Η φορολογική... γοητεία της Βουλγαρίας και οι παγίδες
Του Σπύρου Δημητρέλη
Δυο δημόσιες παρεμβάσεις έγιναν τις τελευταίες ημέρες από κορυφαίους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με το ζήτημα της φορολογικής μετανάστευσης ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια και κυρίως στη γειτονική Βουλγαρία.
Τόσο η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου όσο και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ουσιαστικά προειδοποίησαν όσες επιχειρήσεις έχουν μεταναστεύσει εικονικά στη γειτονική χώρα ότι κινδυνεύουν με φορολογικούς ελέγχους, τσουχτερά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους. Και αυτό επειδή ο έλεγχος μπορεί να διαπιστώσει ότι η μετανάστευσή τους ήταν εικονική, δηλαδή έγινε μόνο και μόνο για να μην δηλώνονται και φορολογούνται κέρδη στην Ελλάδα.
Βέβαια, μια σύγκριση μεταξύ των φορολογικών συντελεστών Ελλάδας και Βουλγαρίας δείχνει ότι μόνο ένας πολύ ρομαντικός πατριώτης μπορεί να αντισταθεί στα φορολογική γοητεία της Βουλγαρίας. Ο εταιρικός φορολογικός συντελστής στην Ελλάδα είναι 29% και στη Βουλγαρία 10%.
Ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων είναι 5% στην Βουλγαρία και στην Ελλάδα 15%. Το εισόδημα των φυσικών προσώπων φορολογείται στη Βουλγαρία με ενιαίο συντελεστή 10% και στην Ελλάδα με συντελεστή που φθάνει ακόμη και στο 45% (χωρίς να υπολογίζεται η επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης).
Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, ο αριθμός των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που έχουν ιδρυθεί στη Βουλγαρία ξεπερνούν τις 15.000 και αυξάνονται με ρυθμό 2.500 ετησίως. Μόνο που, όπως σημειώνει η κα Παπανάτσιου υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι οκτώ στις δέκα από αυτές τις επιχειρήσεις έχουν απλώς μεταφέρει εικονικά τη φορολογική τους έδρα στη Βουλγαρία χωρίς να μεταφέρουν ούτε ένα μικρό μέρος της πραγματικής τους λειτουργίας εκεί.
Αντίστοιχα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημείωσε πρόσφατα μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη ότι είναι κοινό μυστικό ότι "πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εταιρειών που εδρεύουν σε γειτονικές χώρες φαίνεται να εκδίδουν τιμολόγια απευθείας από τη χώρα της καταστατικής έδρας για υπηρεσίες, που παρέχουν από την Ελλάδα.
Στόχος της ελληνικής φορολογικής διοίκησης είναι να αντιμετωπίσει το διασυνοριακό αυτό φορολογικό αρμπιτράζ, δηλαδή τις περιπτώσεις κατάχρησης, όπου οι φορολογούμενοι, μέσω επίπλαστων καταστάσεων, αποφεύγουν τεχνητά τη φορολογία στην Ελλάδα. Ήδη έχουμε εντοπίσει δεκάδες τέτοιες περιπτώσεις”.
Ποιά μέσα έχει στη διάθεσή της η ελληνική φορολογική διοίκηση για να αντιμετωπίσει την πρακτική της εικονικής φορολογικής μετανάστευσης; Στο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπεται ότι κάθε επιχείρηση, όπου και αν βρίσκεται, εφόσον ο πραγματικός τόπος άσκησης της διοίκησής της βρίσκεται στην Ελλάδα θεωρείται φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και φορολογείται με τους ελληνικούς φορολογικούς συντελεστές.
Ενδεικτικά στοιχεία απόδειξης ότι η άσκηση της διοίκησής τους βρίσκεται στην Ελλάδα είναι: ο τόπος άσκησης της καθημερινής διοίκησης, ο τόπος λήψης στρατηγικών αποφάσεων, ο τόπος πραγματοποίησης της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων ή εταίρων, ο τόπος τήρησης βιβλίων και στοιχείων, ο τόπος συνεδριάσεων του ΔΣ ή άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης, ο τόπος κατοικίας των μελών ΔΣ ή άλλου εκτελεστικού οργάνου διοίκησης καθώς και της πλειοψηφίας των μετόχων.
Αυτές οι προβλέψεις βρίσκονται στη διάθεση των ελεγκτών της ΑΑΔΕ που έχουν επιδοθεί στον έλεγχο όσων επιχειρήσεων "έφυγαν” στο φορολογικό παράδεισο της Βουλγαρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου