Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Μεταμεσονύκτια «σφαλιάρα» για ρυθμίσεις, μειώσεις φόρων και τέλος ακινήτων


Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μεταμεσονύκτια «σφαλιάρα» για ρυθμίσεις, μειώσεις φόρων και τέλος ακινήτων
Ύστερα από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση ωρών με την τρόικα, ο… καπνός που βγήκε από το υπουργείο Οικονομικών ήταν «κατράμι». Η ελληνική πλευρά, δια κορυφαίου στελέχους του υπουργείου, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτό που θέλει η ελληνική πλευρά και αυτό που αποδέχεται η τρόικα όσον αφορά στο ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων. Τα ξημερώματα, ο κ. Στουρνάρας φρόντισε να κατεβάσει αρκετά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών λέγοντας «άλλο το επιθυμητό, άλλο το εφικτό».
Γράφει:  
Πλέον, οι διαπραγματεύσεις κινούνται στη θέσπιση κοινής ρύθμισης για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις εφορίες. «Όμως, απέχουμε ακόμη πάρα πολύ από τη λύση αυτή. Δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος σε αυτό το θέμα. Ίσως παραταθεί και η παραμονή της τρόικας, ακριβώς για το θέμα αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Η τρόικα ζητάει να μάθει πόσοι θα επηρεαστούν από τις δόσεις (σ.σ εύκολη είναι η απάντηση, καθώς σχεδόν …όλη η Ελλάδα χρωστάει πλέον σε ασφαλιστικά ταμεία ή εφορία) αλλά και ποιες είναι οι προσδοκώμενες εισπράξεις από τη ρύθμιση. Όσον αφορά στον αριθμό των δόσεων, δεν υπάρχει καμία συμφωνία και οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Είναι πιθανό, να φύγουν οι επικεφαλής της τρόικας και να παραμείνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια.
Για τα ακίνητα
Ανοικτό παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και το θέμα της επιβολής του ΕΕΤΗΔΕ για τρίτη χρονιά: «βλέπουμε τα σύν και πλήν» έλεγε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση. Συν για τους ιδιοκτήτες δεν υπάρχουν βέβαια. Μόνο πλήν.
Στα υπόλοιπα θέματα:
· Δεν άνοιξε καν η κουβέντα για το χρηματοδοτικό κενό του 2015-2016, θέμα όμως το οποίο θα βρούμε μπροστά μας καθώς θα πρέπει να εξευρεθούν πόροι 2-4 δισεκατομμυρίων ευρώ.
· Δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσες απολύσεις θα γίνουν από το δημόσιο, θέμα για το οποίο η τρόικα παραπέμπει στην ελληνική πλευρά. Σήμερα επίκειται νέα συνάντηση τρόικας-Μανιτάκη για την διαθεσιμότητα, την κινητικότητα και τις 25.000 αποχωρήσεις.
· Για τη ρύθμιση των δανείων στις τράπεζες «υπάρχει μεγάλη απόσταση γιατί δημιουργούνται κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες» ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
· Για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, η απάντηση της τρόικας είναι αρνητική με το επιχείρημα ότι μια χώρα με ελλείμματα εμφανίζεται να ζητάει μειώσεις συντελεστών. Το θέμα της πρότασης του πρωθυπουργού για τον φόρο 15% στα επιχειρηματικά κέρδη δεν συζητήθηκε, ωστόσο, αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα στη συνάντηση τρόικας-Σαμαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: