Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Το μαρτύριο των 9 «αγκαθιών» | Εφημερίδα των συντακτών

Το μαρτύριο των 9 «αγκαθιών» | Εφημερίδα των συντακτών

Το μαρτύριο των 9 «αγκαθιών»

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΗΣ ΕΔΩΣΕ ΔΙΟΡΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Του Μάριου Χριστοδούλου

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία έχει 9 μέρες διορία από την τρόικα για να βρει λύσεις στα 9 «αγκάθια» του ελληνικού προγράμματος.

Οι δανειστές επιστρέφουν στις 29 Ιουνίου στην Αθήνα για συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, οι οποίες έχουν «κολλήσει» στις 12.500 διαθεσιμότητες, στην τρύπα των 2 δισ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ και στον ενιαίο φόρο των ακινήτων. Στην «ατζέντα» με τα ανοικτά θέματα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε να είναι έτοιμο ώς τα τέλη Ιουνίου, όπως και οι πρώτες 20.000 αξιολογήσεις. Με την επιστροφή της, η τρόικα περιμένει ένα πρώτο στίγμα για τις επόμενες 2.000 απολύσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Δεκέμβριο.

2. Η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία προκαλεί νέο δημοσιονομικό κενό στη διετία 2013-2014. Μόνο στον ΕΟΠΥΥ η «τρύπα» υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έντονο προβληματισμό προκαλεί η πορεία των εσόδων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Επιτροπή της τρόικας και στελέχη του υπουργείου Υγείας ανέλαβαν να υπολογίσουν τη «μαύρη τρύπα» του ΕΟΠΥΥ και να προτείνουν ισοδύναμα μέτρα κάλυψή της.

3. Η τρόικα αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ο οποίος πρέπει να αποφέρει 3,17 δισ. το 2014. Ετσι, ασκεί πιέσεις ώστε να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δανειστές εμφανίζουν αντιρρήσεις για την είσπραξη του φετινού «χαρατσιού» σε 5 δόσεις και ζητούν να μειωθούν οι δόσεις σε 4, με το σκεπτικό ότι ποσό 400 εκατ. ευρώ θα μετακυλιστεί στο 2014.

4. Η «τρύπα» των 562 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους προβληματίζει την τρόικα που ζητά παρεμβάσεις για να επιτευχθεί ο στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος 0,6% φέτος.

5. Η απαίτηση ισοδύναμων παρεμβάσεων από τη μη εφαρμογή της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. στη διετία 2013- 2014.

6. Η «τρύπα» των 200 εκατ. από τη μη εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις συντάξεις των απόστρατων.

7. Η εξέταση της πρότασης του ΔΝΤ για κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης στις ακριτικές περιοχές και δη μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ. Περιορισμένες είναι οι πιθανότητες να αποδεχθεί η τρόικα το ελληνικό αίτημα για πιλοτική μείωση ΦΠΑ εστίασης στο 13%.

8. Η τοποθέτηση Επιτρόπων σε 75 φορείς του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων και ΔΕΚΟ που κρατούν στο «σκοτάδι» τα οικονομικά τους στοιχεία. Οι φορείς έχουν μπει στη «μαύρη λίστα» του υπουργείου, ενώ σε μία δεύτερη έχουν καταχωριστεί οι οργανισμοί που πέρυσι είχαν έξοδα άνω του 1 εκατ. ευρώ.

9. Η αναθεώρηση του στόχου των ιδιωτικοποιήσεων κάτω από 2,6 δισ., αφού το «ναυάγιο» στην ΔΕΠΑ καθιστά ανέφικτη την είσπραξη του αρχικού ποσού. Εκτιμάται ότι ο στόχος θα «ψαλιδιστεί» στο 1,7–1,8 δισ. ευρώ.

22/06/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: