Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Με "καρότο και το μαστίγιο" η ΕΚΤ πριν κλείσει το 2017

Με "καρότο και το μαστίγιο" η ΕΚΤ πριν κλείσει το 2017

4
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Με "καρότο και το μαστίγιο" η ΕΚΤ πριν κλείσει το 2017
Του Γ. Αγγέλη 
Η ενδοευρωπαϊκή αβεβαιότητα – ειδικά μετά τις γερμανικές εκλογές - και οι συνέπειες στο συναλλαγματικό περιβάλλον μετά τις επερχόμενες αλλαγές της νομισματικής πολιτικής της Fed, υποχρεώνουν την ΕΚΤ σε μία περισσότερο "σύνθετη” και προσεκτική γραμμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών που παρακολουθούν από κοντά τους τελευταίους προβληματισμούς στους πάνω ορόφους του μεγάρου της στην Φρανκφούρτη. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η πληροφορία που διέρρευσε χθες για αυστηρότερη προσέγγιση όσον αφορά το εύρος των "προβλέψεων” για τα δάνεια αποτελεί στοιχείο αναπροσαρμογής της πολιτικής της ΕΚΤ όσον αφορά την εκκαθάριση του κυκεώνα των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη. 
Αλλά αυτή η "αυστηρότερη” θέση της θα συνοδεύεται από μία "επαρκώς ευνοϊκή” στάση -  και όσο διάστημα χρειασθεί - για τις όποιες ανάγκες του τραπεζικού συστήματος προκύψουν όσον αφορά στην χρηματοδότησή τους. 
Με άλλα λόγια, η ΕΚΤ προωθεί σιωπηρά την πολιτική του "μαστιγίου και του καρότου”, με μεγαλύτερη πίεση για την εκκαθάριση του τεράστιου όγκου των κόκκινων δανείων που ξεπερνά το 1 τρισ. ευρώ, αλλά σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι τράπεζες θα έχουν όση πρόσβαση σε χρηματοδότηση χρειασθούν εφ' όσον κινούνται στην "γραμμή” της. 
Αυτό, όπως διευκρινίζεται αρμοδίως, σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα καθυστερήσει ακόμα αρκετά να ανταποκριθεί στις ασφυκτικές πιέσεις, ειδικά από την Bundesbank, για την στροφή προς την απόσυρση της ποσοτικής χαλάρωσης με την υλοποίηση ενός προγράμματος "tapering” και στην Ευρωζώνη. 
Πόσο; Κανείς ακόμα δεν μπορεί να προβλέψει πριν σταθεροποιηθεί το πολιτικό περιβάλλον στο Βερολίνο. Και αυτό σίγουρα θα απαιτήσει μερικούς μήνες αφού το ποιόν θα υποστηρίξει η νέα κυβέρνηση για την αντικατάσταση του Ντράγκι το 2019 θα είναι ένα από κεντρικά στοιχεία για την επίτευξη της νέας κυβερνητικής συμμαχίας. 
Από μία άποψη, όπως σχολιάζεται σε διπλωματικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, η καθυστέρηση στην συγκρότηση της νέας γερμανικής κυβέρνησης, διευρύνει ατύπως την ευχέρεια κινήσεων της διοίκησης της ΕΚΤ, τόσο όσον αφορά τις εσωτερικές της ισορροπίες όσο και απέναντι στο ΔΝΤ το οποίο έχει ρίξει την σκιά των 200 δισ. ευρώ (τόση είναι η επίσημη εκτίμησή του) ανακεφαλαιοποίησεων πάνω από τις ευρωπαϊκές τράπεζες... 
Η κίνηση, άλλωστε, της ΕΚΤ για αυστηρότερο πλαίσιο προβλέψεων στις ευρωπαϊκές τράπεζες έρχεται να ανταποκριθεί έμμεσα στις πιέσεις του ΔΝΤ και να ενισχύσει "δομικά” το κανονιστικό πλαίσιο των ευρωπαϊκών τραπεζών έναντι των αγορών.
Για τις ελληνικές τράπεζες, το νέο καθεστώς είναι αλήθεια ότι δημιουργεί μεγαλύτερες δυσκολίες καθώς αυξάνει τις πιέσεις για προβλέψεις ακόμα μεγαλύτερες και μάλιστα σε μόλις δύο χρόνια. 
Βέβαια συγκριτικά, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μικρότερη διαδρομή να... διανύσουν όσον αφορά στην αύξηση των προβλέψεών τους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές. Αλλά ταυτόχρονα έχουν το μειονέκτημα της μη συμμετοχής τους στην χρηματοδοτική "διευκόλυνση” που εξασφαλίζει το περιβάλλον του QE.
Τραπεζικοί κύκλοι στην Αθήνα παρατηρούν ότι αν εξετάσει κανείς την κατάσταση που δημιουργείται συνολικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο συμβιβασμός μεταξύ ΕΚΤ και ΔΝΤ όσον αφορά το AQR, τελικά δεν έχει διευκολύνει και πολύ τις ελληνικές τράπεζες, καθώς συνολικά έχει αυξήσει την πίεση για "αποτελέσματα” εδώ και τώρα ή νέα κεφαλαιακή ενίσχυση στον ορίζοντα του επόμενου δωδεκαμήνου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ήδη ορισμένες τραπεζικές διοικήσεις προβληματίζονται συγκεκριμένα στην κατεύθυνση αυτή...        

Δεν υπάρχουν σχόλια: