Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Θερινή αφαίμαξη έξι εκατομμυρίων Ελλήνων κι όποιος αντέξει...

Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013 10:04

Θερινή αφαίμαξη έξι εκατομμυρίων Ελλήνων κι όποιος αντέξει...

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(9 ψήφοι)
Θερινή αφαίμαξη έξι εκατομμυρίων Ελλήνων κι όποιος αντέξει...
Τα περισσότερα εκκαθαριστικά της εφορίας θα αποσταλούν μετά το τέλος Ιουλίου οπότε οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν το πολύ σε δύο διμηνιαίες δόσεις. Διευκόλυνση φέτος για τη διαδικασία καταβολής του φόρου εισοδήματος δεν θα υπάρξει.
Γράφει:  

Η ΓΓΠΣ ετοιμάζεται να ταχυδρομήσει ΦΑΠ για το 2011 και το 2012 ενώ η τρόικα πιέζει για επίσπευση στη διαδικασία είσπραξης του φετινού «χαρατσιού» της ΔΕΗ (ακόμη και για αλλαγή του νόμου ώστε το ποσό να πληρωθεί σε τέσσερις διμηνιαίες δόσεις και όχι σε πέντε γίνεται λόγος).
Από τον Ιούλιο οι μικρομεσαίοι θα πρέπει να πληρώνουν σε λιγότερες δόσεις τον ΦΠΑ (δύο αντί για τρεις) ενώ ξεκινάει και η διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο υπό την απειλή των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και ακινήτων. Φορολογούμενοι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης...
Πέρυσι, το υπουργείο Οικονομικών έκανε επτά δόσεις για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος. Φέτος, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας εσόδων, δηλώνει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος. Δηλαδή, όποιος παραλάβει εκκαθαριστικό τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο θα πληρώσει πολύ σε δύο διμηνιαίες δόσεις ενώ όποιος παραλάβει από Οκτώβριο και μετά θα πρέπει να πληρώσει όλο το ποσό εφάπαξ. Το επιχείρημα στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι φέτος, ο φόρος θα είναι λιγότερος σε σχέση με πέρυσι οπότε δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες δόσεις (!). Είναι λιγότερος ο φόρος πράγματι. Από τα επτά δις. ευρώ που πληρώσαμε πέρυσι θα πέσουμε στα μισά. Όμως, δεν αντιλαμβάνεται το υπουργείο Οικονομικών ότι ο φόρος εισοδήματος δεν είναι η μοναδική υποχρέωση αυτή την περίοδο.
Πριν προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την πληρωμή του χαρατσιού της ΔΕΗ για το 2012 (οι τελευταίοι καταβάλλουν τώρα την τελευταία δόση ενώ όσοι δεν πλήρωσαν θα παραλάβουν ειδοποιητήρια να προσέλθουν στην εφορία), θα ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής του φόρου για το 2013. Προς το παρόν, οι δόσεις είναι πέντε (διμηνιαίες). Για να γίνουν τέσσερις –κάτι που φέρεται να ζητάει η τρόικα- θα πρέπει να αλλάξει ο νόμος. Σε κάθε περίπτωση, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ θα έρχονται διογκωμένοι για ακόμη έναν χρόνο με πολλές πιθανότητες να έρχονται διογκωμένοι μόνιμα (στα παλαιότερα των υποδημάτων της γράφει η τρόικα το Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητάει να μονιμοποιηθεί το χαράτσι καθώς δεν έχει εμπιστοσύνη ότι το υπουργείο Οικονομικών θα θεσπίσει έναν φόρο ακινήτων τον οποίο θα μπορεί να εισπράξει).
Πάρτι θα γίνει στις 20 Ιουλίου καθώς για πρώτη φορά, οι μικρομεσαίοι καλούνται να πληρώσουν τον ΦΠΑ με το νέο σύστημα. Αυθημερόν θα πρέπει να καταβάλλουν το 10άρικο, μέχρι τέλος Ιουλίου τον μισό φόρο και μέχρι τέλος Αυγούστου τον υπόλοιπο με προσαύξηση 2%. Πρακτικά, οι τρεις δόσεις γίνονται δύο κάτι που θα στερήσει από την αγορά, ρευστότητα μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Πόσα μαζεύονται; Αν συνυπολογίσει κανείς και τον ΦΑΠ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας, μπορεί να αντιληφθεί την αφαίμαξη που θα γίνει στην αγορά μέχρι το τέλος του χρόνου.
1. Τρία με τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος.
2. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ (και κάτι παραπάνω) είναι ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012
3. Πάνω από 2,5 δις. ευρώ είναι το χαράτσι της ΔΕΗ
4. Τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ πρέπει να εισπραχθεί φέτος μέσω της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Κι όποιος αντέξει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: