Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Φοροδιαφυγή: η Ελλάδα κινδυνεύει με ευρωδικαστήριο για αδιαφορία | Εφημερίδα των συντακτών

Φοροδιαφυγή: η Ελλάδα κινδυνεύει με ευρωδικαστήριο για αδιαφορία | Εφημερίδα των συντακτών

Φοροδιαφυγή: η Ελλάδα κινδυνεύει με ευρωδικαστήριο για αδιαφορία

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κώστα Μοσχονά

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα μετά την κρίση, είναι υποτίθεται ο στόχος κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Και όμως, δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο εθνικό Δίκαιο βασικοί κανόνες της Ε.Ε., που αφορούν τη διοικητική συνεργασία και την ανταλλαγή πληροφοριών με άλλα κράτη-μέλη, όπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μας απειλεί με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Επιτροπή αποφάσισε να στείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα (τελευταίο προδικαστικό στάδιο πριν από την άσκηση προσφυγής), καλώντας την κυβέρνηση να μεταφέρει στην εθνική νομοθεσία την οδηγία σχετικά με τη διοικητική συνεργασία για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η εν λόγω οδηγία, που έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή στα κράτη-μέλη από την 1η Ιανουαρίου 2013, αποσκοπεί στην αύξηση της διαφάνειας, τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, που αποτελούν βασικά μέσα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Οι ελληνικές αρχές αγνόησαν επιδεικτικά την προθεσμία και τώρα, εάν δεν συμμορφωθούν εντός δύο μηνών, θα ασκηθεί προσφυγή από την Ε.Ε. στο Ευρωδικαστήριο.

Η οδηγία σχετικά με τη διοικητική συνεργασία περιλαμβάνει πολλές διατάξεις που θα συμβάλουν σημαντικά στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των εθνικών διοικήσεων όσον αφορά τον εντοπισμό φοροφυγάδων. Εμποδίζει τα κράτη-μέλη να αρνούνται την παροχή πληροφοριών με το επιχείρημα ότι τα στοιχεία είναι στην κατοχή χρηματοπιστωτικών οργανισμών. Καθορίζει σαφείς προθεσμίες για τη διαβίβαση αυτεπάγγελτης πληροφόρησης (όταν υπάρχουν υποψίες φοροδιαφυγής) και πληροφοριών κατόπιν αιτήσεως. Προβλέπει επίσης κοινά έντυπα, ηλεκτρονικούς μορφότυπους και τυποποιημένες διαδικασίες για να βελτιωθούν η ποιότητα και η ταχύτητα της διαβίβασης στοιχείων μεταξύ εθνικών αρχών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της οδηγίας σχετικά με τη διοικητική συνεργασία, η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ φορολογικών αρχών θα επεκταθεί σημαντικά στο μέλλον. Η οδηγία, όπως έχει ήδη εγκριθεί, προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα ανταλλάσσονται αυτομάτως οι διαθέσιμες πληροφορίες για το επαγγελματικό εισόδημα, την ακίνητη περιουσία, τις αμοιβές των διευθυντών, τις συντάξεις και την ασφάλεια ζωής. Επίσης, στις 12 Ιουνίου, η Επιτροπή πρότεινε να τροποποιηθεί η οδηγία ώστε να επεκταθεί το πεδίο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και σε άλλες κατηγορίες εισοδήματος και κεφαλαίου. Ολα αυτά δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, διαφορετικά θα είχε μεταφέρει την οδηγία στην εθνική νομοθεσία. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι οι διάφορες ανακοινώσεις των αρμόδιων υπουργείων ότι «ζητήθηκαν πληροφορίες» για τραπεζικούς λογαριασμούς από την τάδε χώρα είναι μύθοι για αφελείς. Ποια χώρα θα δώσει εμπιστευτικές πληροφορίες στην ελληνική διοίκηση στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, όταν δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο;

Η Επιτροπή έστειλε και άλλη μια αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα ζητώντας να διασφαλιστεί η ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά για τους οινοπαραγωγούς στη Σάμο. Επίσης, αποφάσισε να προσφύγει στο Ευρωδικαστήριο διότι η κυβέρνηση δεν έλαβε μέτρα τα οποία να διασφαλίζουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων από νιτρικά άλατα.
22/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: