Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Ασφαλείς μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου οι καταθέσεις για έως 100.000 ευρώ

Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2013 08:03

Ασφαλείς μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου οι καταθέσεις για έως 100.000 ευρώ

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ασφαλείς μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου οι καταθέσεις για έως 100.000 ευρώ
Η συζήτηση άναψε, η ανησυχία τρύπωσε στους καταθέτες και η Κομισιόν, αλλά και το ελληνικό ΥΠΟΙΚ προσπαθούν να «μαζέψουν» το θέμα. Η απόφαση που Ecofin που εξισώνει δυνητικά τον καταθέτη με τον επενδυτή είναι γεγονός.

Γράφει:  

Ακόμη και αν διατηρεί στο λογαριασμό του ποσά κάτω των 100.000 ευρώ; Όχι λένε επισήμως οι αρμόδιοι. Ποιος ξέρει τι θα συμβεί στο μέλλον, λένε οι αγορές και οι αναλυτές. Και αυτό γιατί το… παράθυρο άνοιξε έστω και αν για να κουρευτούν καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ θα πρέπει να… γυρίσει ο κόσμος ανάποδα. Μα ποιος περίμενε τις εξελίξεις στην Κύπρο ή ακόμη μερικά χρόνια πριν ποιος θα φανταζόταν ότι μπορεί να χάσει τα χρήματά του αγοράζοντας κρατικά ομόλογα χώρας της ΕΕ; Συνέβησαν και τα δύο.
Η απόφαση του Ecofin μπορεί να μην θίγει άμεσα τις εγγυημένες καταθέσεις, ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο σε περιπτώσεις διάσωσης μιας τράπεζας το κόστος να το επιφορτιστούν και οι μικροκαταθέτες.
«Οι καταθέσεις μπορούν πλέον να αντιμετωπίζονται ως επενδύσεις και ο κάθε αποταμιευτής καλείται να αναλάβει την ευθύνη σε ποια χώρα, σε ποια τράπεζα και σε ποια προϊόντα θα τοποθετήσει τα χρήματά του», ανέφεραν στην FMVoice.gr τραπεζικά στελέχη. Ωστόσο υπογράμμιζαν ότι πολλά ακόμη σημεία της απόφασης θα πρέπει να αποσαφηνισθούν.
Οι αποταμιευτές, ακόμη και όταν διαθέτουν λίγα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς, θα πρέπει να «μετρούν» τον επενδυτικό κίνδυνο και να μην αντιμετωπίζουν την κατάθεση ή το όριο των 100.000 ευρώ ως άβατο, είναι η νέα «γραμμή». Μάλιστα, υπενθύμιζαν ότι προ του 2009 το όριο εγγύησης καταθέσεων ήταν 20.000 ευρώ.
Τραπεζικά στελέχη σημείωναν επιπλέον, ότι το επιτόκιο δεν θα πρέπει πια να αποτελεί το μόνο κριτήριο επιλογής προϊόντος ή τράπεζας, υπενθυμίζοντας ότι και στην Ελλάδα οι μικρότερες τράπεζες, άρα οι πιο αδύναμες ήταν αυτές που προσέφεραν υπεραποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις για να εξασφαλίσουν ρευστότητα. «Ο όρος συστημική τράπεζα για παράδειγμα θα αποκτήσει ουσιαστική βαρύτητα. Και η επιλογή μιας μικρής ή ασθενούς κεφαλαιακά τράπεζας που προσφέρει υπεραποδόσεις θα ενέχει επενδυτικό κίνδυνο, το οποίο ο καταθέτης θα πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίσει, αλλά και να αναλάβει», σχολίαζαν σχετικά. Γι’ αυτό και πλέον, θεωρείται βέβαιο ότι οι αξιολογήσεις τραπεζών, η πιστοληπτική τους διαβάθμιση, η κεφαλαιακή επάρκεια και οι οικονομικοί δείκτες όπως η κερδοφορία, η θετική καθαρή θέση, οι προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και η ποιότητα των χαρτοφυλακίων θα είναι μέσα στα κριτήρια επιλογής συνεργασίας με ένα πιστωτικό ίδρυμα.
Αυτό που επίσης εκτιμούν οι αναλυτές ότι μπορεί να γίνει στο μέλλον είναι μεγαλύτερη κινητικότητα κεφαλαίων εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους αποταμιευτές να αναζητούν τα ασφαλέστερα πιστωτικά ιδρύματα. «Το χρήμα θα αρχίσει να συσσωρεύεται στις ασφαλέστερες χώρες και στα υγιέστερα πιστωτικά ιδρύματα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς σε εύθραυστες οικονομίες, όπως του ευρωπαϊκού Νότου», σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς.
haikouroi@gmail.com
Twitter @haikouroi

Δεν υπάρχουν σχόλια: