Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Υπολογίστε μόνοι σας τη δόση για τη ρύθμιση χρεών στην εφορία

Υπολογίστε μόνοι σας τη δόση για τη ρύθμιση χρεών στην εφορία

Το βασικό σενάριο της ρύθμισης - Πώς θα διαμορφώνεται η μηνιαία δόση ανάλογα με το εισόδημα - Το νέο εργαλείο του fpress.gr

Υπολογίστε μόνοι σας τη δόση για τη ρύθμιση χρεών στην εφορία
Θέμα λίγων 24ωρων είναι πλέον η κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε ένα σχέδιο ρύθμισης το οποίο συνδέει τον τελικό αριθμό των δόσεων με το ετήσιο ατομικό εισόδημα. Το fpress.gr παρουσιάζει το εργαλείο υπολογισμού με βάση το σενάριο που είναι διαθέσιμο αυτή τη στιγμή. Κάντε τους υπολογισμούς σας για να καταλήξετε σε μια πρώτη εικόνα. Με το που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, το fpress.gr θα κάνει αμέσως τις προσαρμογές με βάση το τελικό σχέδιο ώστε να έχετε και εσείς την τελική εικόνα. 
Οι μαθηματικές πράξεις που απαιτούνται για να καταλήξει κάποιος στο τελικό ποσό που θα πληρώνει κάθε μήνα είναι αρκετές και περίπλοκες καθώς γίνονται τα ακόλουθα βήματα:
1. Με βάση το ατομικό φορολογητέο εισόδημα (χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα τεκμήρια) υπολογίζεται ένα μέγιστο ποσό που μπορεί να καταβάλλεται κάθε χρόνο στην εφορία. Αυτό το ποσό διαιρείται δια του 12 ώστε να προκύπτει μια πρώτη εικόνα για τη μηνιαία δόση
2. Επειδή από το πρώτο στάδιο μπορεί να προκύπτει πολύ μικρό ποσό δόσης, μπαίνει το κριτήριο ότι κάθε μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 ευρώ.
3. Ακόμη και έτσι, κάποιος που μπορεί να έχει πολύ μεγάλα χρέη, μπορεί να χρειάζεται ακόμη και... χιλιάδες δόσεις με βάση το ποσό που προκύπτει. Έτσι, μπαίνει ανώτατος αριθμός δόσεων που είναι οι 120 (ή 10 χρόνια). Αντίστοιχα μπαίνει και ελάχιστος αριθμός δόσεων που είναι οι 18 (ώστε να υπάρχει κίνητρο συμμετοχής σε αυτή τη ρύθμιση και όχι στην πάγια που προβλέπει 12 δόσεις. Στην περίπτωση που θα ισχύσει ο ελάχιστος αριθμός των 18 δόσεων, είναι πιθανό να πέσει το ποσό της μηνιαίας δόσης και κάτω από τα 20 ευρώ. Ωστόσο, αυτό θα φανεί στην πράξη
4. Τελευταίο στοιχείο είναι το επιτόκιο. Αν το ποσό του χρέους ξεπερνάει τα 3000 ευρώ, θα υπάρχει επιτόκιο 5%. Αν το ποσό είναι κάτω των 3000 ευρώ, το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.
Ένα βασικό στοιχείο της ρύθμισης είναι ότι θα διαγράφονται οι προσαυξήσεις. Προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η τελική "φόρμουλα" υπολογισμού της διαγραφής. Ωστόσο τα ποσοστά κουρέματος θα φτάνουν ακόμη και στο 85% (όσο περισσότερες οι δόσεις τόσο μικρότερο το ποσοστό κουρέματος). Εσείς στο πεδίο του χρέους θα βάλετε το ποσό που εκτιμάτε ότι θα κληθείτε να πληρώσετε μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων.
Με βάση αυτές τις παραδοχές, ιδού το εργαλείο υπολογισμού της μηνιαίας δόσης για τη ρύθμιση των οφειλών στην εφορία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να συμπληρώσετε το ατομικό εισόδημα και το ποσό του χρέους που θέλετε να τακτοποιήσετε:

Δεν υπάρχουν σχόλια: