Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Νέα επιδρομή στον ιδιωτικό τομέα

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 12:00

Νέα επιδρομή στον ιδιωτικό τομέα

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Νέα επιδρομή στον ιδιωτικό τομέα
Την ώρα που με την «βούλα» του Ecofin είναι έτοιμοι να «βάλουν χέρι» και στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση «τσεκουρώνει» εκ νέου μισθούς και δικαιώματα στον ιδιωτικό τομέα.
Γράφει:  

Μία εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που αναφέρεται σε θέματα αποδοχών (βασικού μισθού και επιδομάτων), ωραρίου (εβδομαδιαίας απασχόλησης) και σε άλλα μη μισθολογικά θέματα (π.χ. άδειες), έρχεται να αλλάξει για ακόμα μία φορά το εργασιακό τοπίο.

Συγκεκριμένα, μετά τη λήξη της μετενέργειας οι μειώσεις μισθών υπολογίζονται πως κατά μέσο όρο μπορεί να φτάσουν στο 20%, ενώ με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορούν να πέσουν ακόμα και στα 586 ευρώ.

Επίσης, προβλέπεται εργασία 6 ημέρες την εβδομάδα (αντί του πενθήμερου), μικρότερες «έξτρα» άδειες και παροχές (στα επίπεδα της ΕΓΣΣΕ), όπου θα ισχύουν για τους νεοπροσλαμβανόμενους σε κλάδους στους οποίους έχει λήξει και δεν ισχύει η κλαδική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε εφαρμογή της ΠΥΣ 6/2012 και του Ν. 4046/2012:
Μετά την πάροδο του τριμήνου, η αμοιβή των εργαζομένων μπορεί να προσαρμόζεται στο χαμηλότερο επίπεδο (βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα) μονομερώς, με απόφαση του εργοδότη, ενώ δεν θίγονται λοιποί κανονιστικοί όροι της ΣΣΕ.

Οι μη μισθολογικοί όροι των ΣΣΕ που έχουν λήξει και έχει παρέλθει και η παράταση ισχύος τους, μπορούν να μεταβληθούν με νέα ΣΣΕ, καθώς και με ατομική σύμβαση εργασίας με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους στην ατομική σύμβαση μπορεί να συμφωνηθεί η εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: