Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ταλαιπωρία έως το Νοέμβριο για πληρωμή δόσεων στις εφορίες

Ταλαιπωρία έως το Νοέμβριο για πληρωμή δόσεων στις εφορίες
Tweet  
Του Σπύρου Δημητρέλη

Έως και τον ερχόμενο Νοέμβριο θα ταλαιπωρούνται στις ουρές των εφοριών οι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη ρυθμίσει ή πρόκειται να ρυθμίσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τις οφειλές τους προς το δημόσιο. Μέχρι τότε η μοναδική δυνατότητα που θα έχουν για να πληρώνουν τις δόσεις τους θα είναι η ουρά στην εφορία μια φορά το μήνα.

Το παραπάνω διαπιστώνουν καθημερινά χιλιάδες φορολογούμενοι που επισκέπτονται το δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων αναζητώντας τις ηλεκτρονικές ταυτότητες οφειλής των ποσών που χρωστούν στην εφορία. Στη σχετική εφαρμογή που επισκέπτονται όσοι είναι πιστοποιημένοι στο taxisnet εμφανίζονται μόνο οι οφειλές “εκτός ρύθμισης΄ Σε αυτές έχει ενσωματωθεί ένας αριθμός με πολλά ψηφία ο οποίος είναι η λεγόμενη (ΤΟ- ταυτότητα οφειλής). Με αυτόν των κωδικό ανά χείρας οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν την οφειλή τους είτε στο γκισέ οποιασδήποτε τράπεζας είτε μέσω εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων εξυπηρέτησης, όπως είναι τα ΑΤΜ και το web banking.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις οφειλές οι οποίες έχουν ρυθμιστεί από τους φορολογούμενους επειδή είναι ληξιπρόθεσμες. Παρά το γεγονός ότι τα ταμεία των εφοριών έπρεπε να κλείσουν από το τέλος Ιουνίου, τελικά θα παραμείνουν ανοικτά έως τουλάχιστον το τέλος Νοεμβρίου. Μέχρι τότε όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους θα πρέπει να πηγαίνουν στην εφορία και να πληρώνουν στο ταμείο τη μηνιαία δόση τους. Μάλιστα η πληρωμή γίνεται μόνο στην εφορία στην οποία υπάγεται ο φορολογούμενος και όχι σε κάποια άλλη η οποία πιθανόν τον εξυπηρετεί (π.χ. στην περιοχή όπου βρίσκεται για διακοπές).

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, πρόκειται να λυθεί έως τον Νοέμβριο όταν και οι ρυθμισμένες οφειλές θα αποκτήσουν ταυτότητα οφειλής. Είναι η ΤΡΟ-Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής. Η καθυστέρηση οφείλεται σε τεχνικούς λόγους καθώς χρειάστηκε να επεκταθεί η σύμβαση της εταιρείας πληροφορικής που έχει αναλάβει το σχετικό έργο. Όταν και οι ρυθμισμένες οφειλές αποκτήσουν ΤΡΟ τότε οι οφειλέτες θα μπορούν να πληρώσουν σε οποιαδήποτε τράπεζα ή μέσω εναλλακτικών τραπεζικών δικτύων τη δόση τους χωρίς να στήνονται στις ουρές των εφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: