Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Ανοίγει το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων - Tι απαιτούν οι θεσμοί

Ανοίγει το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων - Tι απαιτούν οι θεσμοί

27
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Ανοίγει το μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων - Tι απαιτούν οι θεσμοί
Της Δήμητρας Καδδά
Η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων ανεβαίνει ψηλά στην "ατζέντα" των δανειστών, "συντροφεύοντας" τα ζητήματα των κόκκινων δανείων, των δημοσιονομικών μέτρων και της εκκαθάρισης των οφειλών προς ιδιώτες στην κορυφή των εκκρεμοτήτων της τρίτης αξιολόγησης. Οι δανειστές μέσα από τις δηλώσεις/διαρροές των τελευταίων ημερών (με αφορμή το Ελληνικό από το οποίο συν τοις άλλοις αναμενόταν 300 εκατ ευρώ εντός του έτους) εγείρουν ως βασικό επιχείρημα το επενδυτικό κλίμα, που όπως λένε δεν πρέπει να διαταραχθεί.
Ωστόσο, υπάρχει και ένας άλλος παράγοντας, ο "εισπρακτικός". Ο λόγος για τα 5,7 δισ. ευρώ που πρέπει να μαζέψει η ελληνική πλευρά έως και τον Αύγουστο του 2018 (όταν τελειώνει το Μνημόνιο) και συνεισφέρουν στην πορεία του χρέους.
Δηλαδή, η άντλησή τους ή όχι επηρεάζει την πορεία του χρέους, τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν από τους θεσμούς, αλλά και την χάραξη του δρόμου εξόδου από τα μνημόνια. Υπενθυμίζεται ότι στα έγγραφα της συμφωνίας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο (Compliance Report) ως ενδιάμεσος στόχος των 5,7 δισ. ευρώ καταγράφεται η εισροή έως το τέλος του έτους 4,1 δισ. ευρώ από έσοδα αποκρατικοποιήσεων, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται όμως από την… πραγματικότητα.
Το ίδιο ισχύει για την de facto μείωση των αξιολογήσεων από τέσσερις το πολύ σε δύο έως το τέλος του προγράμματος (σ.σ. η κυβέρνηση θέτει ήδη ζήτημα παροχής μαξιλαριού διαθεσίμων από το αδιάθετο υπόλοιπο του δανείου του ESM).
Αποκάλυψη προθέσεων ΔΝΤ
Από την άλλη εβδομάδα οι θεσμοί θα αρχίσουν να μιλούν με στοιχεία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένεται να δημοσιοποιήσει τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη, τα πλεονάσματα, αλλά και τις απαιτήσεις τους για τις τράπεζες το χρέος και για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.
Η στάση της ΕΕ θα οριστικοποιηθεί στο Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο επισήμως δεν έχει το θέμα Ελλάδα στην ατζέντα, αλλά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρχουν ζυμώσεις στο παρασκήνιο.
Η ελληνική θέση
Αλλά και η ελληνική πλευρά τοποθετείται. Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μίλησε χθες κατευναστικά για την γενικότερη πορεία της αξιολόγησης, ενώ πολιτικό "μασάζ" εκτυλίχθηκε με επίκεντρο το μέρισμα από τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γ. Xουλιαράκη.
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε ότι "δεν υπάρχει ερώτημα "χρειαζόμαστε ή όχι επενδύσεις;". Επενδύσεις "θα γίνουν, όχι όμως ως Φαρ Ουεστ. Χρειάζεται συναίνεση της κοινωνίας" ανέφερε.
Για την αξιολόγηση δήλωσε ότι "μέχρι το Eurogroup στις αρχές Νοεμβρίου έχουμε αυτοδεσμευθεί για ολοκλήρωση του 80% της αξιολόγησης και έως το τέλος του χρόνου να έχει ολοκληρωθεί". "Την άνοιξη του 2018 θέλουμε να αρχίσουμε την τελευταία αξιολόγηση του Προγράμματος και αυτή να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018" πρόσθεσε.
Οι προειδοποιήσεις για νέα καθυστέρηση
Είχε προηγηθεί των δηλώσεων μία βροχή προειδοποιήσεων από τους εκπροσώπους των Θεσμών για τον χρόνο που τελειώνει. "Σύμβολο κακοδιαχείρισης και καθυστέρησης" αποκάλεσε την επένδυση στο Ελληνικό, Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά την χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση δημοσιογράφων πριν το Eurogroup.
"Η Ελλάδα θα έχει τεράστια οφέλη από το να ξεμπλοκάρει αυτή η υπόθεση, πολύ μεγαλύτερα από την ίδια την επένδυση" πρόσθεσε, λέγοντας ότι στα μεγάλα θέματα βρίσκεται και η και η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ και "θα ήταν καλό για την ρευστότητα της Ελλάδας αν τα στοιχεία φτάσουν και πιστοποιηθούν εγκαίρως πριν από την 31 Οκτωβρίου" που λήγει η διαθεσιμότητά της. "Υπάρχει η βούληση να τελειώσει η αξιολόγηση πριν το τέλος του έτους" δήλωσε. Ανάλογες πιέσεις άσκησε νωρίτερα χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις ανέφερε ως "ιδανικό σενάριο" την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης έως το τέλος του έτους, μιλώντας για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
"Είναι σημαντικό να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα" είπε αλλά και "να υπάρξει σαφήνεια στους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών, ούτως ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα".
Διαβάστε ακόμη: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: