Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Ασπίδα για «ευάλωτους καταναλωτές» Του Βασίλη Γεώργα Φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος, ευκολίες πληρωμής σε περισσότερες δόσεις και απαγόρευση διακοπής ρεύματος το καλοκαίρι και τον χειμώνα...

 
 
Προσπάθεια να προστατευθούν ευπαθείς ομάδες από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Του Βασίλη Γεώργα

50













Φτηνότερα τιμολόγια ρεύματος, ευκολίες πληρωμής σε περισσότερες δόσεις και απαγόρευση διακοπής ρεύματος το καλοκαίρι και τον χειμώνα θα δικαιούνται μεταξύ άλλων οι «ευάλωτοι καταναλωτές» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ένας θεσμός που θεσπίζεται πλέον και στη χώρα μας προκειμένου να προστατεύσει τις ευπαθείς ομάδες πολιτών από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις μεγάλες αυξήσεις που επίκεινται στα τιμολόγια.

Με καθυστέρηση

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, που υπεγράφη χθες μετά από περίπου τρία χρόνια καθυστέρησης, καθορίζονται επτά κατηγορίες «ευάλωτων καταναλωτών» και συγκεκριμένα πολίτες με χαμηλά εισοδήματα (κάτω των 12.000 ευρώ), τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άνεργοι για διάστημα άνω των 6 μηνών, άτομα με αναπηρία 67% και πάνω, άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών.

Για την ένταξη σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια και όρια κατανάλωσης (βλέπε σχετικό πίνακα), όπως συμβαίνει και με τους περίπου 600.000 καταναλωτές που έχουν ενταχθεί ή έχουν υποβάλει αιτήσεις υπαγωγής στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, οι οποίοι εντάσσονται απευθείας στους «ευάλωτους καταναλωτές». Οσοι από τους καταναλωτές θεωρούν ότι πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής στις νέες κατηγορίες, θα πρέπει να υποβάλουν σχετικό αίτημα μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για όσους είναι ήδη ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο μέσω του οποίου παρέχονται εκπτώσεις έως και 42% έναντι των εκάστοτε τιμολογίων της ΔΕΗ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ στη συνέχεια θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων, τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία και θα πρέπει να αποδεχτεί ή να απορρίψει την αίτηση μέσα σε 45 ημέρες. Ο μετρητής πρέπει απαραιτήτως να είναι στο όνομα του καταναλωτή, διαφορετικά πρέπει να αλλάξει.

Αιτήσεις υποβάλλονται κάθε χρόνο από 1η Οκτωβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου, ενώ ειδικά για φέτος, που είναι η πρώτη εφαρμογή, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν αιτήσεις μέχρι και τις 15 Ιουλίου. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η ένταξη όμως γίνεται για το υπολειπόμενο διάστημα του έτους. Ο ΔΕΔΔΗΕ διενεργεί επανέλεγχο των προϋποθέσεων κάθε Δεκέμβριο.

Μαζί με την αίτηση, που γίνεται και ηλεκτρονικά, οι καταναλωτές πρέπει να υποβάλουν στοιχεία αστυνομικής ταυτότητας, στοιχεία λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος στο όνομά τους ή της συζύγου τους και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και εφόσον είναι έγγαμοι το ΑΦΜ του/της συζύγου.

Ειδικά για την κατηγορία των ατόμων που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης απαιτείται επιπλέον η δήλωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης του ασφαλιστικού φορέα με τον οποίο πιστοποιείται η ανάγκη κατ΄οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης ή αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης από κρατικό νοσοκομείο.

Για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών απαιτείται επίσης τόσο ο δικός τους ΑΜΚΑ όσο και των προσώπων που συνοικούν, καθώς και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει τα 70 έτη.

Διευκολύνσεις

Η προθεσμία εξόφλησης λογαριασμού για τους ευάλωτους καταναλωτές είναι μέχρι 40 ημέρες και μπορεί να γίνεται σε μηνιαίες δόσεις που αντιστοιχούν μέχρι το μισό της μηνιαίας δαπάνης για ηλεκτρική ενέργεια. Η προθεσμία για διακοπή ρεύματος είναι τουλάχιστον 60 ημέρες, ενώ απαγορεύεται η διακοπή ηλεκτροδότησης τη χειμερινή και καλοκαιρινή περίοδο (Νοέμβριο –Μάρτιο και Ιούλιο-Αύγουστο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: