Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Οι αριθμοί για το πετρέλαιο "καίνε" τον Στουρνάρα


Του: Στέφανου Κυρίτση
Ημ.δημοσίευσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013


Ούτε ένα οικονομικό επιχείρημα δεν είχε να αντιπαρατάξει χθες στη Βουλή ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας για να βάλει στη θέση τους τους… τυχάρπαστους των δελτίων ειδήσεων που τον κατηγορούν ότι εμμένει σε μια λανθασμένη πολιτική όσον αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το πρώτο ατράνταχτο επιχείρημά του ήταν ότι το κράτος δίνει λεφτά για επίδομα και οι δικαιούχοι δεν πάνε να το εισπράξουν (σ.σ.: ανέφερε ότι για το 2012 είχαν προϋπολογιστεί 60 εκατ. ευρώ και τελικώς καταβλήθηκαν… οκτώ, υπονοώντας ότι οι Ελληνες είναι ηλίθιοι και δεν εισπράττουν ούτε αυτά που δικαιούνται). Και το δεύτερο, ότι το κράτος έχει αυξήσει τα φορολογικά του έσοδα κατά 80 εκατ. ευρώ από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης παρά τη μείωση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης κατά 63% σε σχέση με τους αντίστοιχους χειμερινούς μήνες της σεζόν 2012-2013.

Ομως ο λάτρης των αριθμών υπουργός Οικονομικών διαψεύδεται από τους ίδιους τους αριθμούς. Τα στοιχεία που ακολουθούν προέρχονται από το επίσημο δελτίο του υπουργείου Οικονομικών για τον μήνα Ιανουάριο, ενώ αντίστοιχη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η εικόνα και από τα στοιχεία του Φεβρουαρίου:

1.Ο ΦΠΑ στα καύσιμα απέδωσε 197 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2013 έναντι 253 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2012. Μέσα σε μόλις έναν μήνα χάθηκαν 56 εκατ. ευρώ. Και, φυσικά, δεν επιτεύχθηκε ο στόχος που είχε τεθεί για εισπράξεις 226 εκατ. ευρώ. Αποτελεί αυτό «τρύπα» στα έσοδα εξαιτίας της κατάρρευσης των πωλήσεων, κυρίως στο πετρέλαιο θέρμανσης; Γιατί δεν αναφέρεται ο υπουργός Οικονομικών στον ΦΠΑ και επιμένει να επικεντρώνεται στον φόρο κατανάλωσης;

2. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης απέδωσε τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί (353 εκατ. ευρώ έναντι 349 εκατ. ευρώ που ήταν ο στόχος), αλλά για να συμβεί αυτό έχει αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης από τα 60 ευρώ στα 1.000 λίτρα, στα 330 ευρώ στα 1.000 λίτρα. Δηλαδή, πενταπλασιάσαμε έναν φόρο και παγώσαμε όλη τη χώρα για να εισπράξουμε ακριβώς τα ίδια;

3.Υποτίθεται ότι η εξίσωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης έγινε για να παταχτεί το λαθρεμπόριο. Πώς γινόταν αυτό; Με αποχρωματισμούς οι λαθρέμποροι αγόραζαν φθηνό πετρέλαιο θέρμανσης και το χρησιμοποιούσαν σε φορτηγά και λεωφορεία ως πετρέλαιο κίνησης, κερδίζοντας τη διαφορά του φόρου. Αν υποτεθεί ότι το λαθρεμπόριο ήταν τόσο εκτεταμένο όσο ισχυριζόταν το υπουργείο Οικονομικών, δεν θα έπρεπε στα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών να εμφανιστεί αύξηση στις πωλήσεις του πετρελαίου κίνησης; Το αντίθετο συνέβη, παρά τη μείωση της τιμής, κάτι που ο ίδιος ο κ. Στουρνάρας παραδέχτηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega προ ημερών.

4.Το 2013, έχει προϋπολογιστεί στο σκέλος των δαπανών ότι θα καταβληθούν 270
εκατ. ευρώ για το επίδομα θέρμανσης. Από αυτά έχουν πληρωθεί τον Ιανουάριο μόλις 15 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, εμφανίζεται αντίστοιχη εικόνα με αυτήν που περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών για το 2012. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;

Πρώτον, διότι το κράτος δεν πληρώνει στην ώρα του το επίδομα. Δεκάδες καταγγελίες γίνονται καθημερινά από «τολμηρούς» πολίτες οι οποίοι περιμένουν πάνω από 20 ημέρες για να εισπράξουν την επιστροφή φόρου. Δεύτερον, διότι οι προϋπολογισμοί του κ. Στουρνάρα έγιναν με βάση τις πωλήσεις που νόμιζε το υπουργείο Οικονομικών ότι θα πραγματοποιηθούν. Επεσε κατά 70% η κατανάλωση, έπεσε, λογικά, και η επιστροφή φόρου. Ενας τρίτος λόγος είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών επέλεξε ως μέθοδο επιστροφής του φόρου το Διαδίκτυο. Μια πρωτόγνωρη και περίπλοκη διαδικασία που προκάλεσε προβλήματα σε χιλιάδες πολίτες, γεγονός που ανάγκασε τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων να στείλει επιστολές υπενθύμισης στους δικαιούχους της επιστροφής φόρου.

-------------------------------------------------------
ΟΙ ΤΥΧΑΡΠΑΣΤΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΛΑΓΝΟΣ
Του Λευτέρη Γαλανού


Με… νούμερα και όχι με τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το θέμα των επιπτώσεων της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, συνεπικουρούμενος από τον Μ. Βορίδη, έκανε λόγο για «έξαρση λαϊκισμού» από όσους επιχειρούν να συνδέσουν τους θανάτους των δύο φοιτητών από μαγκάλι στη Λάρισα με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου.

Το θέμα ανέδειξε σε επιτροπή της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Ν. Μαριάς, λέγοντας: «Σας είχαμε πει ότι θα παγώσει η Ελλάδα με αυτό που κάνατε με τον φόρο πετρελαίου». Ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι ζήλεψε «τη δόξα διάφορων τυχάρπαστων που βγαίνουν στα κανάλια». «Εσείς είστε τυχάρπαστος» τον διέκοψε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. «Πρόκειται» συνέχισε ο υπουργός «για έξαρση λαϊκισμού να συνδέει ο κ. Μαριάς τον θάνατο από το μαγκάλι δύο νέων παιδιών με τον φόρο για το πετρέλαιο. Είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο και επικίνδυνο». Επικαλέστηκε, μάλιστα, τα δημοσιονομικά στοιχεία για να υποστηρίξει πως πρόκειται για «έναν φόρο αρκετά αποτελεσματικό». Η πολιτική κόντρα συνεχίστηκε με την παρέμβαση του Μ. Βορίδη, ο οποίος τόνισε πως «δεν μπορεί κανείς να λέει ό,τι θέλει και να στήνει πολιτικές καριέρες πάνω σε ανθρώπινες δυστυχίες». Αναρωτήθηκε μάλιστα: «Τι θέλει να μας πει ο κ. Μαριάς; Οτι όλα τα μαγκάλια οδηγούν σε θανάτους;»
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: