Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Το "Ευκλείδη δώστα όλα" που συζητά η κυβέρνηση

Το "Ευκλείδη δώστα όλα" που συζητά η κυβέρνηση

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Το "Ευκλείδη δώστα όλα" που συζητά η κυβέρνηση
Του Σπύρου Δημητρέλη
Μια ξεκάθαρη προσπάθεια να αλλάξει ατζέντα και να ξεφύγει από την επιζήμια κατάσταση που την έχουν φέρει οι δημοσκοπήσεις και το ζήτημα Πολάκη κάνει η κυβέρνηση. Ο μέχρι τώρα προεκλογικός σχεδιασμός είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποδίδει δημοσκοπικά και στο πλαίσιο της προσπάθειας να πετύχει μια πολιτικά διαχειρίσιμη ήττα στις ευρωεκλογές το κυβερνητικό επιτελείο καταφεύγει στην παρωχημένη πλέον συνταγή του "δώστα όλα". Στο πλαίσιο αυτό οι προσδοκίες που έχει αρχίσει να καλλιεργεί η κυβέρνηση στοχεύουν ξεκάθαρα στο πεδίο που ηττάται κατά κράτος, αυτός της μεσαίας τάξης την οποία η κυβέρνηση έχει εξοντώσει φορολογικά. Οι υπεραποδόσεις των πλεονασμάτων δεν είναι καθόλου τυχαίες. Βασίστηκαν σε υπερβολικά υψηλούς ονομαστικούς φορολογικούς συντελεστές μόνο και μόνο για να υπάρξουν δημοσιονομικά περιθώρια για "παροχές" στο τέλος της κυβερνητικής θητείας.
Η εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και πιθανότατα ακόμη και στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας σχεδιάζεται να γίνουν ανακοινώσεις. Στο τραπέζι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βρίσκονται μέτρα τόσο άμεσης εφαρμογής όσο και μέτρα με ορίζοντα εφαρμογής της επόμενη τετραετία. Αυτό που ουσιαστικά θα "πουλήσει" η κυβέρνηση στο εκλογικό ακροατήριο είναι η άμεση νομοθέτηση του πακέτου. Στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής μέτρα:
-Η επαναφορά της έκπτωσης 2% στην εφάπαξ εξόφληση φόρων. Το μέτρο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει επικοινωνία με τα στρώματα του πληθυσμού που κατάφεραν να μείνουν όρθια στην κρίση πληρώνοντας το μεγάλο λογαριασμό της φορολογικής επίθεσης της κυβέρνησης.
-Η επαναφορά της εστίασης στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και συγκεκριμένα από το 24% στο 13%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εστίασης είχε μεταταγεί στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ και το 2014 αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την μετέταξε σε υψηλό συντελεστή στο πλαίσιο της υπογραφής του τρίτου μνημονίου.
-Η μετάταξη στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή από 24% σε 13% βασικών τροφίμων όπως είναι τα ζυμαρικά και τα όσπρια.
-Η υπόσχεση για μη εφαρμογή της ψηφισμένης από την κυβέρνηση μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
-Η μείωση του πρώτου συντελεστής της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων από το 22% στο 20% (από τα εισοδήματα 2020).
-Πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ για τη μεσαία ακίνητη περιουσία.
-Έναρξη καταβολής των αναδρομικών στους συνταξιούχους.  
-Εφάπαξ παροχή 13ης σύνταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: