Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Εισφορά αλληλεγγύης / Απαλλάσσουν τους έχοντες και κατέχοντες

Διόρθωση μεν, εξαιρετικά περιορισμένη δε των αδικιών που περιέχονται στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ ήρθε χθες από το οικονομικό επιτελείο.  Όπως διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2021 και τα εισοδήματα και μερίσματα τα οποία εισπράττονται στη διάρκεια του 2020.
Ωστόσο, και οι συνταξιούχοι, και οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εξακολουθήσουν να την καταβάλλουν, καθώς το ευεργέτημα της εξαίρεσης από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς δεν τους περιλαμβάνει.  Έτσι, έχουμε το ιδιότυπο φαινόμενο να απαλλάσσονται εισοδήματα από περιουσία, αλλά όχι από εργασία.
Πέραν όμως την αδικίας αυτής, το προσωρινό του μέτρου προβάλλει σχεδόν ως βεβαιότητα. Αυτό τεκμαίρεται και από την απάντηση που έδωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2021 και εάν η προσωρινή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του ότι και το 2022 θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, διαχωρίζοντάς την όμως από τη δημοσιονομική χαλαρότητα. Επανέλαβε δε τις κυβερνητικές προθέσεις για μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών όταν κλείσει η παρένθεση της πανδημίας σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Παράδειγμα
Με βάση τη μερική «διόρθωση» του μέτρου, εάν για παράδειγμα ένας συνταξιούχος εισπράττει πέραν της σύνταξής του και ενοίκια, τότε το 2021 θα εξακολουθήσει να καταβάλλει κανονικά την εισφορά αλληλεγγύης για τη σύνταξή του, αλλά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης θα έχει αφαιρεθεί το τμήμα εκείνο της εισφοράς αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στο εισόδημα από ενοίκια.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, για τις μισθωτές αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες απαλλάσσονται το 2021 από την εισφορά αλληλεγγύης, η κατάργηση θα ισχύσει και θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας από τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.  Όσον αφορά δε τις υπόλοιπες κατηγορίες εισοδημάτων, μεταξύ των οποίων κεφάλαιο και υπεραξία κεφαλαίου, η κατάργηση θα ισχύσει επί των εισοδημάτων του 2020, η οποία θα αποτυπωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2021.
Σημείωσε ακόμη ότι φέτος ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων για τα εισοδήματα του 2019 είναι 1,5 δισ. ευρώ, έναντι 3,5 δισ. ευρώ πέρυσι μετά τη μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 24% και τη μείωση ή τον μηδενισμό τής προκαταβολής φόρου. Για τα εξοπλιστικά είπε ότι τα κονδύλια θα καταβληθούν τα επόμενα 5 με 7 έτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: