Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Φόροι με δόσεις, ΦΠΑ τοις μετρητοίς - oικονομία - ΤΟ ΒΗΜΑ

Φόροι με δόσεις, ΦΠΑ τοις μετρητοίς - oικονομία - ΤΟ ΒΗΜΑ



Φόροι με δόσεις, ΦΠΑ τοις μετρητοίς
Η τρόικα δεν κάνει πίσω στον αριθμό των δόσεων που πρότεινε για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών
Φόροι με δόσεις, ΦΠΑ τοις μετρητοίς
Το υπουργείο Οικονομικών «υπόσχεται» να υπάρξει ανοχή από τις εφορίες τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου ώστε να μη συσσωρευθούν και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ήδη 56 δισ. ευρώ
1
εκτύπωση  

Η άρνηση της τρόικας να δεχθεί μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13% και ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός πολιτών και επιχειρήσεων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους έχουν σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο αναζητεί τρόπους διευκόλυνσης των φορολογουμένων για την πληρωμή των φόρων τους, με απώτερο στόχο την αύξηση των εσόδων.

Ωστόσο η τρόικα αντιδρά σε πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης που έχουν να κάνουν με την αποπληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών σε πολλές δόσεις. Σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα σύστημα που βασίζεται στη λογική «οι πολίτες να πληρώνουν σε πολλές και χαμηλές δόσεις τις υποχρεώσεις τους, ώστε και το κράτος κάποια στιγμή να εισπράξει τα οφειλόμενα και οι φορολογούμενοι να μη βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις ή ακόμη και ποινικές διώξεις».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τρόικα δεν κάνει πίσω στον αριθμό των δόσεων που έχει προτείνει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών είτε αυτές αφορούν ασφαλιστικές εισφορές είτε φόρους εισοδήματος, ΦΠΑ, ακινήτων κτλ. Το σχέδιο που βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εφαρμογή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα περιλαμβάνει ένα μόνιμο καθεστώς αποπληρωμής σε 12 δόσεις κατ' ανώτατο όριο, ενώ θα προβλέπει και μια τελευταία ρύθμιση (μη επαναλαμβανόμενη) 36 μηνιαίων δόσεων, ώστε να περιοριστούν σημαντικά τα δισεκατομμύρια των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία χρόνια στα βιβλία των εφοριών.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας, τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται σε 15 δισ. ευρώ, ενώ από τα 56 δισ. ευρώ που είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη από φόρους εισπράξιμα θεωρούνται τα 18 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας πιέζουν ώστε ο ελάχιστος αριθμός δόσεων αποπληρωμής των χρεών να είναι 18 και ο ανώτατος 60. Η πρόταση αυτή απορρίπτεται από την τρόικα με το σκεπτικό ότι όσο περισσότερες δόσεις προσφέρει το κράτος τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες στο τέλος να εισπραχθεί το ληξιπρόθεσμο ποσό.

Η νέα ρύθμιση για τον ΦΠΑ
Εξάλλου το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη νέα διαδικασία για την πληρωμή του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Η νέα ρύθμιση ΦΠΑ κρύβει παγίδες αλλά και οφέλη για 1.000.000 επιτηδευματίες που ως σήμερα υποχρεούνται με την υποβολή της δήλωσης ΦΠΑ να πληρώσουν τουλάχιστον το 40% του ποσού που προκύπτει από τη χρεωστική περιοδική δήλωση.

Ετσι, σύμφωνα με την πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, ο επαγγελματίας ή η εμπορική επιχείρηση με το που θα υποβάλει χρεωστική δήλωση ΦΠΑ δεν θα υποχρεούται να καταβάλει το 40% του φόρου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά ελάχιστο φόρο 10 ευρώ. Ετσι, με αυτόν τον τρόπο θα υποβάλλεται η δήλωση ανεξάρτητα από το αν θα πληρωθεί ο φόρος και άρα το κράτος θα γνωρίζει τουλάχιστον τι έχει λαμβάνειν.

Στη συνέχεια ο επιτηδευματίας θα έχει 10 ημέρες προθεσμία για να εξοφλήσει το σύνολο του ποσού. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τις δύο επιπλέον δόσεις που αντιστοιχούν στο 60% του χρεωστικού ΦΠΑ που προκύπτει κατά την υποβολή της δήλωσης.

Ο ΦΠΑ που θα παραμένει απλήρωτος μετά τη 10ήμερη προθεσμία, θα επιβαρύνεται με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα μη καταβολής, αντί για 2% που ισχύει σήμερα.

Υπάρχει όμως μία παγίδα. Μετά τη 10ήμερη προθεσμία εξόφλησης ο ΦΠΑ καθίσταται ληξιπρόθεσμος και άρα το κράτος μπορεί να προχωρήσει σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να τον εισπράξει. Ωστόσο όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ δεν θα απειλούνται άμεσα με ποινικές διώξεις. Η ποινική δίωξη θα ασκείται για χρέη άνω των 5.000 ευρώ και αφού έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την ημερομηνία που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών «υπόσχεται» να υπάρξει ανοχή από τις εφορίες τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μέτρου, ώστε να μη συσσωρευθούν και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ήδη 56 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει σήμερα
  • Με βάση τα ισχύοντα, με την υποβολή της δήλωσης προκαταβάλλεται το 40% της συνολικής οφειλής.
  • Το υπόλοιπο 60% πληρώνεται σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
  • Οι δύο δόσεις επιβαρύνονται με προσαύξηση 2%.
  • Για μη υποβολή δήλωσης, προσαύξηση 3,5%.
  • Δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφληση σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι αλλαγές στις διατάξεις για τον ΦΠΑ είναι προς όφελος της καλύτερης λειτουργίας της διαδικασίας υποβολής, χωρίς να επιβαρύνουν τον συνεπή φορολογούμενο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: