Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

Πρωτομαγιά 2019 και εργατική νομοθεσία

Η Πρωτομαγιά είναι υποχρεωτική αργία, όπως κηρύχθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017.
Εκτός από τις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας, οι οποίες μπορούν να λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες, (εστιατόρια, ανθοπωλεία, ξενοδοχεία κ.α.) οι λοιπές επιχειρήσεις απαγορεύεται να λειτουργούν και να απασχολούν εργαζόμενους. Η λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών είναι παράνομη, ακόμη κι αν δεν απασχολούν εργαζόμενους την ημέρα αυτή.
Το 2019 η 1η Μαίου είναι ημέρα Τετάρτη. Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές την ημέρα αυτή, θα πρέπει να καταβάλλουν στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο, κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς καμιά προσαύξηση, θα λάβουν δηλαδή αυτοί οι εργαζόμενοι συνολικά έξι ημερομίσθια την εβδομάδα, είτε απασχολούνται εξαήμερο είτε απασχολούνται πενθήμερο. Όσοι αμείβονται με μισθό θα πάρουν κανονικά τον μισθό τους, χωρίς περικοπή.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με ημερομίσθιο και θα εργαστούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75% υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.
Οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό που εργάζονται σε επιχειρήσεις που μπορούν νόμιμα να λειτουργούν κατά τις Κυριακές και αργίες και θα απασχοληθούν την Πρωτομαγιά, δικαιούνται μόνο την προσαύξηση του 75%, υπολογισμένη στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν. Άλλη αμοιβή δεν δικαιούνται, αφού η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία αυτή, θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους. Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και αργίες, θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75%, ένα ημερομίσθιο επιπλέον. Ευνόητο είναι ότι στην περίπτωση αυτή, ανεξαρτήτως της υποχρέωσης πληρωμής των παρανόμως απασχοληθέντων, ο εργοδότης κινδυνεύει με την επιβολή προστίμου σε περίπτωση ελέγχουν από τα αρμόδια όργανα.
Όσοι εργαστούν την Πρωτομαγιά 2019, δεν δικαιούνται αναπληρωματική ανάπαυση, αφού αυτό ισχύει, μόνο για τους απασχολούμενους τις Κυριακές. (Β.Δ. 748/66).
Στις περιπτώσεις απασχόλησης εργαζομένων λιγότερες ημέρες την εβδομάδα (εκ περιτροπής εργασία) διακρίνουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Αν έχει συμφωνηθεί εργασία που περιλαμβάνει και τις Τετάρτες, εφόσον η επιχείρηση επιτρέπεται να λειτουργεί Κυριακές και αργίες, τότε θα καταβάλλει στους απασχολούμενους την προσαύξηση του 75% στις νόμιμες αποδοχές. Εφόσον όμως η επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργεί νόμιμα τις Κυριακές και αργίες, τότε θα καταβάλλει κανονικά το ημερομίσθιο (χωρίς προσαύξηση) στους εργαζόμενους χωρίς αυτοί να απασχοληθούν.
2. Αν το σύστημα της εκ περιτροπής απασχόλησης που έχει συμφωνηθεί, δεν περιλαμβάνει Τετάρτες, τότε οι εργαζόμενοι δεν δικαιούνται αμοιβή για την ημέρα αυτή.
Τέλος, για τους εργαζόμενους για τους οποίους το ρεπό τους, με βάση το κυκλικό ή σταθερό πρόγραμμα εργασίας, συμπέσει με την Πρωτομαγιά, το ρεπό τους ισχύει κανονικά χωρίς να υπάρχει υποχρέωση μεταφοράς, σε άλλη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: