Οι "καυτοί" φάκελοι μαζεύονται αλλά το ΥΠΟΙΚ δεν βιάζεται
Ασφυκτικά γεμάτο είναι το καλάθι με τις εκκρεμότητες των φορολογικών αρχών οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.
Ασφυκτικά γεμάτο είναι το καλάθι με τις εκκρεμότητες των φορολογικών αρχών οι οποίες θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για εκκρεμότητες που συνδέονται είτε με μνημονιακές υποχρεώσεις είτε με πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να τονώσει τα δημόσια έσοδα οι οποίες όμως έχουν παραμείνει στα συρτάρια εδώ και μήνες.
Για μια ακόμη φορά, οι εκκρεμότητες δεν κλείνουν στην ώρα τους με αποτέλεσμα όλα πρέπει να γίνουν την τελευταία στιγμή. Το υπουργείο Οικονομικών έβαλε και πάλι δύσκολα στον εαυτό του αλλά και στους μηχανισμούς του που πρέπει να υποστηρίξουν τις τελικές αποφάσεις.
Σε λίγες εβδομάδες θα πρέπει να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων αλλά και τον νέο τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ και του συμπληρωματικού φόρου.Αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα νέα αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Για τα τέλη κυκλοφορίας η πολιτική ηγεσία ακόμη το… σκέφτεται με τα μεγαλόπνοα σχέδια για δικαιότερο τρόπο υπολογισμό να φαντάζουν πλέον μάλλον ουτοπικά. Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα –το φιλόδοξο εγχείρημα των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών που υποτίθεται ότι θα έβαζε μια τάξη στην άσφαλτο- ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί ενώ οι εκατοντάδες χιλιάδες οδηγοί που δεν πλήρωσαν τα προηγούμενα χρόνια τα τέλη κυκλοφορίας, εξακολουθούν να είναι ατιμώρητοι. Ούτε οι λοταρίες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οπότε, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κάνουμε μια και μοναδική Χριστουγεννιάτικη λοταρία με έπαθλο τα 12 εκατ. ευρώ που είναι δεσμευμένα γι’ αυτό το σκοπό από το υπουργείο Οικονομικών.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια μέσα από την πλατφόρμα της Airbnb ακόμη περιμένουν την ηλεκτρονική εφαρμογή για την αυτόματη δήλωση των εισοδημάτων τους ενώ οι οφειλέτες του δημοσίου περιμένουν την υπουργική απόφαση των 120 δόσεων.
Και μέσα σε όλα αυτά, το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να απαντήσει και σε μια σειρά από πολιτικά ερωτήματα:
1. Θα κάνει κάτι με το καθεστώς φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων που οδήγησε σε έκρηξη της φοροδιαφυγής. «Το μελετάμε» λέει το υπουργείο Οικονομικών αλλά ακόμη δεν έχουν ξεδιπλωθεί τα σχέδια
2. Θα επιβάλλει τον φόρο υπεραξίας στα ακίνητα όπως λέει ο νόμος ή θα ζητήσει από τους δανειστές να παγώσει για μια ακόμη χρονιά;
3. Θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς του ΦΠΑ στα 32 νησιά που εξακολουθούν να έχουν ακόμη χαμηλότερους συντελεστές;
Όσο καθυστερεί το υπουργείο Οικονομικών να ανακοινώσει τις αποφάσεις του, τόσο μεγαλύτερη ζημιά γίνεται. Αν δεν ξεκαθαρίσει το καθεστώς ειδικά σε ότι αφορά στην επιβάρυνση των αυτοκινήτων και των ακινήτων, αποφάσεις για αγορά θα αναβάλλονται εις βάρος των δημοσίων εσόδων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου