Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Φορολογική επιβάρυνση από τη χρήση εταιρικού Ι.Χ. Ποιοι μισθωτοί και στελέχη επιχειρήσεων θα επωμιστούν φορολογητέο εισόδημα ως παροχή σε είδος

Φορολογική επιβάρυνση από τη χρήση εταιρικού Ι.Χ.

Ποιοι μισθωτοί και στελέχη επιχειρήσεων θα επωμιστούν φορολογητέο εισόδημα ως παροχή σε είδος
Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019 17:18
 
UPD:17:18
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
A- A A+
Από την έντυπη έκδοση 
Του Γιώργου Παλαιτσάκη
gpal@naftemporiki.gr 
Με επιπλέον φορολογητέο εισόδημα σε... είδος θα χρεωθούν και φέτος, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2018, χιλιάδες μισθωτοί εργαζόμενοι, αλλά και διευθυντικά στελέχη και μέτοχοι σε επιχειρήσεις μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιούν εταιρικά αυτοκίνητα που τους παραχωρούν οι εργοδότες τους για να τους διευκολύνουν στην εκτέλεση της εργασίας τους ή ακόμη και για να τα εκμεταλλεύονται για τις προσωπικές τους ανάγκες.
Εξαίρεση από αυτή την επαχθή ρύθμιση ισχύει για τους βουλευτές, οι οποίοι δικαιούνται δωρεάν αυτοκίνητα από τη Βουλή, χωρίς τα οχήματα αυτά να θεωρούνται γι’ αυτούς ως φορολογητέες παροχές σε είδος.
Σύμφωνα με διάταξη που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τη Βουλή και ισχύει και φέτος (για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2018):
1) Εφόσον το ποσό της λιανικής τιμής προ φόρων (ΛΤΠΦ) ενός εταιρικού αυτοκινήτου, το οποίο παραχωρείται δωρεάν για χρήση σε εργαζόμενο ή μέτοχο ή εταίρο μιας επιχείρησης, είναι μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ ή εφόσον το όχημα, ανεξαρτήτως ύψους ΛΤΠΦ, δεν χρησιμοποιείται για επαγγελματικούς σκοπούς, τότε επί του ποσού της ΛΤΠΦ υπολογίζεται, με τη χρήση ποσοστιαίου συντελεστή, η αξία της παροχής του αυτοκινήτου στον εργαζόμενο, ώστε αυτή να θεωρηθεί ως εισόδημα από μισθωτή εργασία και να φορολογηθεί αθροιστικά, μαζί με τις χρηματικές απολαβές του από την επιχείρηση, βάσει συντελεστών φόρου κλιμακούμενων από 22% έως 45%.
2) Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος από μια επιχείρηση σε εργαζόμενο ή εταίρο ή μέτοχο αυτής, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα εντός του φορολογικού έτους, υπολογίζεται ως ποσοστό της Λιανικής Τιμής Προ Φόρων (ΛΤΠΦ) του οχήματος ως εξής: 
α) για ΛΤΠΦ από 0 έως 12.000 ευρώ ως ποσοστό 4% της ΛΤΠΦ,
β) για ΛΤΠΦ από 12.001 έως 17.000 ευρώ ως ποσοστό 7% της ΛΤΠΦ,
γ) για ΛΤΠΦ από 17.001 έως 20.000 ευρώ ως ποσοστό 14% της ΛΤΠΦ,
δ) για ΛΤΠΦ από 20.001 έως 25.000 ευρώ ως ποσοστό 18% της ΛΤΠΦ,
ε) για ΛΤΠΦ πλέον των 25.001 ευρώ ως ποσοστό 22% της ΛΤΠΦ.
Η αξία της παραχώρησης ενός οχήματος υπολογίζεται ως ποσοστό στο σύνολο της ΛΤΠΦ και όχι κλιμακωτά. Π.χ. σε αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ 15.000 ευρώ η αξία της φορολογητέας παροχής σε είδος υπολογίζεται με ποσοστό 7% επί ολόκληρου του ποσού των 15.000 ευρώ και ανέρχεται σε 1.050 ευρώ. Επίσης, σε περίπτωση χρήσης εταιρικού οχήματος για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους (νέα πρόσληψη, αποχώρηση εργαζόμενου κτλ.), η αξία της παροχής υπολογίζεται αναλογικά με το χρονικό διάστημα (μήνες) χρησιμοποίησής της. Η διάρκεια χρήσης εταιρικού οχήματος από εργαζόμενο για διάστημα άνω των 15 ημερολογιακών ημερών λογίζεται ως μήνας.
3) Η αξία της παραχώρησης του οχήματος μειώνεται βάσει παλαιότητας ως εξής:
i) 0-2 έτη καμία μείωση
ii) 3-5 έτη μείωση 10%.
iii) 6-9 έτη μείωση 25%.
iv) Από 10 έτη και μετά μείωση 50%. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: