Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017

Στη Βουλή η συμφωνία με τις ΗΠΑ για πληροφορίες καταθέσεων

Παρασκευή, 06-Οκτ-2017 11:18

Στη Βουλή η συμφωνία με τις ΗΠΑ για πληροφορίες καταθέσεων

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Στη Βουλή η συμφωνία με τις ΗΠΑ για πληροφορίες καταθέσεων
Του Σπύρου Δημητρέλη
Κατατέθηκεσήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών χρηματοοικονομικού χαρακτήρα μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η συμφωνία έρχεται να συμπληρώσει τον κατάλογο των 83 χωρών από τις οποίες οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα πληροφορηθούν, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΟΟΣΑ, για τις καταθέσεις αλλά και τα εισοδήματα χρηματοοικονομικού χαρακτήρα που απέκτησαν οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που θα "φορτωθούν" στη σχετική πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών από την πλευρά των ΗΠΑ είναι τα εξής:
-το όνομα, η διεύθυνση και ο ελληνικός Αριθμός φορολογικού Μητρώου κάθε ατόμου που είναι κάτοικος Ελλάδας και είναι δικαιούχος τραπεζικού λογαριασμού στις ΗΠΑ
-ο αριθμός του λογαριασμού
-η επωνυμία και ο αριθμός ταυτοποίησης του αμερικάνικου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (π.χ. τράπεζας)
-το ακαθάριστο ποσό τόκων που καταβλήθηκε στον λογαριασμό του δικαιούχου
-το ακαθάριστο ποσό μερισμάτων πηγής ΗΠΑ που πιστώθηκε στον λογαριασμό
-το ακαθάριστο ποσό άλλων εισοδημάτων πηγής που πιστώθηκαν στον λογαριασμό. 
Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι αμερικανικές φορολογικές αρχές στις ελληνικές θα αφορούν στο έτος 2014 και τα επόμενα. 
Με βάση αυτά τα στοιχεία οι ελληνικές φορολογικές αρχές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε διασταυρώσεις και ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας οι οποίοι, όμως, δεν δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που αποκτούν στο εξωτερικό.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα στοιχεία, δηλαδή καταθέσεων Αμερικανών πολιτών στην Ελλάδα,  θα πρέπει να αποστείλουν στις αμερικανικές αρχές και οι ελληνικές φορολογικές αρχές μετά από άντλησή τους από τις ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: