Άσυλο για τους κακοπληρωτές το μπλόκο στους πλειστηριασμούς
Ως άσυλο για εύπορους οφειλέτες δανείων και καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές λειτουργεί το ουσιαστικό «πάγωμα» των πλειστηριασμών, οι οποίοι συστηματικά κάθε Τετάρτη εμποδίζονται από ομάδες που δρουν υπό το μανδύα «συλλογικοτήτων».
Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου και Δωδεκανήσου, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου καταγγέλλει ότι την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, έπειτα από δράση των συλλογικοτήτων, ματαιώθηκε η διενέργεια:
• Πλειστηριασμού στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου για κατοικία στον Δήμο Ψυχικού, ιδιοκτησίας γόνου οικογένειας βιομηχάνου, για οφειλές άνω του 1,2 εκατ. ευρώ και
• Πλειστηριασμού επαγγελματικών ακινήτων στο Ρουφ, ιδιοκτησίας επιχειρηματία για οφειλές άνω των 2 εκατ. ευρώ για τις οποίες ο επιχειρηματίας είχε εκδώσει ομολογιακό δάνειο.
Σύμφωνα μάλιστα με την εικόνα που μεταφέρεται από τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας, το πρόβλημα με τη δράση ομάδων που στόχο έχουν να εμποδίσουν κάθε είδους πλειστηριασμό, και όχι μόνο την πρώτη κατοικία κάποιων οφειλετών, είναι οξύ σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. η Κρήτη, η Κέρκυρα κ.α., με τη συντονισμένη παρουσία συγγενών, φίλων ή ακόμη και έμμισθων ατόμων.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των συλληφθέντων για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη συγκαταλέγεται και ο αντιπρόεδρος του «Συλλόγου Αλληλοβοήθειας Οφειλετών Ρεθύμνου» (ΣΑΟΡ), ο οποίος είχε συλληφθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος, για εμπρησμό γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο, ενώ ο ίδιος λίγη ώρα μετά την επίθεση στα γραφεία επιτέθηκε και σε δικαστικό επιμελητή, ο οποίος εκτελούσε απόφαση κατάσχεσης καταστήματος στο κέντρο της πόλης. Οπως αφήνεται να εννοηθεί και από την ανακοίνωση των συμβολαιογράφων, πίσω από τη δράση των λεγόμενων «συλλογικοτήτων» κρύβονται συμφέροντα που αναλαμβάνουν να εμποδίσουν τη διαδικασία, υποκινούμενα όχι μόνο από πολιτικές σκοπιμότητες ή ιδεολογικές αντιλήψεις, αλλά και από ιδιοτελή κίνητρα, επιστρατεύοντας άτομα ως αντιρρησίες έναντι αμοιβής.
Ετσι, παρά την κατάργηση της προστασίας για όσους δανειολήπτες δεν έχουν προσφύγει στον νόμο Κατσέλη και τη δέσμευση από την πλευρά των τραπεζών ότι δεν θα ρευστοποιήσουν ακίνητα που είναι η πρώτη κατοικία δανειοληπτών χωρίς άλλη περιουσία –δέσμευση που έχει τηρηθεί μέχρι σήμερα–, οι πλειστηριασμοί ακινήτων παραμένουν ουσιαστικά «παγωμένοι». Σύμφωνα με στοιχεία της «Κ», έως τα τέλη Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των πλειστηριασμών στα ειρηνοδικεία αφορούσε 5.600 ακίνητα συνολικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τον μικρότερο αριθμό πλειστηριασμών τα τελευταία εννέα χρόνια, με δεδομένο ότι το 2016 ήταν ουσιαστικά μια χαμένη χρονιά, λόγω της απεργίας των δικηγόρων και μετέπειτα των συμβολαιογράφων, κατά την οποία ο αριθμός των πλειστηριασμών περιορίστηκε μόλις στις 4.800. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα νούμερα αυτά περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί στους οποίους επισπεύδοντες είναι οι ιδιώτες ή το Δημόσιο, αλλά και αυτοί που προγραμματίζονται αλλά δεν πραγματοποιούνται, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τον αριθμό αυτών που τελικώς εκτελούνται. Ο μικρός αριθμός πλειστηριασμών στους οποίους επισπεύδουσες είναι οι τράπεζες, αφορά εμπορικά ή βιομηχανικά ακίνητα.
Την ουσιαστική ακύρωση του μηχανισμού των πλειστηριασμών επιβεβαιώνει η σύγκριση με το 2009, όταν δηλαδή εκδηλώθηκε η κρίση, αλλά δεν είχε προλάβει να ξεκινήσει ακόμη το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια. Το 2009, που ήταν ουσιαστικά μια χρονιά που οι πλειστηριασμοί ακινήτων είχαν μια κανονικότητα, ο αριθμός τους είχε διαμορφωθεί στις 52.000 και η αξία των ακινήτων που είχε ρευστοποιηθεί έφτασε τα 4,2 δισ. ευρώ. Η σύγκριση της περιόδου 2009-2017 δείχνει μείωση του αριθμού των πλειστηριασμών κατά 89%.
Αντιμέτωπος με τα φαινόμενα επιθέσεων και προπηλακισμών στα μέλη του, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανακοίνωσε ότι «εφεξής, κάθε Τετάρτη, θα εκδίδει ανακοίνωση για το ποιοι πλειστηριασμοί θα ματαιώνονται από τη δράση των συμπολιτών μας που αυτοαποκαλούνται “συλλογικότητες”, καθώς και τα ποσά που οφείλουν οι αναξιοπαθούντες οφειλέτες-συμπολίτες μας που χρήζουν προστασίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου