Δευτέρα 29 Απριλίου 2019

Ράβε – ξήλωνε στο … και πέντε Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης




Ράβε – ξήλωνε στο … και πέντε

Γράφει ο Απόστολος Αλωνιάτης

Αλλαγές της τελευταίες στιγμές για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων

ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΜΑΣ αναφερθήκαμε σε παρεμβάσεις της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Οικονομικών, αναφορικά με την φορολογία εισοδήματος

Υποχρεωτική η υπογραφή του λογιστή για ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Με παρέμβαση της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, τροποποιήθηκε η παράγραφος 2  του άρθρου 38 του ν.2873/2000 και τα όρια για την υποχρεωτική υπογραφή των δηλώσεων των επιχειρήσεων από λογιστή φοροτεχνικό, πλέον είναι τα ακαθάριστα έσοδα των 50.000 ευρώ.

Ποιο συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε η απόφαση Α 1123/2019 σύμφωνα με την οποία  τροποποιείται η ΠΟΛ. 1008/2011 ως εξής:

«Τα όρια των ακαθαρίστων εσόδων που αναφέρονται στην περίπτωση β΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 (Α΄ 285) ορίζονται στις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.

2. Η παρούσα απόφαση ισχύει για τα εισοδήματα που αποκτώνται από το φορολογικό έτος 2018 και εφεξής.»
Μετά την τροποποίηση η παράγραφος 2 του άρθρου 38 του ν. 2873/2000 θα ισχύει ως εξής:

«2. Οι επιτηδευματίες, καθώς και οι κοινοπραξίες ή κοινωνίες επιτηδευματιών οι οποίοι: α) τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. ή β) τηρούν βιβλία δεύτερης κατηγορίας του Κ.Β.Σ. και κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο έχουν πραγματοποιήσει ακαθάριστα έσοδα: αα) πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000,00) ευρώ, αν πρόκειται για εμπορική ή μικτή επιχείρηση, ββ) πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000,00) ευρώ, αν πρόκειται για επιτηδευματία που ασκεί εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα, υποβάλλουν τις κάθε είδους δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.), αρχικές, συμπληρωματικές, τροποποιητικές, περιοδικές και εκκαθαριστικές, αφού προηγουμένως έχουν υπογραφεί και από λογιστή φοροτεχνικό, κάτοχο της σχετικής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.»

Προσοχή: Με την ΠΟΛ 1139/2018 διευκρινίστηκε ότι: «Κατ' εξαίρεση, για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της περίπτωσης γ΄ του άρθρου 45 του ν. 4172/2013 η παραπάνω υποχρέωση υφίσταται, όταν έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα πάνω από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και τηρούν απλογραφικά λογιστικά αρχεία».

Αλλαγές και στο Ε9.

Με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε γίνονται αλλαγές και στις ημερομηνίες κατάθεσης του εντύπου Ε9 , που αφορά την απεικόνιση των ακινήτων των φορολογουμένων

Ειδικότερα για την υποβολή του Ε9:

1. Ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία, από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, για την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) σχετικά με τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή στα δικαιώματα (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα, επικαρπία, κ.λπ.), η 31 Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής.
Να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα η σχετική διάταξη προβλέπει την υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) εντός τριάντα (30) ημερών από την ημέρα σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής των ανωτέρω δικαιωμάτων.

2. Καθορίζεται ο τρόπος επιβολής του προβλεπόμενου προστίμου, σε περίπτωση μη υποβολής, εκπρόθεσμης υποβολής ή υποβολής ανακριβούς δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9). Δεν επιβάλλεται πρόστιμο στις δηλώσεις ΕΝ.Φ.Ι.Α.- πράξεις προσδιορισμού φόρου, οι οποίες συντίθενται μηχανογραφικά από τη Φορολογική Διοίκηση.

3. Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31.12.2014 μέχρι και τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου, δεν επιβάλλονται, κατά περίπτωση, τα οριζόμενα πρόστιμα. Πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί δεν διαγράφονται και τυχόν πρόστιμα που έχουν καταβληθεί δεν επιστρέφονται.

4. Δεν προβλέπεται επίσης, επιβολή χρηματικού προστίμου, για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) που υποβάλλονται μέχρι την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι τροποποιήσεις αυτές γίνονται για να δοθεί χρόνος στους φορολογούμενους για τις σχετικές διορθώσεις.

Η ρύθμιση θα συμβάλει θετικά αφενός στην πλήρη και ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο ΟΠΙ Περιουσιολόγιο Ακινήτων που τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αλλά κυρίως την ορθή απεικόνιση των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή, και ψηφίστηκε στις 17.4.2019, οι ιδιοκτήτες οχημάτων που  έχουν θέσει τα οχήματα τους σε κατάσταση ακινησίας καταθέτοντας τις πινακίδες τους στην εφορία, θα μπορούν να τα θέσουν σε κυκλοφορία πληρώνοντας τέλη με το μήνα, όπως ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια.

Έτσι, για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή πληρώνετε τέλη κυκλοφορίας για 2 μήνες.

Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών, καταβάλλονται τα 4/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Για τους 3 μήνες θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν σε 4 μήνες.

Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του έτους (31.12.2019), καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους συν 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν. Δηλαδή καταβάλλεται η αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.

Λανθασμένα στοιχεία στο αφορολόγητο.

Μας ενημέρωσαν ότι οι τράπεζες συμπεριλαμβάνουν στο αφορολόγητο και ποσά που ο ίδιος φορολογούμενος μεταφέρει χρησιμοποιώντας τους δικούς του λογαριασμούς.

Για να γίνει κατανοητό αναφέρουμε το εξής : Φορολογούμενος μεταφέρει από την τράπεζα Χ στην τράπεζα Ψ το ποσό των 3.000  €, και αυτό έστω έγινε 2 φορές στο 2018. Η τράπεζα Χ συνυπολογίζει το ποσό των 6.000 €  για  το 2018 στο αφορολόγητο που έπρεπε να κτίσει ο συγκεκριμένος φορολογούμενος.

Είπαμε φακέλωμα παντού για όλες τις συναλλαγές αλλά αυτό παρα πάει και εκεί στο Υπουργείο ίσως θα πρέπει να το εξετάσουν , γιατί εκτός του ότι δημιουργούνται στρεβλώσεις , υπάρχουν και άλλα προβλήματα.

Απόστολος Αλωνιάτης

Οικονομολόγος - φοροτεχνικός, Α' Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών (Ι.Ο.ΦΟ.Μ), Σύμβουλος Διοίκησης της PROSVASIS AEBE και συγγραφέας.


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Finance & Markets Voice, την  Μ.Τετάρτη 24 Απριλίου 2019.




Δεν υπάρχουν σχόλια: