Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Tα καλά και συμφέροντα | Εφημερίδα των συντακτών

Tα καλά και συμφέροντα | Εφημερίδα των συντακτών


Tα καλά και συμφέροντα

Των Μαρίας Δήμα – Τζώρτζη Ρούσσου

«Οχι» στην αναδρομική περικοπή των συντάξεων από 1ης Αυγούστου 2012 των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια –που αφορούν και τους δικαστές- είπε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ παράλληλα έκρινε ότι δικαιούνται σύνταξη και οι απολυθέντες επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορά την τροποποίηση και βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών κ.λ. διατάξεων, έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τη σχετική διάταξη. Και αυτό γιατί θίγεται «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος».

Παράλληλα, δικαιολογημένη κρίθηκε άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, με την οποία «αυστηροποιούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών – καλλιτεχνών. Εγινε, όμως, η παρατήρηση ότι οι ίδιες διατάξεις, κατά το μέρος που περιορίζουν το ποσό της σύνταξης των συγκεκριμένων συνταξιούχων, που «ήδη λαμβάνουν σύνταξη αναδρομικώς από 1.1.2013, είναι ασύμβατες προς το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, με το οποίο προστατεύεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα ως περιουσιακής φύσεως».

Με θεσμοθέτηση προκαταβολής για τους δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται προχωρά το υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, κατατέθηκε χθες στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τροποποίηση και τη βελτίωση συνταξιοδοτικών, δημοσιονομικών, διοικητικών και λοιπών διατάξεων του Υπουργείου Οικονομικών». Το ποσοστό προκαταβολής ανέρχεται στο 50% του βασικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου ή του βαθμού που έφερε ο υπάλληλος κατά τον χρόνο της αποχώρησής του, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 60% στις περιπτώσεις υπαλλήλου που είναι γονέας τριών τέκνων και άνω ή γονέας τέκνου με αναπηρία ή προστάτης μέλους της οικογενείας με αναπηρία.

Παράλληλα, αυστηροποιείται το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση της σύνταξης του Δημοσίου, ώστε να απαλειφθούν φαινόμενα καθυστέρησης.

Με τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις επεκτείνεται και στους συνταξιούχους του Δημοσίου η περικοπή της σύνταξής τους εφόσον εκείνοι απασχολούνται. Ετσι, στην περίπτωση που συνταξιούχος του Δημοσίου αυτοαπασχολείται και έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του και προκειμένου για στρατιωτικούς το 47ο, θα αναστέλλεται το ποσό της σύνταξής του που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Ωστόσο, κρυφίως επιχειρείται να περάσει και διάταξη ώστε να λαμβάνουν τη σύνταξή τους ακόμη και αν απασχολούνται όσοι απολύθηκαν ή αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα χωρίς υπαιτιότητά τους.





08/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: