Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Οι κρίσιμες συμβουλές για τη δήλωση

Οι κρίσιμες συμβουλές για τη δήλωση

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Οι  κρίσιμες συμβουλές για τη δήλωση
Του Σπύρου Δημητρέλη
Κρίσιμες συμβουλές για την ορθή συμπλήρωση της φετινής φορολογικής δήλωσης περιλαμβάνει αναλυτικός οδηγός που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Οι συμβουλές στοχεύουν στο να αποτρέψουν τους φορολογούμενους από το να κάνουν λάθη στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης τα οποία πρόκειται να τους κοστίσουν σε χρήμα αλλά και σε χρόνο.
Οι κυριότερες συμβουλές είναι οι εξής:
-Η υποβολή δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους είναι μια απλή διαδικασία καθώς πολλά πεδία της δήλωσης είναι ήδη προσυμπληρωμένα και εσείς θα πρέπει είτε απλά να ελέγξετε την ορθότητά τους (π.χ. αμοιβές από μισθούς και συντάξεις), είτε να τα ελέγξετε και στη συνέχεια να τα καταχωρίσετε στη δήλωση (π.χ. τόκοι καταθέσεων).
-Τη δήλωση θα πρέπει να υποβάλετε μόνο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Α.Α.Δ.Ε. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχετε αποκτήσει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet, διαφορετικά μπορείτε να την υποβάλλετε μέσω εξουσιοδοτημένου λογιστή.
-Εάν είστε έγγαμοι μπορείτε να υποβάλετε:
*κοινή δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος με τον/τη σύζυγό σας. Σε αυτή την περίπτωση υπόχρεος για την υποβολή της δήλωσης είναι ο σύζυγος.
*χωριστή Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος, εφόσον το είχατε δηλώσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019 μέσω της ειδικής εφαρμογής: Γνωστοποίηση χωριστής δήλωσης στον διαδικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.
Είναι χρήσιμο να γνωρίζετε:
Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης μπορούν αν επιθυμούν να υποβάλλουν κοινή δήλωση, αρκεί να το έχουν δηλώσει στο Τμήμα Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης στη Δ.Ο.Υ. τους, όπου και ορίζουν τον υπόχρεο υποβολής της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος.
Θα πρέπει να δηλώσετε όλα τα εισοδήματά σας, ανεξάρτητα αν αυτά δεν φορολογούνται ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο, στον πίνακα 6. "Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος", όπως:
-πώληση περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.
-δάνεια
-δωρεές
-εφάπαξ συνταξιοδότησης
-επίδομα ανεργίας
-επίδομα παιδιού
-κοινωνικό μέρισμα κ.λπ.
Μην παραλείψετε:
να συμπληρώσετε και τον φόρο που παρακρατείται κατά περίπτωση.
Δώστε προσοχή:
σε περιπτώσεις που υπάρχει αναδυόμενο παράθυρο με περαιτέρω διευκρινήσεις για την πηγή απόκτησης του σχετικού εισοδήματος (όπως για παράδειγμα στην περίπτωση 17, χρηματικά ποσά που αποκτήσατε από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές, κ.λπ.)
Στον ίδιο πίνακα θα δηλώσετε και το ενοίκιο που πληρώσατε για κατοικία της οικογένειάς σας, καθώς και αν είστε φιλοξενούμενος ή διαμένετε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία
Θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 12 του πίνακα 6. "Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος".
Εάν είστε φιλοξενούμενος ή κατοικείτε σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία θα πρέπει να συμπληρώσετε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη και την ένδειξη της φιλοξενίας.
 
Μάθετε ότι:
Η φιλοξενία θα πρέπει να δηλωθεί από τον φορολογούμενο που την παρέχει, καθώς και από τον φορολογούμενο που φιλοξενείται.
Αν είστε έγγαμος και με αίτημά σας υποβάλετε χωριστή δήλωση, προσέξτε αν δεν έχετε κανένα εμπράγματο δικαίωμα στην κύρια κατοικία σας είτε είναι ιδιόκτητη, μισθωμένη ή δωρεάν παραχωρημένη, πρέπει να συμπληρώσετε τον Α.Φ.Μ. του συζύγου σας, καθώς και τον σχετικό κωδικό που αφορά στη φιλοξενία επιλέγοντας κατά την ηλεκτρονική υποβολή την ένδειξη που έχει προστεθεί "συνοίκηση με σύζυγο".
Εάν πληρώσατε ενοίκιο για κατοικία των παιδιών σας που σπουδάζουν:
Καταχωρίστε τα στοιχεία του ιδιοκτήτη καθώς και το μίσθωμα που καταβάλατε στην περίπτωση 13 του πίνακα 6. "Πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία εισοδήματος".
Διαβάστε ακόμη:

Οι κρίσιμες προθεσμίες και απαντήσεις για το Ε9

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Οι κρίσιμες προθεσμίες και απαντήσεις για το Ε9
Του Σπύρου Δημητρέλη
Σημαντικές αλλαγές έφερε το υπουργείο Οικονομικών στη δήλωση ακινήτων Ε9. Με τροπολογία που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή προβλέπεται παραγραφή προστίμων για τους φορολογούμενους που έχουν στο παρελθόν υποβάλλει εκπρόθεσμα Ε9 αλλά και αλλαγή στην προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.
Ειδικότερα:
- Στις περιπτώσεις που ένας ιδιοκτήτης κάνει διόρθωση στο Ε9 των στοιχείων ενός ακινήτου σε πολλαπλά έτη τότε οφείλει μόνο ένα πρόστιμο. Είχαν καταγραφεί στις εφορίες κρούσματα όπου επιβάλλονταν πολλαπλά πρόστιμα για τη διόρθωση του ίδιου ακινήτου σε πολλαπλά έτη.
- Οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τροποποιητικά και διορθωτικά Ε9 για τα έτη από το 2014 και μετά χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου προστίμου των 100 ευρώ. Η υποβολή των τροποποιητικών και διορθωτικών Ε9 πρέπει να γίνει μέχρι τη δημοσίευση της σχετικής τροπολογίας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
- Δεν επιβάλλονται πρόστιμα για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων Ε9 που αφορούν ακίνητα σε περιοχές στις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί κτηματολογική ανάρτηση.
- Διαγράφονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών ή διορθωτικών Ε9 τα οποία δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί.
- Θεσπίζεται νέα μόνιμη προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων Ε9 με την οποία δηλώνονται αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων. Η προηγούμενη προθεσμία ήταν έως 30 ημέρες από την ημερομηνία της υποβολής (π.χ. τη σύνταξη του συμβολαίου) ενώ η νέα προθεσμία είναι έως τις 31 Μαΐου του επόμενου έτους από το έτος της μεταβολής.
Κυριότερες ερωτήσεις - απαντήσεις
1. Ποιοι είναι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9);
Υποχρέωση για υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων έχει:
- Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει ακίνητα ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων στην Ελλάδα, καθώς και εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα αποκλειστικής χρήσης θέσης στάθμευσης, βοηθητικού χώρου και κολυμβητικής δεξαμενής, που βρίσκονται σε κοινόκτητο τμήμα του ακινήτου και αποτελούν παρακολούθημα εμπραγμάτων δικαιωμάτων.

- Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα που έχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά του τα οποία είχαν περιληφθεί σε δηλώσεις στοιχείων ακινήτων τα προηγούμενα έτη.

- Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή κάθε είδους νομική οντότητα, όταν νέμονται ακίνητα χωρίς τη συναίνεση φορέα της Γενικής Κυβέρνησης.


2. Από πότε αναγράφονται τα ακίνητα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων;

Τα ακίνητα ή τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, ανεξάρτητα από τη μεταγραφή τους, αναγράφονται στην οικεία δήλωση, από:
- τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία σύνταξης του οριστικού συμβολαίου κτήσης,
- τον κύριο του ακινήτου, από την ημερομηνία τελεσιδικίας της δικαστικής απόφασης καταδίκης σε δήλωση βουλήσεως ή της δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται δικαίωμα κυριότητας ή άλλο εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο από οποιαδήποτε αιτία,
- τον υπερθεματιστή, από την ημερομηνία σύνταξης της κατακυρωτικής έκθεσης, σε περιπτώσεις πλειστηριασμού,
- τους κληρονόμους ακίνητης περιουσίας και συγκεκριμένα:
- από τους εκ διαθήκης κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους,
- από τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους κατά το ποσοστό τους, εφόσον δεν έχει δημοσιευθεί διαθήκη μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους,
- από όσους έχουν αποκτήσει ακίνητο με οριστικό συμβόλαιο δωρεάς αιτία θανάτου, εφόσον ο θάνατος επήλθε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του προηγούμενου της δήλωσης έτους,
- τον νομέα επίδικων ακινήτων,
- τον εκ προσυμφώνου αγοραστή ακινήτου στις περιπτώσεις προσυμφώνου με δικαίωμα αυτοσύμβασης, με εξαίρεση τα εργολαβικά προσύμφωνα,
- τους δικαιούχους ακινήτου από το Δημόσιο ή τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας ή Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή Ν.Π.Δ.Δ. που έχουν παραλάβει αυτά χωρίς οριστικά παραχωρητήρια,
- τον υπόχρεο γονέα, για την ακίνητη περιουσία των προστατευόμενων τέκνων του. Τέκνο το οποίο έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος υποβάλει αυτοτελώς δήλωση στοιχείων ακινήτων,
- τον κηδεμόνα, για την ακίνητη περιουσία σχολάζουσας κληρονομιάς, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για όσο διάστημα τη διαχειρίζεται,
- τον εκτελεστή διαθήκης ή τον εκκαθαριστή, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για την κληρονομιαία ακίνητη περιουσία για όσο διάστημα τη διαχειρίζεται και τη διοικεί,
- τον μεσεγγυούχο ακίνητης περιουσίας, για την υπό μεσεγγύηση περιουσία, διαχωρισμένη από την ατομική του περιουσία, για όσο διάστημα διαρκεί η μεσεγγύηση,
- τον κάτοχο ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεσή του.

3. Πότε υποβάλλεται η δήλωση στοιχείων ακινήτων;

Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται έως τις 31 Μαΐου του επόμενου έτους από το έτος σύστασης, απόκτησης και κάθε άλλης μεταβολής στα δικαιώματα του υπόχρεου σε ακίνητο
 
4. Ποια είναι η διαδικασία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων;
Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, στο έτος που προκύπτει υποχρέωση και μόνο ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς του κωδικούς διαδικτυακά μέσω του ΟΠΣ - Περιουσιολογίου ακινήτων.
Ειδικά, υποβάλλονται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. συνοδευόμενες από τα οικεία παραστατικά:
- Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων από όλους τους κληρονόμους του ή από οποιονδήποτε εξ αυτών.
- Οι δηλώσεις των νομικών προσώπων, που έχουν διακόψει τις εργασίες τους.
5. Υποβάλλεται δήλωση κάθε χρόνο;
ΟΧΙ. Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται μία (1) φορά, στο έτος που αποκτάται ακίνητο ή δικαίωμα επ' αυτού, καθώς και όταν υπάρχει μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση. Δεν απαιτείται υποβολή μηδενικής δήλωσης στοιχείων ακινήτων.


6. Ποια ακίνητα γράφονται στον πίνακα 1 και ποια στον πίνακα 2 του εντύπου Ε9;

- Στον πίνακα 1 αναγράφονται όλα τα κτίσματα πoυ βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού καθώς και τα γήπεδα εντός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

- Στον πίνακα 2 αναγράφονται όλα τα γήπεδα-εκτάσεις, που είναι εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: