιάζοντας τα τετραγωνικά με τον συντελεστή και στη συνέχεια με έναν δεύτερο συντελεστή αυτόν της παλαιότητας του ακινήτου.
Η κλίμακα ξεκινά με συντελεστή φόρου τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ και καταλήγει στα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για τα πολύ ακριβά ακίνητα με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα.
Με ξεχωριστή κλίμακα φορολογικών συντελεστών θα τεθεί σε ισχύ ο Ενιαίος Φόρος για τις εκτάσεις γης που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου (αγροτεμάχια, αγροί, βοσκότοποι, κ.α), ενώ δεν θα εξαιρεθούν από το νέο φόρο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Στην κλίμακα αυτή κάθε συντελεστής θα είναι ένα ποσό φόρου ανά στρέμμα και θα ξεκινά από το 1 ευρώ ανά στρέμμα. Ο πρώτος συντελεστής θα ισχύει σύμφωνα με πληροφορίες για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας που ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Από εκεί και πέρα ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα κάθε έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται και μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα “φιλέτα”
Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές και σε νησιά όπως για παράδειγμα η Μύκονο, η Σαντορίνη και άλλα . Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους, θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.
Τέλος αναμένεται να διατηρηθούν και στον Ενιαίο Φόρο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές από το “χαράτσι” που ισχύουν για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους

Δεν υπάρχουν σχόλια: