Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ποιους φόρους δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι

Ποιους φόρους δεν πληρώνουν οι φορολογούμενοι
 
Του Σπύρου Δημητρέλη

Αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για τη πληρωμή συγκεκριμένων φόρων εκατομμύρια φορολογούμενοι προκαλώντας απανωτά νέα ρεκόρ στο ύψος των χρεών προς το δημόσιο. Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν ότι τον Μάιο το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς το δημόσιο πραγματοποίησε νέο ρεκόρ φθάνοντας στο αστρονομικό ποσό των 59,16 δισ. ευρώ, έναντι 58,28 που ήταν στο τέλος Απριλίου. Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι η παραπάνω αύξηση του “ωκεανού” των ληξιπρόθεσμων χρεών κατά 874,1 εκατ. ευρώ προέρχεται κατά κύριο λόγο από:

- τη μη πληρωμή βεβαιωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία μόνο τον Μάιο το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από ΦΠΑ αυξήθηκε από τα 12,99 δισ. ευρώ στα 13,13 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια οι φορολογούμενοι, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα δεν κατέβαλαν βεβαιωμένο ΦΠΑ ύψους 135,5 εκατ. ευρώ.

- τη μη πληρωμή προστίμων του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Πρόκειται για πρόστιμα που αφορούν τυπικές αλλά και ουσιαστικά παραβάσεις οι οποίες συνδέονται με φοροδιαφυγή. Πολλοί φορολογούμενοι που συλλαμβάνονται να φοροδιαφεύγουν δεν καταβάλουν τα τσουχτερά πρόστιμα που τους επιβάλλονται. Μόνο το Μάιο το συνολικό ποσό των βεβαιωμένων προστίμων που δεν καταβλήθηκε αυξήθηκε κατά 281,6 εκατ. ευρώ (από τα 21,27 δια ευρώ στα 21,55 δισ ευρώ).

- τη μη αποπληρωμή δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγυήσεις του δημοσίου οι οποίες όμως έχουν καταπέσει. Πρόκειται για δάνεια που έχουν κατά κύριο λόγο χορηγηθεί σε επιχειρήσεις οι οποίες όμως δεν τα εξυπηρετούν και στη συνέχεια έχουν καταπέσει οι εγγυήσεις του δημοσίου. Το δημόσιο καταβάλει τα σχετικά δάνεια στις τράπεζες και στη συνέχεια βεβαιώνει τα ποσά που καταβάλει στο όνομα των δανειοληπτών. Μόνο το Μάιο δεν καταβλήθηκαν ποσά δανείων που βεβαιώθηκαν ύψους 486,2 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όσον αφορά στους άμεσους φόρους η κατάσταση το Μάιο ήταν καλύτερη σε σχέση με τον Απρίλιο. Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από άμεσους φόρους μειώθηκε το Μάιο κατά 59,6 εκατ. ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εισπράξεις 50 εκατ. ευρώ από καθυστερούμενο φόρο εισοδήματος καθώς και στην είσπραξη 3,5 εκατ. ευρώ από φόρους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ, ΦΑΠ). Οι εισπράξεις αυτές είναι αποτέλεσμα κυρίως ρυθμίσεων χρεών στις οποίες προχώρησαν οι φορολογούμενοι μετά από πιέσεις της εφορίας με ειδοποιητήρια και προειδοποιήσεις για κατασχέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: