Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ Πού διαφωνούν τρόικα - κυβέρνηση


ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ

Πού διαφωνούν τρόικα - κυβέρνηση

Πού διαφωνούν τρόικα - κυβέρνηση
Της Ελευθερίας Αρλαπάνου και της Μαρίας Βουργάνα
Με ένα ανακοινωθέν σήμερα, η τρόικα αναμένεται να δημοσιοποιήσει, επισήμως, την προσωρινή παύση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την αναχώρηση της από την Ελλάδα, διευκρινίζοντας πως θα επιστρέψει στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το κλίμα ήταν καλό στη χθεσινή σύσκεψη και «είμαστε κοντά σε όλα», αλλά παραμένουν εκκρεμότητες σε όλα τα σημεία τριβής με την τρόικα τις τελευταίες μέρες: Το βασικότερο «αγκάθι» εντοπίζεται στο εάν θα γίνει οριστικά αποδεκτό το σχέδιο Μανιτάκη για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, που είναι και το προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο, με την τρόικα να απαιτεί ακριβή προσδιορισμό αριθμού υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν οριστικά από το Δημόσιο, μετά τη 12μηνη περίοδο διαθεσιμότητας.
Παράλληλα επιμένει να παραμείνει και φέτος σε ισχύ το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενώ εκκρεμεί η διευθέτηση τεχνικών ζητημάτων για να οριστικοποιηθεί το σχέδιο της ενιαίας ρύθμισης για οφειλές προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και για τη ρύθμιση των «κόκκινων δανείων». «Θέλουν να κάνουν τις αξιολογήσεις τους, με στοιχεία και αριθμούς και να καταλήξουμε στην επόμενη επίσκεψη τους, έλεγε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Διαθεσιμότητα 
Στην πράξη μένει να αποδειχθεί τις προσεχείς εβδομάδες το εάν θα κάνει τελικά αποδεκτό η τρόικα το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, το οποίο παρέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κύκλοι του οποίου σημείωναν χθες πως δεν τους ζητήθηκε καμία αλλαγή ή περαιτέρω διευκρίνιση. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο συμπεριέλαβε στο σχέδιο του πρόσθετα δεδομένα, για τις εκτιμήσεις οριστικών αποχωρήσεων, μετά την ολοκλήρωση της 12μηνης διαθεσιμότητας. Φέτος πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι, με την τρόικα να επιμένει στην αξιολόγηση των κριτηρίων στα οποία στηρίχθηκε το ελληνικό σχέδιο.
«Χαράτσι» της ΔΕΗ Η τρόικα φέρεται να εμμένει στη θέση της για διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και το 2013, παρά τις έντονες ενστάσεις που διατυπώνουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Στο επίκεντρο του προβληματισμού της τρόικας είναι η ανησυχία να μην επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης εσόδων 3,2 δισ. ευρώ φέτος από τους φόρους στα ακίνητα. Αμφισβητούν την ικανότητα της Αθήνας να στήσει εγκαίρως αποτελεσματικό μηχανισμό είσπραξης του νέου ενιαίου φόρου στα ακίνητα, καθώς στη φάση αυτή δεν επιτρέπονται καθυστερήσεις και αστοχίες αφού πρωταρχικός στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, φέτος.
Άρειος Πάγος 
Χθες και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, δικαστική εισήγηση στον Άρειο Πάγο πρότεινε να κριθεί συνταγματικά ανεκτό το «χαράτσι» της ΔΕΗ, ενόψει του προσωρινού και έκτακτου χαρακτήρα του (για τη διετία 2011-12) και προκειμένου να καλυφθούν σοβαροί δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα της χώρας για το ίδιο ακριβώς διάστημα.
Με την εισήγηση πρακτικά υιοθετούνται αντίστοιχες απόψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που είχε δεχθεί ότι η πολλαπλή φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας δεν παραβίαζε το Σύνταγμα και διεθνείς συμβάσεις, αφού θεσπίστηκε με χρονικό ορίζοντα μίας μόνο 2ετίας και για να εξυπηρετούν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Η αρεοπαγιτική εισήγηση προτείνει να ανατραπεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που είχε κρίνει πριν λίγους μήνες το ΕΕΤΗΔΕ («χαράτσι») αντίθετο στο Σύνταγμα και στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου). Ωστόσο σε κομβικό σημείο αναδεικνύεται η προσωρινότητα του έκτακτου αυτού φορολογικού μέτρου και δικαστικοί κύκλοι του ΣτΕ σημείωναν ότι αν παραταθεί το ΕΕΤΗΔΕ και προσβληθεί στα δικαστήρια, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει πλέον συνταγματικούς σκοπέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: