Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΚΟΦΤΕΣ " ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

TA ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙ "ΚΟΦΤΕΣ " ΓΙΑ ΤΙΣ 120 ΔΟΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ

Σε κακόγουστο σίριαλ έχει εξελιχθεί το ζήτημα της θέσπισης νέας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις εφορίες. Οι σχετικές εξαγγελίες άρχισαν από το φθινόπωρο του περασμένου έτους και παρά το γεγονός ότι πλησιάζουμε στα μέσα του 2019, η ρύθμιση παραμένει στα λόγια.

Οι τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο για σχεδόν οριστικοποίηση του σχεδίου για τη νέα ρύθμιση οφειλών η οποία θα δώσει ανάσα κυρίως στα θύματα της υπερφορολόγησης και της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση περιμένει την έλευση των επικεφαλής των θεσμών στις 6 Μαΐου στην Αθήνα προκειμένου να θέσει υπόψη τους το τελικό σχέδιο για τις νέες έκτακτες ρυθμίσεις οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες θα έχει μερικούς πολύ κρίσιμους "κόφτες". Οι "κόφτες" αυτοί θα τεθούν προκειμένου να διασκεδαστούν οι ανησυχίες των θεσμών για τον κίνδυνο να πληγεί η κουλτούρα πληρωμών που έχει καλλιεργηθεί τα τελευταία χρόνια μέσω τη μη θέσπισης έκτακτης ρύθμισης. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία έκτακτη ρύθμιση οφειλών είχε θεσπιστεί τον Φεβρουάριο 2015. Ήταν η ρύθμιση των 100 δόσεων που είχε έρθει μονομερώς στη Βουλή από την κυβέρνηση.
Οι περιορισμοί που σχεδιάζεται να τεθούν αφορούν:
- Το χρονικό όριο των οφειλών που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. Η ρύθμιση θα αφορά οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες έως και το τέλος του 2018.
- Για να ενταχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και το τέλος του περασμένου έτους στη ρύθμιση θα πρέπει ο οφειλέτης να έχει εξοφλήσει τις φορολογικές οφειλές του 2019 ή να τις έχει εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.
- Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα είναι 30 ή 50 ευρώ. Η θέσπιση ελάχιστης μηνιαίας δόσης συνεπάγεται έναν ακόμη "κόφτη" καθώς περιορίζει τη δυνατότητα των φορολογούμενων με μικρές οφειλές να κάνουν χρήση του μέγιστου αριθμού προσφερόμενων δόσεων.
- Η ρύθμιση θα αφορά φυσικά πρόσωπα καθώς οι επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Παράλληλα, άλλα βασικά χαρακτηριστικά της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τις εφορίες θα είναι τα εξής:
- Ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα ρυθμίζονται οι οφειλές θα είναι αντιστρόφως ανάλογος του ύψους του εισοδήµατος του φορολογούμενου. Για παράδειγμα: οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ετήσιο εισόδηµα έως 10.000 ή 12.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε έως και 120 µηνιαίες δόσεις. Οι φορολογούμενοι που έχουν υψηλότερο εισόδημα θα µπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες δόσεις, µε ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18. Ως κριτήριο θα ληφθεί το εισόδημα.
- Το επιτόκιο της ρύθμισης θα είναι της τάξης του 5%, όσο είναι δηλαδή σήµερα το επιτόκιο της πάγιας ρύθµισης των 12 δόσεων.
- Η ρύθμιση θα προσφέρει διαγραφή προσαυξήσεων έως και 85%, αλλά η σχετική διαγραφή θα γίνεται αφού ο οφειλέτης τηρήσει πλήρως το πρόγραμμα των δόσεων.
- Η αίτηση για τη ρύθμιση θα γίνεται µε ηλεκτρονικό τρόπο µέσω ειδικής εφαρμογής που θα ανοίξει στο Τaxisnet.
Παραδείγματα
Φορολογούμενος έχει οφειλή ύψους 12.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ και το εισόδημα που δήλωσε για το φορολογικό έτος ήταν 8.000 ευρώ θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 120 δόσεις. Η μηνιαία δόση που θα πρέπει να πληρώνει ο οφειλέτης είναι της τάξης των 84,85 ευρώ.
Οφειλέτης χρωστά στην εφορία το ποσό των 3.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά του το 2017 ανερχόταν σε 11.000 ευρώ. Θα μπορέσει να ρυθμίσει την οφειλή του σε 120 δόσεις και να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 31,82 ευρώ. Αν όμως θεσπιστεί ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης στα 50 ευρώ τότε ο αριθμός των δόσεων θα περιοριστεί στους 69 μήνες, δηλαδή περίπου στα πεντέμισι χρόνια.
Φορολογούμενος έχει οφειλή προς την εφορία ύψους 10.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος οφειλέτης θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε έως 80 δόσεις και να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 147,25 ευρώ. Θα πρέπει, δηλαδή, να δαπανά για τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών περίπου το 6% του ετήσιου εισοδήματός του.
Οφειλέτης χρωστά στην εφορία το ποσό των 5.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημά του ανερχόταν το 2017 στα 70.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του σε μόλις 18 δόσεις και να καταβάλλει μηνιαίως το ποσό των 288,9 ευρώ.
Τα στοιχεία των οφειλών
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων:
- Ο συνολικός αριθμός των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχεται σε περίπου 4,1 εκατ. ευρώ.
- Το 80% των οφειλετών (σχεδόν 3,2 εκατ. πολίτες) χρωστούν μικρά ή πολύ μικρά ποσά, δηλαδή μέχρι 2.000 ευρώ.
- Από αυτά τα 3,2 εκατ. οφειλέτες, τα 2,2 εκατ. χρωστούν λιγότερο και από 500 ευρώ ο καθένας.
- Περίπου 29.000 φορολογούμενοι, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χρωστούν 88 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 85% του συνόλου των οφειλών.


- Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση ανέρχονται σε περίπου 104,4 δισ. ευρώ. Από αυτά θεωρούνται εισπράξιμα μόλις τα 18 δισεκατομμύρια.
Του Σπύρου Δημητρέλη από το capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: