Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Το μαύρο σύννεφο του αποπληθωρισμού | Εφημερίδα των συντακτών

Το μαύρο σύννεφο του αποπληθωρισμού | Εφημερίδα των συντακτών


Το μαύρο σύννεφο του αποπληθωρισμού

Πάτο έπιασε ο πληθωρισμός πέφτοντας στο 0,1% τον Φεβρουάριο –το χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μισού αιώνα. Το μαύρο σύννεφο του αποπληθωρισμού πλανάται πάνω από την Ελλάδα, με ορατό τον κίνδυνο της μείωσης του όγκου του χρήματος και του ξεπουλήματος, καθώς κάθε είδους επένδυση αποτιμάται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,1% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2012 που είχε αυξηθεί 2,1%, ενώ μειώθηκε 1,6% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, Ιανουάριο.

Ο μέσος δείκτης στο δωδεκάμηνο Μαρτίου 2012 – Φεβρουαρίου 2013 αυξήθηκε 1,2% σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο Μαρτίου 2011 – Φεβρουαρίου 2012 που είχε αυξηθεί 2,9%.

Η πορεία του τιμάριθμου, απόρροια της οικονομικής κρίσης, μάλλον πονοκεφαλιάζει την κυβέρνηση. Η Ιαπωνία από τη δεκαετία του ’80 προσπαθεί να τινάξει από πάνω της τον αποπληθωρισμό και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να έχει καταστεί εφικτό.

Ο αποπληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος βραχνάς των οικονομιών και λειτουργεί ακριβώς αντίστροφα από τον πληθωρισμό. Μπορεί η περιορισμένη ζήτηση να οδηγεί σε μείωση των τιμών, αλλά το πλεόνασμα της παραγωγής λειτουργεί ως βόμβα. Οσο δε εύκολα πέφτουν οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, τόσο δύσκολα μειώνονται των υπόλοιπων αγαθών.

Το ανησυχητικό είναι η μείωση του όγκου του χρήματος και των πιστώσεων σε σχέση με τα διαθέσιμα αγαθά. Και το χειρότερο, σε αυτή τη συγκυρία, για την κυβέρνηση είναι ότι επηρεάζει τις τιμές σε ακίνητα, μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και γενικώς κάθε είδους επένδυση. Για αυτό άλλωστε και έχουν αρχίσει να μας προτιμούν οι ξένοι επενδυτές…

Ελ.Κ.
10/03/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: