Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2013 09:20
Είναι ανίκανοι να εφαρμόσουν έναν δίκαιο φόρο στα ακίνητα
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ανίκανη η κυβέρνηση να επιβάλλει έναν δίκαιο φόρο κατοχής στα ακίνητα, αδίστακτη η τρόικα, δεν ήθελε και πολύ. Η «σολομώντεια» λύση που έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κάνει λόγο για επιβολή του «τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών» και για τρίτο χρόνο.
Φαίνεται ότι κάποιοι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε νόμιμο το χαράτσι της ΔΕΗ μόνο για δύο χρόνια. Το μόνο που σκέφτονται είναι πόσα χρήματα θα μπουν στο ταμείο του κράτους. Κι ας προέρχονται αυτά τα χρήματα από τον ποιο άδικο φόρο που επιβλήθηκε ποτέ στην ιστορία του κράτους. Να μου πεις, τι να περιμένεις από την τρόικα. Όταν ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βγαίνει δημόσια και δηλώνει ότι το χαράτσι της ΔΕΗ βοήθησε πάρα πολύ στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού. Καλύτερη συμπεριφορά θα έχουν οι ξένοι;
Η επιβολή για τρίτο χρόνο του τέλους της ΔΕΗ, έχει ασύλληπτες συνέπειες για τα φτωχά νοικοκυριά. Είναι ένας φόρος που δεν διακρίνει ούτε αν ο ιδιοκτήτης έχει μικρή περιουσία ή μεγάλη, ούτε αν το σπίτι που φορολογείται είναι η μοναδική κατοικία ή όχι, ούτε αν βρίσκεται στη Φιλοθέη ή στο Πέραμα. Μοναδικό κριτήριο είναι η επιφάνεια (ούτε καν ο όροφος) με αποτέλεσμα να έχουν προκύψει εκτρώματα: για ημιυπόγεια διαμερίσματα στον Άγιο Παντελεήμονα που δεν «πιάνουν» ούτε 20.000 ευρώ αν πουληθούν, οι ιδιοκτήτες τους έχουν επιβαρυνθεί και 500 και 600 ευρώ τον χρόνο. Μικροιδιοκτήτες επιβαρύνονται με τεράστια ποσά για το μοναδικό τους σπίτι. Και μπορεί, ύστερα από τις δικαστικές αποφάσεις, να μην τίθεται θέμα διακοπής της ηλεκτροδότησης, ωστόσο, ο φορολογούμενος δεν έχει περιθώρια να μην πληρώσει. Το χαράτσι μεταφέρεται από τη ΔΕΗ στην εφορία, καθίσταται ληξιπρόθεσμο και ενεργοποιούνται οι ποινές που προβλέπει ο κώδικας είσπραξης δημοσίων εσόδων. Δηλαδή, κατασχέσεις μισθών, συντάξεων καταθέσεων κλπ.
Υποτίθεται ότι το χαράτσι της ΔΕΗ επιβλήθηκε πριν από δύο χρόνια ως έκτακτη λύση γιατί δεν μπορούσαν να εισπραχθούν οι κανονικοί φόροι στην ακίνητη περιουσία (ΦΑΠ και ΕΤΑΚ). Έχουν περάσει 18 μήνες από αυτή την απίστευτη δήλωση Βενιζέλου ότι οι Έλληνες θα κληθούν να πληρώσουν ένα μικρό (!) ασφάλιστρο για την περιουσία τους η οποία (αν βγούμε από το ευρώ εννοούσε τότε) θα έχανε την αξία της.
Τι έχει αλλάξει σε σχέση με τότε; Απολύτως τίποτα είναι η απάντηση. Δυστυχώς. Επί μήνες συνεδριάζει μια διακομματική επιτροπή για το πώς θα πρέπει να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα (δηλαδή ένας φόρος ο οποίος θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ αλλά και το ΦΑΠ) και ακόμη δεν έχουν καταλήξει. Όμως, αυτή η επιτροπή, ασχολείται με το εύκολο. Δηλαδή με το πώς θα υπολογιστεί ο φόρος. Το δύσκολο είναι αλλού. Σε ποια ακίνητα θα υπολογιστεί ο φόρος; Όσο απίστευτο και αν φαίνεται, ο φορολογικός μηχανισμός αυτή τη στιγμή, έχει εικόνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων μέχρι την 1/1/2009. Έκτοτε πρακτικά έχει χαθεί η …μπάλα.
Κορυφαία παραδοχή ανικανότητας αποτελεί το απόσπασμα της εισηγητικής έκθεσης που πρόσφατα κατατέθηκε στη Βουλή για να συνοδέψει το νομοσχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι έγινε λαθροχειρία στην βάση δεδομένων με τα ακίνητα (από ποιους και πόσους κανείς δεν ξέρει). Και η λαθροχειρία έγινε διότι επετράπη και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας, να σβήνει και να γράφει ελεύθερα ακίνητα από τη μερίδα του χωρίς να χρειάζεται να αποδείξει αν πούλησε, αν αγόρασε, αν έχτισε ή αν γκρέμισε. Και όχι μόνο αυτό. Ιδέα δεν έχουν στο υπουργείο Οικονομικών για το ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων και των αγροτεμαχίων. Επειδή τόσα χρόνια τα αγροτεμάχια απαλλάσσονταν της φορολογίας, ουδείς ασχολήθηκε να φτιάξει μια βάση δεδομένων. Ακόμη όμως και όταν ξεκινήσαμε να συζητάμε για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, πάλι κανείς δεν ασχολήθηκε.
Ποιο είναι λοιπόν το δια’ ταύτα; Μέσα στο 2013, πρέπει να εισπράξει το κράτος 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τα ακίνητα. Για να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, εκτός από την ψήφιση του νόμου (κάτι που προϋποθέτει συμφωνία τουλάχιστον των τριών κομμάτων) πρέπει να γίνει καταγραφή των αγροτεμαχίων και διόρθωση της βάσης δεδομένων με τα κτίσματα. Αυτό αποκλείεται να συμβεί πριν από το φθινόπωρο. Τι λέει λοιπόν η τρόικα; Φάτε πάλι το χαράτσι στο κεφάλι και ξανασυζητάμε το 2014. Αλίμονο στους μικροιδιοκτήτες. Περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες οι οποίοι αν και έχουν ακίνητα αξίας κάτω των 50.000 ευρώ, πληρώνουν κατοστάρικα στη ΔΕΗ για τα ισόγεια και τα ημιυπόγεια. Οι φτωχοί θα έπρεπε να παρακαλάνε να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα για να γλιτώσουν από την επιβάρυνση.
Μην ξεχάσουμε αν τελικώς επιβεβαιωθεί η είδηση και παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο το χαράτσι να τα ρίξουμε πάλι στην τρόικα αθωώνοντας τους πραγματικούς ενόχους του οικονομικού επιτελείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου