Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Καμία κατάθεση δεν είναι πλέον διασφαλισμένη!

Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013 14:42

Καμία κατάθεση δεν είναι πλέον διασφαλισμένη!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Καμία κατάθεση δεν είναι πλέον διασφαλισμένη!
Συμφωνία για το bail in των τραπεζών επετεύχθη κατά την χθεσινή ημέρα, η οποία ωστόσο όπως αποκαλύπτουν κοινοτικοί κύκλοι, καταργεί τις όποιες εγγυήσεις για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ. Και αυτό πάντα με ψιλά γράμματα, τα οποία προειδοποιούν πως οποιαδήποτε στιγμή θα μπορούν να "κουρέψουν" όλες τις καταθέσεις. Με απλά λόγια, θα μας κλέβουν όποτε θελήσουν.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες αν και η απόφαση που ελήφθη απαγορεύει να «κουρευτούν» άμεσα οι καταθέσεις υπάρχει πλέον ένα «παράθυρο». Σε περίπτωση που εκλείψουν όλες οι άλλες επιλογές (μέτοχοι, ομόλογα, μη διασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ) και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβάρυνση του δημοσίου και των φορολογουμένων, να αντληθούν χρήματα και από τα αντίστοιχα ΤΕΚΕ των κρατών – μελών.
Όμως, τα Ταμεία Εγγύησης Καταθέσεων ανά την ΕΕ, «κρατάνε» ένα ποσό από τις ίδιες τις καταθέσεις. Αυτονόητα λοιπόν, σε περίπτωση που τα συγκεκριμένα Ταμεία αναγκαστούν να συνεισφέρουν, τότε αυτή η συνεισφορά ουσιαστικά ισοδυναμεί με έμμεσο κούρεμα των καταθέσεων.
Αυτό επιβεβαιώνει την FmVoice, η οποία έχει μιλήσει επανειλημμένως για την αδυναμία του Ταμείου Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων να ανταπεξέλθει σε μια μεγάλη τραπεζική κρίση.
Διαβάστε περισσότερα εδώ: ΤΕΚΕ: Τελικά Εγγυήσεις Καταθέσεων Έχουμε; 
Παρά το γεγονός πως επίσημοι κύκλοι κάνουν λόγο για απόλυτη διασφάλιση των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ, οι εγγυήσεις πλέον πάνε ...περίπατο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup Jeroem Dijsselbloem, οι νέοι κανόνες δεν θα αποθαρρύνουν τους καταθέτες. «Ολες οι καταθέσεις κάτω από 100.000 (ευρώ) εξαιρούνται και είναι απόλυτα διασφαλισμένες» τόνισε χαρακτηριστικά.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ.Dijsselbloem ωστόσο, γεγονός αδιαμφισβήτητο είναι πως όλοι οι καταθέτες ανεξαιρέτως αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο του "κουρέματος" των καταθέσεών τους.
Και μία ενδεχόμενη τραπεζική κρίση σίγουρα θα οδηγήσει τους περισσότερους καταθέτες στο να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε η FmVoice.gr και στο παρκάτω άρθρο της: Η ασφάλεια των καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και το ΤΕΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: