Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Φορο-crash test του ΣΥΡΙΖΑ


Φορο-crash test του ΣΥΡΙΖΑ

ΤΗΝ ΩΡΑ που η κυβέρνηση ασκεί ασφυκτική φορο-φοβία στην ελληνική κοινωνία, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε τις δικές του προτάσεις για το φορολογικό σύστημα, δημιουργώντας ακόμα ένα πεδίο αντιπαράθεσης.
Τσίπρας: «Οταν γίνω πρωθυπουργός, θα οργανώσω ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα». Σαμαράς: «Το έλλειμμά μας  είναι τόσο, οπότε δεν μπορείτε να αποφύγετε τους άδικους φόρους» (Φανταστικός διάλογος)Τσίπρας: «Οταν γίνω πρωθυπουργός, θα οργανώσω ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα». Σαμαράς: «Το έλλειμμά μας είναι τόσο, οπότε δεν μπορείτε να αποφύγετε τους άδικους φόρους» (Φανταστικός διάλογος)Οι προτάσεις περιλαμβάνουν: α) δημιουργία περιουσιολογίου με την καταγραφή όλης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, β) οργάνωση ενός κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος, γ) ανασύσταση του συστήματος ελέγχου και διοίκησης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών.
Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών ήρθε άμεσα και με κάποια δόση ειρωνείας οι επιτελείς του αναρωτήθηκαν εάν ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να επιβάλει και επιπλέον νέους φόρους που θα επιβαρύνουν τη μεσαία τάξη ή ποιες φοροαπαλλαγές θα καταργήσει: των αγροτών, των νησιωτικών και παραμεθόριων περιοχών, τις δωρεές; Επίσης, αναρωτήθηκαν εάν θα φορολογήσει τις επιχειρήσεις και πώς «θα τα πάρει» από τους πλουσίους, αγνοώντας ότι, σήμερα, το 3% των φορολογουμένων που έχουν το 15% των εισοδημάτων, πληρώνουν το 35% των φόρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, επεσήμανε ότι ο διάλογος έχει αντικατασταθεί από τη δογματική υπακοή στα μνημονιακά τελεσίγραφα και ότι αποτελεί δέσμευση μια φορολογική πολιτική που θα στηρίζεται στην κοινωνία και όχι στην επιβολή, τα χαράτσια, τις κατασχέσεις και τις φυλακίσεις.
Η «Κ.Ε.» κάνει ένα συγκριτικό τεστ, παραθέτοντας τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το υφιστάμενο καθεστώς φορολογίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: