Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Tα σενάρια για την εισφορά αλληλεγγύης το 2022

 Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σκέψεις να παγώσει καθολικά η εισφορά αλληλεγγύης για το 2022 διατυπώνονται στην κυβέρνηση, με το εγχείρημα ωστόσο, εκτός από το μεγάλο του κόστος (1,2 δισ. ευρώ) να ενδέχεται να δημιουργήσει αντιδράσεις στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς η ρήτρα διαφυγής επιτρέπει μόνο τη λήψη προσωρινών μέτρων τα οποία πρέπει να συνδέονται και με την πανδημική κρίση.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης στα τρέχοντα εισοδήματα αφορά μόνο τον ιδιωτικό τομέα που έχει πληγεί σημαντικά από την καραντίνα της οικονομίας και όχι τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους που δεν έχουν υποστεί τουλάχιστον στις αποδοχές τους καμία μεταβολή.

Δεν αποκλείεται όμως να εγερθούν θέματα αντισυνταγματικότητας, κάτι το οποίο επιθυμεί να αποφύγει η κυβέρνηση και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, ζητώντας την αναστολή του μέτρου και για αυτούς. Χθες κυβερνητικός αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι δημοσιονομικά είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αναστείλει την εισφορά αλληλεγγύης για το σύνολο των φορολογούμενων το 2022 θα το πράξει το 2023. Μάλιστα οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν το φθινόπωρο όταν τα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα έχουν φθάσει σε ένα προχωρημένο σημείο, για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις δημοσιονομικές αντοχές.

Το σίγουρο είναι ότι το 2022 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι θα απαλλαγούν από την εισφορά αλληλεγγύης κάτι άλλωστε που άφησε να εννοηθεί και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στις αποδοχές θα διατηρηθεί και το 2022. Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 σηματοδοτεί επί της ουσίας και την κατάργησή της, καθώς το 2023 θα διεξαχθούν, εκτός απροόπτου, εθνικές εκλογές.   

Αυτοί που θα γλιτώσουν σίγουρα την εισφορά αλληλεγγύης και το επόμενο έτος είναι:

* Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα για τα εισοδήματα που αποκτούν από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν ισχύει για τους φορολογουμένους οι οποίοι τα 2 προηγούμενα έτη πιάστηκαν στην παγίδα των τεκμηρίων. Από τον φετινό Ιανουάριο οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα "βλέπουν" μια έμμεση αύξηση στους μισθούς, εξέλιξη η οποία δεν πρόκειται να αναστραφεί την επόμενη χρονιά. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 2 παιδιά και αποδοχές 1.500 ευρώ, έχει μηνιαία αύξηση περίπου 23 ευρώ, λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου και των ασφαλιστικών του εισφορών.

* Ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι για τα εισοδήματα του 2021 που θα δηλωθούν το 2022, καθώς και οι αγρότες.

* Οσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης που αποκτά εισοδήματα 25.000 ευρώ από ενοίκια θα έχει όφελος ύψους 426 ευρώ από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022.

• Οσοι λαμβάνουν μερίσματα.

Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης που έχει ήδη ανασταλεί αφορά το φορολογικό έτος 2020 για τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου (ενοίκιο, μερίσματα, τόκοι κ.ά.) και το φορολογικό έτος 2021 για τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία, καθώς η τελευταία παρακρατείται εντός του φορολογικού έτους. Επί της ουσίας, για τους μισθωτούς έχει μηδενιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης που διενεργείται στη μισθοδοσία των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020. Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: