Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Β.Ε.Α. e-σεμινάριο για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myDATA

Β.Ε.Α.: e-σεμινάριο για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myDATA

Β.Ε.Α.
Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020
Δελτίο Τύπου
e-σεμινάριο για την Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myDATA
Με μεγάλη συμμετοχή επιχειρηματιών και λογιστών, πραγματοποιήθηκε χθες από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, ενημερωτική εκδήλωση – εξ΄ αποστάσεως σεμινάριο, με θέμα την Ηλεκτρονική Διαβίβαση Δεδομένων στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ.
Η ενημερωτική εκδήλωση έλαβε χώρα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και την συμμετοχή της ΠΟΦΕΕ, ενώ προσκεκλημένος κεντρικός ομιλητής, ήταν το εξειδικευμένο στέλεχος της ΑΑΔΕ κ Αντώνης Ντίνος. Τη Διοίκηση του Β.Ε.Α εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος.
Σκοπός του σεμιναρίου, ήταν η ενημέρωση των επιχειρήσεων για την “πλατφόρμα myDATA”, καθώς το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχουν ήδη θέσει το πλαίσιο για την έναρξη της διαβίβασης δεδομένων των συναλλαγών των επιχειρήσεων σε αυτήν.
Επίσης, η δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ ΑΑΔΕ, Επιμελητηρίων, επιχειρήσεων και λογιστών, προκειμένου να ολοκληρωθεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο και χωρίς προβλήματα η «πλατφόρμα», δεδομένου ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ τα δυο πρώτα χρόνια 2020 και 2021 θα είναι χρόνια προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση, μπορεί να γίνει ευκαιρία για τη βελτίωση, την αυτοματοποίηση και την επιτάχυνση μιας σειράς διαδικασιών, που σχετίζονται με την τήρηση των φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ μπορεί να μειώσει την πιθανότητα λαθών και παραλείψεων, αλλά και να βελτιώσει τον εσωτερικό έλεγχο.
Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα θα απαιτήσει μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά των επιχειρήσεων.
Για να μπορέσει να εφαρμοστεί σωστά το μέτρο, θα πρέπει να διασφαλιστούν ορισμένες προϋποθέσεις:
  • να υπάρξει επαρκής χρόνος προσαρμογής, με δεδομένη και τη δυσμενή τρέχουσα συγκυρία. Ενδεχομένως δε, να προβλεφθούν και κάποιες ελαφρύνσεις, ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος της συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις.
  • Η εφαρμογή του μέτρου να συνδυαστεί με την κατάργηση άλλων, παράπλευρων υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες με το νέο καθεστώς δεν θα έχουν πλέον λόγο ύπαρξης ή χρησιμότητα για τις Αρχές. Παράδειγμα, η τήρηση συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών – πελατών.
  • Να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης και καθοδήγησης προς τις επιχειρήσεις, τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και σε αυτό της προσαρμογής.
Ο Αντιπρόεδρος Κώστας Δαμίγος τέλος, μεταφέροντας και την δέσμευση του Προέδρου Παύλου Ραβάνη, δήλωσε ότι το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας, θα βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή αναλαμβάνοντας σχετικές πρωτοβουλίες και θα συνεχίσει παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις για τα Μέλη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: